Türkiye'de ilk kez PD'nin duyurduğu Efes'e Rusya'da kayyım kararını Rus uzmanlar yorumladı: Putin, Ankara'nın Suriye adımlarına yanıt veriyor
2024'ün son günlerinde Anadolu Grubu’nun Rusya’daki iştiraki olan AB InBev’e Rus Devlet Başkanı Putin’in kayyım ataması Türkiye'de olduğu kadar Rusya'da da şaşkınlıkla karşılandı. Bugün Rusya’nın en büyük ekonomi yayını Kommersant’ta çıkan bir haberde görüşlerine yer verilen Rus pazar araştırmaları şirketi INFOLine’nın Genel Müdürü Ivan Fedyakov’a göre Putin’in el koyma kararı tamamen siyasi. Fedyakov, "Rusya, Türkiye'nin Suriye ve Azerbaycan'daki adımlarına karşılık veriyor" dedi. Ulusal Bira ve İçecek Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Aleksey Nebolsin da bu adımın stratejik bir mesaj taşıdığına dikkat çekti.
Gökmen Mert KURAL
Patronlar Dünyası’nın Türkiye’de ilk kez duyurduğu 2024 yılının son flaş haberinde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Anadolu Grubu’nun Rusya’daki iştiraki olan 1 milyar dolar cirosu bulunan AB InBev’e Rus Devlet Başkanı Putin’in kayyım atamasıyla ilgili şaşkınlık sadece Türkiye’yi değil, Rusya’yı da tartışmalara sürüklemiş durumda. Putin’in aldığı kararın Suriye’deki gelişmelerin hemen ertesinde olması, kayyım kararının siyasi olabileceğinin de sinyalini vermişti. Bugün Rusya’nın en büyük ekonomi yayını Kommersant’ta çıkan haber, bu yaklaşımı teyit eder nitelikte. Kommersant’a konuşan Rus Pazar araştırmaları şirketi INFOLine’nın Genel Müdürü Ivan Fedyakov’a göre Putin’in el koyma kararı tamamen siyasi.
SURİYE’YE KARŞI BİR ADIM
Putin’in Efes ile Türkiye’ye mesaj verdiğine işaret eden Fedyakov, “Efes bir Türk şirketi. Suriye ve Azerbaycan’daki gelişmelere bakıldığında, Ankara bir jeopolitik oyuncu olarak bazı adımlar atıyor, Rusya ise buna karşılık veriyor” diye konuştu. Fedyakov, “Anadolu Efes’in, Belçikalı AB InBev’in Rusya’daki hisselerini satın alma girişimi başarısız oldu. Bu, Türk iş dünyası ile Rus hükümeti arasındaki ilişkilerin soğumasının bir göstergesi olabilir" diye belirtti.
Ulusal Bira ve İçecek Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Aleksey Nebolsin ise Putin’in kayyım olarak atadığı GK Vmeste adlı şirketin varlığını tartışıyor. Nebolsin, “Bu grubu kimse bira piyasasında tanımıyor. Bir yıl önce kuruldu, sermayesi yalnızca 100 bin ruble (1.000 dolar). Eğer bu yönetim bir bira üretim uzmanına verilmiş olsaydı, durum farklı değerlendirilebilirdi" dedi. Rus uzman ayrıca, 30 Aralık’ta yapılan açıklamanın stratejik bir mesaj taşıdığına dikkat çekti.
RUS UZMAN: KİMSE BU KARARI BEKLEMİYORDU
Rusya’nın en büyük 3’üncü bira üreticisi olan, Türk şirketlerinin yatırımları konusunda da en büyüğü olarak nitelenen Anadolu Grubu’nun iştiraki AB InBev Efes’in 11 bira fabrikası ve üç malt üretim tesisi bulunuyor. 2018 yılında Türk Anadolu Efes ile Belçikalı AB InBev’in ortak girişimi olarak kurulan şirkete dair bu karar sadece Türkiye’de değil, Rusya’da da “şok” etkisi yarattı. Önceki gün Dünya Gazetesi Yazarı Kerim Ülker, alınan kararın siyasi olabileceğini belirtmişti.
Ülker’in yazdığı makalede şu ifadeler yer almıştı: “Rusya’da oldukça tanınan alkol piyasası uzmanı Denis Puzyrev, Putin'in aldığı kararı beklenmedik bir haber olarak niteliyor. Daha önce alkollü üreticilerin devlete devredildiğini dile getiren Puzyrev, “Ancak AB InBev Efes için böyle bir adım kimse tarafından beklenmiyordu. Özellikle bu şirketin Türk ve Belçikalı ortaklardan oluşan bir ortak girişim olduğu düşünülürse, durum daha da şaşırtıcı. Türkiye, Rusya’ya düşman ülkeler arasında yer almıyor ve ilişkiler genelde olumlu. Bu nedenle, neden birleşme gerçekleşmedi ve Türk tarafı Belçikalı hisseleri devralamadı. Bu kararı anlamak zor” diye niteliyor. Rusya’da sektörün en etkin kurumlarından olan Alkol Piyasası Profesyoneller Kulübü Başkanı Maksim Çernigovskiy ise “Rusya’daki bira üretiminin yüzde 95’i zaten yerli fabrikalarda gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, hisselerin bir sahipten diğerine geçmesi, genel piyasa dinamiklerini önemli ölçüde etkilemeyecek” yorumunda bulunuyor.
2015'TE DE TÜRK ŞİRKETLERİNE BASKIN YAPILMIŞTI
Gelelim bu durumun politik mi ekonomiyle mi alakalı olduğuna? Hem Rusya’da hem de Türkiye’de bu kararın beklenmedik olduğu ortada. Rusya’da 10 milyar doların üzerinde Türk yatırımını bulunurken ve dost ülkeler kategorisinde yer alırken Türkiye’ye yönelik bu karar, 2015 yılını hatırlattı.
24 Kasım’da Rus jetinin Türkiye sınırlarını ihlal etmesi ve sonucu olarak Türkiye tarafından vurulması sonrası Moskova, ilk misillemeyi ülkedeki Türk şirketlerine yönelik yapmıştı. Başta tekstil, inşaat şirketleri olmak üzere birçok Türk şirketinin ofisleri, merkezleri, tesisleri Rus polisi tarafından basılmıştı. Birçok Türk şirketi de bu baskınlar sonucunda Türkiye’ye geri dönüş yapmıştı. Özellikle Suriye’de Rusya’nın gücünün tamamen bitmesi ve yönetim değişikliği, Moskova’nın bir mesajı olarak yorumlanması hatta daha da ileriye gidileceğinin de sinyali olarak görünüyor.
İLGİLİ HABER
Putin'den, Anadolu'ya kötü haber: Efes'in şirketine kayyım atadı
patronlardunyasi.com