ABD, küresel ticaretteki hamlesini yaptı petrol ve altın gözünü Trump’a dikti
ABD ticaret savaşında Kanada, Meksika ve Çin’e karşı ilk hamlesini yaptı. Misilleme, tedarik zincirinde bozulma ve enflasyonist baskı endişesi emtiaya yansıdı. Petrol dalgalanırken, altın güvenli liman oldu.
Piyasalarda beklenen oldu ve ticaret savaşında kılıçlar çekildi. ABD Başkanı Donald Trump; Kanada, Meksika ve Çin’den yapılan ithalata ek gümrük vergileri açıkladı. Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin’den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağı bildirildi. Kanada’dan ithal edilen enerji kaynaklarına ise yüzde 10’luk daha düşük bir tarife uygulanacak. Çin, Meksika ve Kanada toplamda ABD’ye yapılan tüm mal ithalatının yüzde 42’sinden fazlasını oluşturuyor. Bu sebepten, gümrük vergileri emtia piyasalarında ciddi sonuçlar doğuracak.
MEKSİKA VE ABD’DEN 4.5 MİLYON VARİL İTHALAT
Yatırımcının dikkati ilk etapta petrol piyasalarına çevrildi. Petrolün bu hafta oynaklık göstermesi bekleniyor. Zira Kanada ve Meksika, ABD’nin en büyük iki ham petrol tedarikçisi.
Kanada’nın günlük yaklaşık 4 milyon varil ham petrol ihracatının neredeyse tamamı güney komşusuna akıyor ve yaklaşık 500 bin varil Meksika’dan ABD’ye geliyor.
TEDARİK ZİNCİRİ AKSARSA FİYAT ETKİLENİR
Ekonomim'den Evrim Küçük'ün haberine göre, ABD ham petrol fiyatları başlangıçta tedarik zinciri kesintileri nedeniyle yükselebilir. Oilprice.com tarafından yapılan analizde bu hafta boğaların Brent petrolünü 80 doların üzerine taşımadan sahneden ayrılmayacağı belirtiliyor. Brent petrolü geçtiğimiz haftayı varil başına 76 doların hemen altında tamamlarken, Amerikan ham petrolü 73 doların altında fiyatlanıyor.
EKONOMİK BELİRSİZLİK UZUN VADEDE BASKICI
Ancak uzun vade de fiyatların geri çekilmesi muhtemel. Keza, ekonomik etkiler talebi azaltabilir. Analistler, petrol ithalatına yönelik tarife uygulanmasının ham petrol ticaret akışlarının yeniden yapılandırılmasına yol açabileceğini öne sürüyor.
OPEC+ TOPLANTISI İZLENECEK
Bu hafta birkaç temel faktör fiyat hareketini şekillendirecek.
- Ham petrolün Kanada ve Meksika’ya uygulanan ABD tarifelerine dahil edilmesiyle ABD petrol fiyatları için kısa vadeli yükseliş desteği ortaya çıktı.
- OPEC+ toplantısı uğun yapılıyor. Üretici grubu, jeopolitik belirsizliklerin arttığı ortamda üretim stratejisini tartışacak. Suudi Arabistan veya müttefiklerinden gelen herhangi bir üretim artışı sinyali fiyatları düşürebilir.
- Uzun vadeli beklenti ile ticaret tarifelerini yarattığı ekonomik olumsuzlukların talebi baltalayıp petrol fiyatlarını baskı altına alması.
TARİFELER SARI MADENİ DAHA DA ATEŞLEYEBİLİR
Ticaret gerginlikleriyle ons altın geçen hafta rekor seviyeye yükseldi. 2.800 doları kısa süreliğine aşan fiyatlar 2.817 dolara çıktıktan sonra bir miktar geri çekildi. Gümrük vergileri, tedarik zinciri kesintileri ve enflasyonist korkuları tetikleyip yatırımcıları altına yöneltiyor. Analistler, ticaret politikaları etrafındaki belirsizlik devam ettiği sürece altına olan talebin yüksek kalmaya devam edeceğini öne sürüyor.
Yaklaşan istihdam raporu, hem faiz oranlarında hem de altın talebinde bir sonraki hareketin tonunu belirleyerek önemli bir katalizör olabilir.
GAZ, PETROKİMYA, ÇELİK VE TARIM TEHDİT ALTINDA
- Tarifeler bölgesel doğal gaz fiyat farklarını etkileyebilir ve alt tüketiciler için maliyetleri artırabilir. ABD; Ocak-Ekim aylarında 8.36 Bcf/d (86,35 milyar m3/yıl) brüt ithalatla Kanada’dan net gaz ithalatçısı durumda.
-Piyasa kaynakları, Kanada ve Meksika ithalatına uygulanacak tarifelerin üç ülke arasında yıllardır serbest dolaşımda olan polietilen (PE) ve polipropilen (PP) ticaretini sekteye uğratacağını söylüyor.
- Meksika ve Kanada’nın yapacağı misillemeler nedeniyle Kuzey Amerika’daki çelik ticaret maliyetlerinin üç ülke genelinde 5.3 milyar dolara kadar artabileceği belirtiliyor.
-ABD Tarım Bakanlığı (USDA) verilerine göre, 2019’dan bu yana Çin ve Meksika, ABD mısır ihracatının yüzde 48’ini ve soya fasulyesi ihracatının yüzde 61’ini gerçekleştirdiğinden, tarifeler ABD’nin mısır ve soya fasulyesi satışlarını da olumsuz etkileyebilir.
patronlardunyasi.com