Yaşasın AB'ye girdik!
AB Türkiye'yi 'askıya' aldı ama Avrupa'daki Türkler'i unuttu. Romanya ve Bulgaristan, bugün AB'ye tam üye oluyor. 3 milyon Türk de otomatikman AB'ye giriyor.
AB'ye tam üye olan Romanya ve Bulgaristan'daki 18 bin 900 Türk şirketi ve iki ülkedeki toplam 3 milyon Türk de bu sevince ortak oldu. 525 milyon euroluk Türk sermayesi, Türkiye'nin yıllar sonra kavuşacağı standartları yakaladı.
Romanya ve Bulgaristan Avrupa Birliği'nin (AB) üyesi oldu, yaklaşık 19 bin Türk şirketine gün doğdu. 1 Ocak 2007 yani bugün itibarıyla resmen AB üyesi olan Romanya ve Bulgaristan'daki yaklaşık 525 milyon euroluk Türk sermayesi, AB'ye girmenin tadını çıkarıyor. Bu trendi önceden gören ve rotasını Bulgaristan ile Romanya'ya çeviren Türk şirketleri için, otomotiv, beyaz eşya, müteahhitlik, turizm ve sağlık sektörleri büyük potansiyel taşıyor.
REKABET VE KALİTE ARTACAK
Romanya Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Atalay, "Romanya'daki Türk yatırımcılar AB'ye mal üretecek veya servisler sunabilecek. Böylelikle AB'nin 27 ülkesinde ürünlerinin serbest dolaşmasından yararlanabilecekler" dedi. Atalay, şöyle devam etti: "Romanya'nın AB'ye üyeliği kesinleştiğinden beri ülkeye Türkiye'den sermaye akışı var. Romanya'da yaşayan AB'li Türk işadamları olarak geniş bir komşu coğrafyasıyla donatılmış Romanya'nın tüm komşularına sıfır gümrükle girme imkanımız olacak. AB kalite standartları geliyor ve bu da şirketlerimizin bir disiplin içine girmesini sağlayacak. Kalite ve rekabeti artıracak."
'BİZ DE AB İÇİN HAZIRIZ'
Romanya'daki Türk yatırımlarının üretim, emlak, servis ve perakende ağırlıklı olduğunu anlatan Atalay, otomotiv, beyaz eşya ve mekanik aletler sektörünün büyük potansiyel taşıdığına dikkat çekti. Ülkenin AB üyeliği için aylardır hummalı bir hazırlık içinde olduğunu hatırlatan Atalay, şöyle konuştu: "Türk şirketleri bu hazırlık sürecinde işyerlerini modernize etti, ürün, kalite ve kontrol sertifikalarını AB normlarına göre düzenledi. Türk şirketleri olarak şu an AB'ye hazırız. Bizler artık Romanya'da yaşayan AB'li Türk işadamları olarak var olacağız. Türkiye'den önce AB'li olmuş olacağız yani."
Romanya
* En büyük Türk yatırımları: Mures, Artic, Prolemin, Rulmenti, Erdemir, Ülker, Rompak (Pakmaya), Anchor, Finansbak, Garantibank International NV Romania, Real Power Construct, Özer Construction (Enka)
* Türk firma sayısı: 9.400
* Türk sermayesi: 410 milyon euro
* Ülkedeki Türk yatırımları şirket sayısı açısından 3'üncü, sermaye büyüklüğü açısından 12'nci sırada.
* İki ülkenin ticaret hacmi 4.1 milyar dolar.
* Potansiyel taşıyan sektörler: Otomotiv, beyaz eşya ve mekanik aletler
Bulgaristan
* En büyük Türk yatırımları: Şişecam, Ramstore, Aygaz, Maser, Trikom, Damat, Zorlu Linens, Altınbaş, Süzer Holding
* Türk firma sayısı: 9.500
* Türk sermayesi: 114.4 milyon euro
* Türkiye Bulgaristan'da 17. yabancı yatırımcı ülke konumunda.
* İki ülkenin ticaret hacmi 2.3 milyar dolar.
* Türkiye'den Bulgaristan'a yüzde 9.4 kazan-makine, yüzde 8.4 demir-çelik ihracatı yapılıyor.
* Potansiyel taşıyan sektörler: Tarım, müteahhitlik, savunma sanayii, otomotiv yan sanayii.
Bir yılda hazırlandık standartlara uyduk
RPC AK-AUL Construct firmasının yetkilisi Mehmet Salih Şimşek, AB'ye uyum çerçevesinde gerekli önlemleri bir yıl önceden aldıklarını belirtti. Şimşek, şöyle devam etti: "İnşaat sektöründeyiz ama inşaatın dışında ofislerimizin olduğu, depolarımızın ve üretim binalarının olduğu merkezimizi fabrikalarımızı istenen standartlara göre hazırladık. Romanya'da resmi kurumlardan bilgi alarak Avrupa Standartları'nda neler yapılması gerekli öğrendik. Mesela fabrikanın havalandırmasından tutun, alarm sistemleri yangın söndürme sistemleri, depoları, çevre düzenlemesi gibi konularda bilgiler aldık ve ona göre hareket ettik" dedi.
Artık AB'li işadamıyız sorumluluğumuz çok
Romanya Türkiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Robema Fabrikası yetkilisi Nadir Çamur, "Avrupa Birliği üyesi bir ülkede, işadamı olmanın mutlaka yükümlülükleri olacak" dedi. Çamur, şunları söyledi: "Bunun için ilk önce, firma ve mamullerimizle tam olarak standartlara uygun olmamız gerekiyor. Romanya'da ki bu hızlı değişime bizimde ayak uydurmamız gerekli. Öyle ki bilgi birikimimizi ve tüm gücümüzü sonuna kadar kullanıp çok çabuk şekilde adapte olmalıyız. Kısacası AB üyeliği ile yeni bir döneme giriyoruz. Ve bundan dolayı tüm sektörlerde yeni bir dönem başlıyor."
Aylin Löle/Takvim