Almanya'dan çalışma vizesinde yeni uygulama: Neler değişecek?
Almanya, vasıflı işçi vizeleri konusunda yeni bir sisteme gidileceğini duyurdu. Almanya ‘Fırsat Kartı’ olarak bilinen sistemle iş gücü piyasasını canlandırmayı hedefliyor.
0
Göçmen kurallarını hafifleten Almanya, iş gücü piyasasını canlandırmak için bir değişikliğe gitti. Alman yetkililer, vasıflı işçi vizeleri konusunda yeni bir sisteme gidileceğini söyledi. Euronews’in Times of India'dan yaptığı aktarıma göre bu sistem uyarınca Almanya tarafından verilen mesleki çalışma vizelerinin sayısı, 2024 içinde geçen yıla kıyasla yüzde 10 artmış olacak.
Yaklaşık 1,34 milyon açık iş olduğu belirtilen Almanya’da, yetkilerin bu kararı iş gücü sıkıntısı sebebiyle aldığı ifade ediliyor. Öte yandan Berlin, Kanada'dan esinlenerek "Fırsat Kartı" (Opportunity Card) olarak bilinen puan tabanlı bir sistem benimsiyor. Bu sistem, profesyonellerin ve üniversite mezunlarının ülkeye girmesini, eğitim görmesini ve iş aramasını kolaylaştırıyor.
FIRSAT KARTI NEDİR, NASIL İŞLİYOR?
Fırsat Kartı sistemi, Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden gelen vasıflı işçilerin, niteliklerinin tanınmasına gerek kalmadan Almanya'ya girmelerine izin veriyor. Üç bakanlıktan gelen yeni bir ortak açıklamada, yıl sonuna kadar yaklaşık 200 bin mesleki vizenin verileceği belirtildi.
Açıklamada, "Bu, 2023'e kıyasla yüzde 10'dan fazla bir artışı temsil ediyor" ifadelerine yer verilirken, Almanya'da eğitim görmek veya mesleki eğitimini burada tamamlamak isteyenlerin vizelere "büyük ilgi" duyduğu ifade edildi.
İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Yetenekli gençler eğitimlerini ve çalışmalarını Almanya'da daha kolay tamamlayabilirler. Fırsat Kartı sayesinde, deneyim ve potansiyeli olan kişiler artık daha hızlı ve kolay bir şekilde uygun bir iş bulabiliyor” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, "Almanya her yıl 400.000 parlak zekadan yoksun kalıyor. Bu, ekonomimizi yavaşlatıyor. Nitelikli Göç Yasası ile Avrupa'nın en modern göç yasasını oluşturduk ve sonunda vize sürecini altüst ettik" dedi.
patronlardunyasi.com