Dolar
38,4253
0,03%
Euro
43,7865
0,07%
Sterlin
51,2613
0,16%
Bitcoin
3.652.161
2,18%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.057,212
-1,90%
Gümüş
32,97
-1,85%
Faiz
48,44
0,39%

Eczacıbaşı, yabancı damat arıyor

Eczacıbaşı, yabancı ortaklarla işbirliği arayışında. İşte aranan şartlar...

01.02.2009 23:22
Haberi paylaşın
Eczacıbaşı, yabancı damat arıyor
16px
32px

Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Erdal Karamercan, topluluk olarak, koşullar uygun olduğu takdirde, yabancı ortaklarla çalışmayı benimsediklerini ve önümüzdeki dönemlerde de bu tür işbirliklerinin söz konusu olabileceğini bildirdi.

Karamercan, Eczacıbaşı Topluluğu'nda 2008 yılında gerçekleşenlere ilişkin olarak, eşdeğer ilaç işlerinin Zentiva'ya devredilmesi nedeniyle sonuçların içinde yer almamasına rağmen, diğer iş alanlarındaki gelişmeler sayesinde, bir önceki yılki satış performanslarını koruyarak, 3 milyar dolarlık ciro hedeflerini gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Son 3 yılda yurt dışı gelirleri yaklaşık iki kat artarken, 2008 yılında yurt dışından sağladıkları gelirin 820 milyon doları aştığını, gerçekleştirdikleri yatırım tutarının 280 milyon dolara ulaştığını kaydeden Karamercan, 2008 yılının, yaşanan küresel bunalıma karşın, kendileri için son derecede hareketli bir yıl olduğunu vurguladı.

Topluluk olarak, özellikle yakın geçmişte söz konusu bunalımın gelişini sezinleyerek aldıkları önlemler sayesinde, kuruluşlarının finansal yapılarındaki sağlamlık ve likiditelerinin en üst düzeyde olmasının kendilerine güven verdiğini söyleyen Karamercan, "bu bağlamda, rekabet üstünlüklerimizi artıracağımız ve sürdürülebilir büyüme hedefimizi daha da güçlendirecek fırsatların oluşacağı bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz" dedi.

YABANCILARDA ARANAN ŞARTLAR

Karamercan, şöyle devam etti:

"20 yılı aşkın süredir yabancı ortaklarla uyum içinde çalışan ve bu ortaklıklardan sinerji yaratan bir Topluluk olarak, koşullar (yabancı ortağın sermaye, yeni teknoloji, yeni pazar olanakları gibi katkılar getirebiliyor olması, kurumsal kültürlerimizin uyuşması gibi) uygun olduğu takdirde, yabancı ortaklarla çalışmayı benimsemişizdir ve önümüzdeki dönemlerde de bu tür işbirlikleri söz konusu olabilir.

Ortaklık yapılarının tabana yayılarak sermaye piyasasının gelişmesi, sağlıklı bir ekonomik büyümenin temel itici güçlerindendir. Mevcut yapımız içinde halen 5 önemli kuruluşumuz halka açık olup, koşulların uygunluğu çerçevesinde bu sayıyı artırmak gündemimizdedir."

IMF görüşmeleri ve olası bir anlaşmayla elde edilecek kaynağın, 2009 yılı döviz gereksiniminin karşılanmasında hayati rol oynayacağını vurgulayan Karamercan, şöyle konuştu:

"Görüşmelerin uzaması, ya da piyasaların halihazırda fiyatlara yansıttığı yaklaşık 25 milyar dolardan daha az bir kaynağın elde edilmesi durumunda, finansal piyasaların olumsuz tepki vermesi söz konusu olabilir. Bu bağlamda, IMF görüşmelerinin bir an önce tamamlanarak kaynağın güvence altına alınması ve mali disipline ilişkin kaygı ve belirsizliklerin giderilmesi, zor bir yıl olan 2009 yılının daha az hasarla atlatılmasında önemli rol oynayacaktır."

Karamercan, bütçe disiplininin korunmasının, bu dönemde de piyasalar için çok önemli olmaya devam ettiğini dile getirerek, 2009 yılında küçülmenin derinleşmesi halinde, hesapları bütçe içinde şeffaf bir şekilde göstererek ve ayrıştırarak, özel bir "geçici ihtiyat fonu" oluşturulabileceğini söyledi.

Karamercan, şu görüşleri aktardı:

"Bunun enflasyonist bir baskı yaratma olasılığı düşüktür. Nitekim, iç ve dış talebin yanı sıra dünyada gerileyen ham madde ve enerji fiyatları artık bir deflasyon ithali ortamını oluşturmaktadır. 2009 yılı için yüksek büyüme hızlarında ısrarlı olup, iç talebi gereksiz düzeyde pompalayacak yollara gitmemek gerekir. 2009 yılına mahsus olarak 'yüzde 0 ile yüzde 2 arasındaki büyüme hızlarıyla yetinmek', yeni dengelerin daha sağlıklı oturması açısından doğru bir seçenek olacaktır."

AA