Emekli olmak için zamsız prim satın almada son tarih belli oldu

Emekli olmak için zamsız prim satın almada son tarih belli oldu

Emekli olmak için zamsız prim satın almada son tarih 31 Aralık...

Emekli olmak için zamsız prim satın almada son tarih belli oldu
16px
24px
30.12.2024 07:58Güncelleme: 30.12.2024 08:03
ABONE OLgoogle

Dünya gazetesinden Özgür Erdursun, emekli olmak için zamsız prim satın almada son tarihin 31 Aralık olduğunu ele alan bir yazı yazdı. Erdursun'un yazısının tamamı şu şeklilde:

"Asgari ücret belli oldu. Asgari ücret net 22.104,67 TL oldu. Brüt asgari ücret ise 26.005,50TL oldu.

Asgari Ücrete bağlı birçok kalemde %30 oranında zamlandı.

Emekli olmak için eksik günü olup SGK’ya prim borçlanması yapacakların ödeyecekleri tutarları da %30 oranında artmış oldu.

Emeklilik için en önemli şartlardan bi­ri olan prim gün sayısı eksik olanlar, 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birin­ci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sü­releri borçlanıp parasını ödeyerek prim günü satın alabilirleri.

BU SÜRELER BORÇLANILABİLİR

Sigortalıların aylık bağlanana kadar her zaman aşağıdaki süreleri borçlanma­ları mümkündür.

-Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süre­lerini,

-Kadın sigortalılar 3 çocuğa kadar doğumdan sonraki çalışmadıkları 2 yıl­lık süreyi,

-Doğum sonrası yarı zamanlı çalışı­lan süreyi,

-4’üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında olanların, perso­nel mevzuatına göre ücretsiz izin süre­lerini,

-Sigortalı olmaksızın doktora öğre­nimi veya tıpta uzmanlık için yurt için­de veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim sürele­rini,

-Sigortalı olmaksızın avukatlık sta­jını yapanların staj sürelerini

-Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen sürelerini

-Seçim kanunları gereğince görev­lerinden istifa edenlerin, istifa ettikle­ri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri sürelerini,

-Sigortalı olmaksızın, 8/4/1929 ta­rihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre yurt dışına gönderilen ve öğrenimi­ni başarıyla tamamlayarak yurda dö­nenlerden yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamlamış olanların, yurt dışında resmî öğrenci olarak geçir­miş oldukları öğrenim sürelerinin 18 ya­şının tamamlanmasından sonraki döne­me ait olan kısmını borçlanabilirler.

Ücretsiz izin ve seçimler nedeniy­le açıkta geçen süreler hariç bu süre­ler başvuru tarihindeki son sigortalılık kapsamında hizmet süresi olarak de­ğerlendirilmektedir. Ücretsiz izin sü­releri ve seçimler nedeniyle açıkta ge­çen sürelerin borçlandırılması halinde bu süreler 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) ben­di kapsamında sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.

YURT DIŞI BORÇLANMA İMKANI

Ayrıca yurt dışında kadınların ev ha­nımlığında geçen süreleri ile erkeklerin çalıştıkları süreleri belgeleyerek yurtdı­şı borçlanması ile prim günü satın alma hakları vardı.

Borçlanmalar asgari ücretin brüt tuta­rının %32’si şeklinde hesaplanır, 30’a bö­lünerek günlük borçlanma tutarı tespit edilir ve günlük ödeme yapılarak gün sa­tın alınır. Yurtdışı borçlanmalarında ise asgari ücretin brüt tutarının %45’i şek­linde hesaplama yapılır. Bu tutarlar 7,5 kata kadar ödenebilir.

01/01/2024-31/12/2024 tarihinde ge­çerli olan asgari ücrete göre borçlanma yapacakların en geç 31/12/2024’e ka­dar müracaatta bulunmaları durumunda borçlanma tutarları 2024 asgari ücretine göre belirlenir. 01/01/2025’ten itibaren borçlanma tutarları zamlı yeni asgari üc­rete göre belirlenir. Borçlanma yapacak­ların %30 zamdan etkilenmemeleri için son tarih 31/12/2024 Salı günüdür.

1/1/2025’ten itibaren günlük borçlan­ma tutarı en az 277,39 TL, yurt dışı borç­lanma tutarı 390,08 TL, Bağ-Kur İhya 299,06TL olacak."

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde