CarrefourSA İstinye’de güneş enerjisiyle kendi elektriğini üretecek

CarrefourSA İstinye’de güneş enerjisiyle kendi elektriğini üretecek

Sabancı Holding’in şirketleri CarrefourSA ile İklimsa, marketlerin güneş enerjisiyle kendi elektriğini üretebilmeleri için işbirliği yaptı. Güneş panellerinden ilki CarrefourSA İstinye Hiper mağazasının çatısına konuldu.

CarrefourSA İstinye’de güneş enerjisiyle kendi elektriğini üretecek
16px
24px
17.10.2024 14:55Güncelleme: 17.10.2024 15:14
ABONE OLgoogle

Market yıllık enerji ihtiyacının yüzde 45’ini kendi kendine karşılamaya başladı. Güneş ve rüzgar enerjisinin kullanımı, karbon salınımını azaltmak ve enerji verimliliğini arttırmak için tüm dünyada yaygınlaşıyor. Bir çok sanayi kuruluşu kendi elektriğinin büyük kısmını rüzgar ve güneş enerjisinden karşılamaya başladı. 

TÜRKİYE’DEKİ İLK ÖRNEK OLDU

Sabancı Holding’in iştiraki CarrefourSA da bir başka Sabancı şirketi İklimsa ile işbirliği yaparak mağazaların elektriğini güneş enerjisinden karşılamayı seçti. Uygulamanın ilki, CarrefourSA’nın İstinye’deki marketinin çatısına kuruldu. 

ÇATIYA 1113 PANEL YERLEŞTİRİLDİ

CarrefourSA İcra Kurulu Üyesi Bulut Batum,

“İstinye CarrefourSA Hiper Mağazamızda kurduğumuz çatı üzeri GES projemiz 620 kWp kurulu güce sahip olup, mağazanın yıllık enerji ihtiyacının yüzde 45’ini karşılayacak şekilde tasarlandı. Bu büyüklükteki bir enerji üretimi, 187 hanenin yıllık enerji ihtiyacına eşdeğer. Aynı zamanda 374,8 ton karbon salınımı da önlemiş olacak projemizde, toplam 1113 yüksek verimli panel kullanarak en ideal yerleşimi sağladık” dedi. 

GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARINA HIZ VERECEĞİZ

2023 yılında başlattıkları enerji verimliliği projeleriyle 40 bin megawatt elektrik kullanımını engellediklerini anlatan Bulut Batum,

“Yılda 60 milyon kWh’dan fazla enerji tasarrufu yapmayı hedefliyoruz. Şu anda tüm iş süreçlerimizde kullandığımız yıllık enerji tüketimimiz yaklaşık 180 milyon kWh. Bu, çok ciddi ve tasarruf edilmesi gereken bir rakam. Bu yüzden güneş enerjisi yatırımlarımıza 2025 yılında hız vererek hem enerji maliyetlerimizi azaltacağız hem de yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştıracağız” diye konuştu. 

FAZLA ELEKTRİK SATILABİLİR

Teknosa İcra Kurulu Üyesi ve İklimsa İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Tansu Öztorun ise,

“İlk başlarda 15 yılı bulan yatırımların geri dönüşümleri günümüzde 4 yıla kadar düşmüştür. Kurulan GES’lerin 25 yıllık ekonomik ömrü düşünüldüğünde 21 yıla varan ve hatta aşan sürelerde firmalar ürettikleri enerjiyi kendi tesislerinde, konutlarında kullanabildikleri gibi fazla üretimi de satabilmekte, kendilerine gelir yaratabilmektedir. Organize gıda perakende sektöründe hayata geçirilen bu projenin, yenilenebilir enerji yatırımlarına öncülük etmesi, diğer marka ve mağazalara da ilham kaynağı olmasını ümit ediyoruz” dedi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde