90 milyar euroluk Türk zirvesi
Yılda 5 milyar dolar yatırıma imza atan ve sayıları 120 bine ulaşan yurtdışındaki Türk işadamları İstanbul'da gövde gösterisine çıktı

90 milyar euroluk varlığı bulunan işadamlarını tek çatı altında toplamak için kurulan Dünya Türk İş konseyi birinci yılını kutluyor
Artan sayıları ve yükselen toplumsal güçleri ile Türk diyasporasını canlandırmak için kurulan Dünya Türk İş Konseyi bugün düzenleyeceği basın toplantısıyla bugüne kadar yaptıklarını ve gelecek projelerini anlatacak. Yurtdışında en fazla vatandaşa sahip dördüncü büyük ülke olan Türkiye'nin diaspora gücünü arttırması için kurulan konsey, dünyada 90 ülkede bulunan ve 2008 yılı içinde 5 milyar dolarlık bir yatırıma sahip olan bir gücü simgeliyor. Diyasporanın sadece Avrupa'da ekonomik gücü 90 milyar euroya ulaşıyor.
LOBİ YARATILIYOR
Yurtdışında dağınık örgütlenmiş olan başarılı girişimcileri birleştirerek lobi gücü yaratma amacıyla kurulan Dünya Türk İş Konseyi'nin Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı'nı yurtdışındaki en başarılı Türklerden Coca-Cola Ceo'su Muhtar Kent yürütüyor. Başkanlığı'nı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yaptığı Konsey'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem ve Palmali Denizcilik'in patronu Mubariz Mansimov gibi önemli isimler var.
Avrupalı girişimci sayısı 10 yılda 190 bine çıkacak
28.05.2010 Avrupa'daki Türk işveren sayısı 120 bine kadar ulaşırken 2020 hedefi olarak da 190 bin belirlenmiş. Yatırımda Almanya ve Kazakistan ön plana çıkarken Avrupa'da nüfus yoğunluğuna paralel olarak güç de kendini gösteriyor. Bilişim, sağlık, elektronik, otomotiv yan sanayi, turizm, bankacılık ve enerji en çok ilgi duyulan alanlardan. Türk firmalarının Avrupa ülkelerinde öne çıkan bir diğer özelliği de istihdama olan katkıları. Gurbetçilerin yoğun olarak bulunduğu Almanya'da toplam 700 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Üç milyona yakın Türk nüfusu ile diyasporanın en güçlü olduğu Almanya'da 70 bin gibi büyük bir rakamda serbest meslek sahibi Türk girişimci bulunuyor. Bu rakamın artış hızı da azımsanacak gibi değil. Bu rakama her yıl 3 bin girişimci ekleniyor. Faaliyet alanlarına bakınca Türklerin 100'e yakın meslek grubunda faaliyet gösterdiği ve işletmelerin üçte ikisinin de küçük aile şirketleri olduğu dikkat çekiyor.
Barış Ergin/Sabah