Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır... Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan Süleyman Demirel'li örnek

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır... Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan Süleyman Demirel'li örnek

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, herkesin bağışıklık sisteminin eşit güçte olmamasından ötürü bazı kişilerin daha kolay ve sık hastalığa yakalandığını belirttiği yazısında stresin de önemli bir faktör olduğuna vurgu yaptı. Osman Müftüoğlu buna en çarpıcı örnek olarak ise Süleyman Demirel’in 28 Şubat döneminde zona olmasını gösterdi.

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır... Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan Süleyman Demirel'li örnek
16px
24px
26.12.2024 09:15Güncelleme: 26.12.2024 09:19
ABONE OLgoogle

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

“Çok iyi biliyoruz ki çevremizdeki insanlar mikrobik hastalıklara farklı şekilde ve sıklıkta hastalanır; hastalıklarını farklı şekillerde yaşar ve farklı zaman dilimlerinde iyileşebilirler.

Bunun “birinci nedeni” bizi hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemlerimizin eşit güçte olmamasıdır. Diğer önemli nedenler ise “yaptığımız işler/mesleğimiz” ve “iyi ya da kötü olabilen yaşam tarzı tercihlerimiz”dir (alkol, sigara kullanıp kullanmadığımız). Örneğin eğer hastanede çalışan biriyseniz hasta insanlarla daha sık temas ettiğiniz için; eğer bir anaokulu veya ilkokul öğretmeni iseniz kalabalık sınıflarda korunmasız çocuklarla baş başa olduğunuz için mikrobik hastalıklara daha sık ve kolay yakalanmanız beklenen bir sonuçtur. Diğer taraftan kalabalık ortamlara girip çıkma sıklığınız, maske kullanımı ve aşılanma dahil koruyucu önlemleri alıp almadığınız bağışıklık sisteminize uygun bir yaşam tarzı oluşturup oluşturmadığınız da önemli ayrıntılardır. Bitmedi! Başka detaylar da var.

İYİ BİLGİ

GENETİK, STRES VE ENFEKSİYON YÜKÜ DE ÖNEMLİ

Neden bazı insanların diğerlerinden daha sık ve çok viral veya bakteriyel enfeksiyonlara (grip, COVID, soğuk algınlığı, tonsilit, farenjit, sinüzit, zatürre) yakalanma şansızlığı yaşadığı sorusunun önemli bir yanıtı da “genetik yatkınlık”tır. Bazı insanların antimikrobik bağışıklık gücü diğerlerinden genetik olarak daha zayıf olabiliyor. Diğer taraftan “STRES FAKTÖRÜ”nün de mühim bir belirleyici olduğu kesin. Mesela, ağır fiziksel ya da ruhsal stresler beklenmedik bir zona enfeksiyonunu davet edebiliyor. Daha sonraki yazılarımda anlatacağım “SÜLEYMAN DEMİREL’İN 28 ŞUBAT STRESİ ZONASI”nın sebebi o dönemde yaşadığı yoğun psikolojik streslerdi. Akut ya da kronik olması fark etmiyor stresin her türlüsü bağışıklık tepkilerimizi baskılayarak beklenmedik enfeksiyonları bile davet edebiliyor.

Çok daha önemli bir faktör ise “enfeksiyon yükü”dür. Eğer enfeksiyon yükü fazla bir ortamda korunmasız bir şekilde kısa bir süre dahi bulunacak olursanız -aldığınız aşırı mikrop yükü nedeniyle- bağışıklığınız ne durumda olursa olsun mikroplarla olan savaşı siz kaybedersiniz.”

 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde