Çiftay Grubu kurucusunun çimento fabrikası hayalini, oğlu İzmir'de gerçeğe dönüştürdü

Çiftay Grubu kurucusunun çimento fabrikası hayalini, oğlu İzmir'de gerçeğe dönüştürdü

Ankara merkezli Çiftay Grubu'nun kurucusu merhum Ziya Aydın, yıllarca çimento sektöründe çalıştı ve hep bir çimento fabrikası hayali kurdu. Bu hayalini gerçeği dönüştüren ise oğlu Sabit Aydın oldu. Sabit Aydın, İzmir'de Batı Anadolu Şirketler Topluluğu'nu 2021 yılında satın aldı. Zor günler geçiren şirket, hissedar ve yönetim değişimiyle birlikte hızla büyüdü ve 3 yılda kâra geçti. Çiftay Yönetim Kurulu Başkanı ve Batı Anadolu Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş, 2 milyar 55 milyon TL net kâr elde ettiklerini belirterek, önümüzdeki dönem 40 milyon dolar yatırım planladıklarını söyledi. 

Çiftay Grubu kurucusunun çimento fabrikası hayalini, oğlu İzmir'de gerçeğe dönüştürdü
16px
24px
17.11.2024 22:57Güncelleme: 17.11.2024 23:09
ABONE OLgoogle

Ankara merkezli Çiftay Grubu’nun kurucusu merhum Ziya Aydın’ın yıllarca çalıştığı çimento sektöründe fabrika sahibi olma hayali, oğlu Sabit Aydın tarafından gerçeğe dönüştürüldü. Sabit Aydın, zor günler yaşayan Batı Anadolu Şirketler Topluluğu'nda 2021 yılında ana hissedar oldu. Bu değişimle birlikte şirkette gelişmeler yaşandı. Batıçim Batı Anadolu 2023 yıl sonunda konsolide bazda 6 yıl sonra ilk kez kâra geçti ve 2 milyar 55 milyon TL net kâr elde etti. Grup şirketlerinden Batısöke Çimento da 2023 yılını 7 yıl sonra ilk kez kârlı kapattı ve 872.5 milyon TL kâr açıkladı. Bu başarı hikâyesinin altında bir babanın hayali yatıyor. 

ÇİFTAY GRUBU'NUN 60 YILLIK HAYALİ

Maden şirketlerine hizmet sağlayıcılığı yapan ve ayrıca enerji, turizm ve maden yatırımları bulunan, yaklaşık 4 bin kişiyi istihdam eden, Ankara merkezli bir grup olan Çiftay için bu satın alma tamamen ticari bir faaliyet değil, manevi açıdan da önemliydi. Çiftay Yönetim Kurulu Başkanı ve Batı Anadolu Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş, ailenin 60 yıldan bu yana sektörün içinde bulunduğuna dikkat çekerek o hikâyeyi anlattı: 

BİR SOHBET SONRASINDA HİSSE ALIMI BAŞLADI

“Çiftay olarak bağlı ortaklıklarımız vasıtasıyla İzmir’de agrega üretimi ve beton santrali işletmeciliği faaliyetinde bulunuyorduk. 2020 yılında yeni iş fırsatları değerlendirmek amacı ile araştırma sürecine girmiştik. O dönem Batıçim’de İcra Kurulu Üyesi olan Kamil Grebene, Sabit Aydın Bey’le sohbet ederken Batıçim’de içinde kendilerinin de olduğu bazı ailelerin paylarını devretmeyi düşündüklerini belirtiyor. Böylece hisselerin satın alma süreci başlıyor.”

1960'LARDA TAŞOCAKLARINDA BAŞLAYAN İŞ HAYATI 

Gülant Candaş’ın anlattıklarına göre Sabit Aydın’ın babası ve aynı zamanda Çiftay’ın kurucusu merhum Ziya Aydın’ın çalışma hayatı 1960’larda taş ocaklarında çavuşluğa kadar uzanıyor. Ziya Aydın, daha sonra uzun yıllar sürecek olan çimento fabrikaları hammadde müteahhitliğine başlıyor. Gülant Candaş devam ediyor: 

“Ziya Aydın Bey, hammadde müteahhitliği yaptığı zamanlarda 1980’lerin sonunda Denizli Çimento’nun müteahhitliğini alıyor ve şirketle 26 yıldan fazla çalışılıyor. Çimento sektöründe uzun bir geçmişi olan Ziya Bey’in çimento fabrikasına olan özlemi, hayali var. Kamil Grebene’nin Batıçim’deki teklifi bu yüzden merhum Ziya Bey’in ve ailenin geçmişi açısından daha da önemli oluyor. Bu anlamda satın almanın manevi bir yönü var. Çiftay’ın Batıçim ile ilgilenebileceği duyumu üzerine hissedar aileler, bağlantıya geçiyor. Hissedarlardan 6 ailenin 4’ü Batıçim’deki hisselerini satmayı düşündüğünü belirtiyor. Batıçim’e kredi veren bankalar da Çiftay’a güvendikleri için bu başarı hikâyesini yazmamızı destekliyorlar. Tabii ki böylece Ziya Bey’in de hayali gerçekleşmiş oldu.”

DOLAR BAZINDA 2 KAT BÜYÜDÜ

Türkiye’nin köklü gruplarından biri olan Batı Anadolu Şirketler Topluluğu’nda, yönetime geldikten sonra güzel bir başarı hikayesi yazdıklarını belirten Candaş, iki yıl içerisinde dolar bazında iki kat büyüyerek 2023 sonunda 480 milyon dolar ciroya ulaştıklarını söyledi. Toplam cironun yaklaşık 90 milyon dolarının ihracat gelirinden oluştuğunu belirten Candaş, Batıçim ve Batısöke çimento fabrikalarının limanlara yakınlığının, Akdeniz havzası ve Atlantik Okyanusu hattındaki pazarlarda gruba rekabet avantajı sağladığını söyledi.

40 MİLYON DOLAR YATIRIM HEDEFİ

Gelinen noktada tüm faaliyetlerde her şeyin genel olarak yolunda olduğunu belirten Candaş, 2025 yılını işaret etti: 

"Batısöke Çimento’da sermaye artırımına gitmeyi ve şirketimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. 2024’te borçluluk yapısını azaltma hedefimize eriştikten sonra 2025 yılından itibaren şirketlerimiz için her şeyin çok daha farklı olacağını öngörüyoruz. Önümüzdeki dönemde şirketler topluluğumuzun yatırımlarla daha da güçlenerek büyüyeceğini hedefledik. Bizim güçlü kaslarımızı daha da güçlendirmeye ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönemde toplam 40 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu yatırımlar arasında Batısöke Çimento’da atık ısıdan elektrik üretim tesisi, iki fabrikamızda da atıktan türetilmiş yakıt yakma üniteleri yatırımları ve Batı Liman’da kapasite artırımına yönelik yatırımlar yer alıyor. İhracat konusunda da fırsatları değerlendiriyoruz.”

ALİAĞA'YA YENİ FABRİKA VE LİMANA RÜZGÂR AÇILIMI

Batı Anadolu Şirketler Topluluğu’nun önümüzdeki dönem yatırım planları arasında Aliağa’ya çimento öğütme tesisi ve Batıliman’da rüzgâr türbini kule ve kanatlarının ihracatına olanak sağlayacak genişleme projesi yer alıyor. KAP açıklamasıyla duyurulan, Aliağa bölgesinde çimento öğütme ve paketleme tesisi yatırımına yönelik ÇED sürecinin devam ettiğini belirten Candaş, “Halen 5 milyon ton kapasitemiz var. Yeni tesisi, Aliağa bölgesinde antrepolarımızın bitişiğindeki araziye kurmayı planlıyoruz. 3.5 milyon ton çimento öğütecek bir değirmen kurmak istiyoruz. Fizibilitesine devam ediyoruz. İzin süreçleri tamamlanınca hemen yatırımı hayata geçirmek istiyoruz. Çünkü ihracat tarafında çimento, klinkere göre daha avantajlı. Ayrıca, limanda vinç yatırımı ve yeni depo elemanları eklemeyi, rıhtımla iskele arasındaki boşluğu doldurmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Batı Anadolu Şirketler Topluluğu olarak yıllık toplam 5.8 milyon ton çimento ve 4.3 milyon ton klinker kapasitesiyle Ege Bölgesi’nin en büyük üreticilerinden olduklarını belirten Candaş, “Türkiye çimento sektöründeki iç satışta pazar payımız yüzde 4’ün, ihracatta ise yüzde 8’in üzerinde” dedi. 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde