Murat Ülker ve Ali Koç, Ahmet Güneştekin'in Feshane'deki 'Kayıp Alfabe' sergisini gezdi, kültürel hafızaya yolculuk yaptı

Murat Ülker ve Ali Koç, Ahmet Güneştekin'in Feshane'deki 'Kayıp Alfabe' sergisini gezdi, kültürel hafızaya yolculuk yaptı

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker ile Fenerbahçe Kulübü Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, 'Kayıp Alfabe'nin peşine düştü. Murat Ülker ve Ali Koç, Yıldız Holding'in sponsor olduğu Ahmet Güneştekin'in Feshane'deki 'Kayıp Alfabe' sergisini birlikte gezdi. Ahmet Güneştekin'in patronları bilgilendirdiği geziye, Murat Ülker'in aynı zamanda babasının arkadaşı olan TBMM Başkanvekili ve MHP Milletvekili Celal Adan da eşlik etti. 

Murat Ülker ve Ali Koç, Ahmet Güneştekin'in Feshane'deki 'Kayıp Alfabe' sergisini gezdi, kültürel hafızaya yolculuk yaptı
16px
24px
01.02.2025 23:49Güncelleme: 02.02.2025 00:01
ABONE OLgoogle

Yıldız Holding'in ana sponsoruluğunu yaptığı Ahmet Güneştekin'in 'Kayıp Alfabe' sergisi Artİstanbul Feshane’de sanatseverlerle buluştu. Sergi, Türkiye'nin önde gelen iki iş insanını da aynı zamanda bir araya getirdi.

SERGİYİ MERAK EDEN ALİ KOÇ, MURAT ÜLKER'İ ARADI

'Kayıp Alfabe' sergisini merak eden Fenerbahçe Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'i arayarak kendisinden sergiyi gezdirmesini rica etti.

Murat Ülker, Ali Koç'un ricasını kırmadı ve iki patron cumartesi günü Artİstanbul Feshane'de buluştu. İki iş insanı, 'Kayıp Alfabe'nin izini sürdü.

Resim, kavramsal sanat ve konstrüksiyon heykel alanında üretimleri olan Batman doğumlu Ahmet Güneştekin, patronlara sergisini gezdirdi, eserlerinin sırlarını paylaştı. 

CELAL ADAN DA PATRONLARA EŞLİK ETTİ

Murat Ülker'in gezide başka bir misafiri daha vardı. Babasının arkadaşı TBMM Başkanvekili ve MHP Milletvekili Celal Adan da, iki patronla birlikte sergiyi gezdi. 

MURAT ÜLKER, 'KAYIP ALFABE' SERGİSİNİ YAZDI

Sergiye ana sponsor olan Yıldız Holding'in yönetim kurulu üyesi Murat Ülker, kişisel internet sayfasında da sergiyle ilgili yazı kaleme aldı. Ülker, 'Sanatın Alfabeleri: Ahmet Güneştekin'in Kayıp Alfabe sergisi ve kültürel hafızaya yolculuk' başlıklı yazısının bir bölümü şöyle:

 

"Sanat, geçmişi, bugünü ve geleceği birbirine bağlayan en güçlü ifade biçimlerinden biridir. Ben her zaman koleksiyonumuzdan bahsederken bizlerin onların geçici ev sahipleri olduğumuzu, eserlerinse bizden sonra da hayatlarına devam edeceklerini söylerim, öyle ya biz faniyiz ve onlar daha kalıcıdır. Aslında sanat ait olduğu döneme dair bir başka tür belgeleme işidir. Ruh halleri, bakış açılarıyla tarihe düşülmüş özgün notlardır. Ahmet Güneştekin’in Kayıp Alfabe sergisi de aynen bu doğrultuda yalnızca gözlere şifa estetik bir deneyim sunmakla kalmıyor; kolektif hafızanın, kimliklerin ve dillerin izini sürerek insanlığın unutulmuş hikayelerini belgelendiriyor.

Serginin ana sponsoru olarak, Yıldız Holding’in sanata olan desteği de bu noktada benim için anlam kazanıyor. Çünkü sanat, paylaştıkça büyüyen ve derinleşen bir mirastır. Kültürel mirasın korunması ve sanatın toplumla buluşturulması, bir şirketin sosyal sorumluluğunun ötesinde, geleceğe bırakılan değerli bir izdir. Mutlu et mutlu ol felsefemiz gibi, sanat da paylaşıldığında insanları bir araya getirir, düşündürür ve ilham verir.

Dostum Ahmet Güneştekin çalışkanlığı ile beni hep etkilemiştir. Onun sanatı, yalnızca görsel bir deneyim sunmuyor, anlatıyor…

Son sergisi Kayıp Alfabe de ise taş, metal, harfler ve semboller aracılığıyla kaybolmuş dillerin, yok olmuş kültürlerin ve zaman içinde silinmiş hafızaların izini sürüyor. Bu anlatı bizim gibi tarihi zenginliklerle dolu bir kültürün mirasçıları için oldukça kıymetlidir.

Güneştekin’in eserlerini incelerken kendinizi büyük bir yapbozun parçalarını birleştirmeye çalışır gibi hissediyorsunuz. Mezopotamya’nın efsanelerinden Anadolu’nun toprak kokusuna, çağdaş dünyanın çelişkilerinden geçmişin kolektif izlerine kadar uzanan bir yolculuğa çıkmış gibi…

Kayıp Alfabe, dillerin buharlaşması ve hafızanın yok oluşu üzerine kurulu bu sergide, alfabeleri kültürün kromozomları gibi ele alıyor. Dillerin yok oluşuyla birlikte, hafızanın da nasıl silindiğini, geçmişin izlerinin nasıl kaybolduğunu gözler önüne seriyor. Aslında dilin sosyal dünyamız için ne kadar etkili bir unsur olduğunu, düşüncelerimizi dil üzerinden oluşturduğumuzu düşününce bu daha anlamlı oluyor.

Kayıp Alfabe sergisinde taş kullanımı dikkatimi çekti. Çünkü taş, insanlığın en eski hafıza kayıtlarından biridir. Taşların tarih konusunda bizi nasıl aydınlattığını en çok Afrodisias kazılarında düşündüm. pladis olarak sponsor olduğumuz kazılarda taşlara kazınmış yazılarla bazilikada fiyat narhı fermanı ortaya çıkarılmıştı.

Sanatçının kullandığı taşlar, geçmişin sessiz tanıkları olarak serginin ruhunu oluşturuyor. Akdeniz’in sarı tonlarından Ege’nin kiremit rengine kadar uzanan bu taşlar, geçmişin izlerini bugüne taşıyor. Güneştekin, taşların özgün renklerini ve yapısını koruyarak, onların geçmişle bağını sürdürmelerini sağlamış. “Taşlar hiçbir zaman tükenmez, her zaman bir kaynak ve anlatı formudur” diyor.

Bu yaklaşım, sergide kullanılan diğer malzemelerle de kendini gösteriyor. Paslanmış metal, fosilleşmiş yapılar ve geleneksel taş işçiliğiyle birleşerek, çağdaş sanatın anlatı gücünü artırmış."

Yazının tamamını Murat Ülker'in kişisel web sitesinden okuyabilirsiniz: https://muratulker.com/y/sanatin-alfabeleri-ahmet-gunestekinin-kayip-alfabe-sergisi-ve-kulturel-hafizaya-yolculuk/


patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde