Yargıtay’dan kargolanan ürünlerin yanlış teslimiyle ilgili önemli 'bozma' kararı
Kargoya verilen ancak yanlış kişiye teslim edilen bilgisayarının bedel iadesi için tüketici hakem heyetine başvuran ancak davanın ticari olduğu gerekçesiyle bu başvurusu reddedilen tüketici, karar kesin olmasına rağmen hakkını Adalet Bakanlığı’na başvurarak aradı. Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma talebiyle dosyayı gönderdiği Yargıtay, hakem heyetinin “ticari olmayan” bu davaya bakmak zorunda olduğunu karara bağladı.
Murat KAYA
Türkiye’de online alışveriş sitelerinin artmasıyla ürün taşımacılığı sektörü de büyüdü ve A’dan Z’ye her ürünün alıcısına sağlıklı teslimi için çok sayıda kargo şirketi kuruldu.
Ancak sayısı artan bu ürün taşımacılığı, bazı sorunları da beraberinde getirdi.
KARGO MAĞDURİYETİNE HUKUKİ YOL
Kargo şirketi çalışanlarınca ürünlerin doğru adrese tesliminin yapılamaması bir yana, asıl alıcıdan farklı kişilere teslimiyle de tüketiciler mağdur olabiliyor.
İşte bu tür mağduriyetlerle ilgili Yargıtay, hakkını tüketici hakem heyetleri veya tüketici mahkemelerinde arayan ancak talepleri kabul edilmeyerek mağduriyetleri daha da artan tüketicileri sevindirecek emsal bir karara imza attı.
Yüksek mahkeme, kargoya verdiği bilgisayarının ilgisiz bir kişiye teslimi sonrası hakkını tüketici hakem heyetinde arayan ve ürünün bedelini bu kargo şirketinden isteyen tüketici hakkında verilen “görevsizlik” karanının haksız olduğuna yönelik hüküm kurdu.
Bu kararla birlikte kargo taşımacılığı mağduru olan-olabilecek birçok insan, hangi hukuki yollarda hak arayacağını bilecek.
TÜKETİCİNİN BİLGİSAYARI BAŞKASINA TESLİM EDİLDİ
Dava dosyasına giren belgelere göre bu kararın verilmesine neden olan olay, Murat Demircan’ın dizüstü bilgisayarını sattığı kişiye teslim etmesi için Bodrum’da yaşayan ablasına göndermek istemesiyle başladı.
Kargo şirketine verilen ürün, şirket çalışanları tarafından kimlik bilgileri tespit edilmeksizin ablaya değil, yetkisiz bir kişiye teslim edildi.
Bilgisayarı adeta yok olan tüketici Demircan, 27 Nisan 2023’te Bodrum Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına başvurarak bilgisayar ve taşıma bedelinin kargo şirketinden alınarak tarafına iadesini talep etti.
HAKEM HEYETİ: GÖREV ALANIMIZDA DEĞİL
Hakem heyeti, taşıma sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlığın kendi görev alanlarına girmediği gerekçesiyle talebi reddetti.
Murat Demircan, haklarından vazgeçmedi ve Bodrum Asliye Hukuk Mahkemesi’ne Tüketici Mahkemesi hüviyetiyle başvurup bu karara itiraz etti, kararın iptalini istedi.
Ancak Bodrum Mahkemesi de, 13 Ekim 2023’te Tüketici Hakem Heyeti kararına benzer bir karar verdi. Mahkeme, uyuşmazlığın çözümünde Türk Ticaret Kanunu hükümlerinin uygulanmasını gerektiğini belirterek davanın reddine hükmetti. Ve bu karar yasada itiraz yolu olmadığı için kesinleşti.
VAZGEÇMEDİ, ADALET BAKANLIĞI’NA BAŞVURDU
Ancak sorumlu bir tüketici olan Murat Demircan, kesinleşmiş karara rağmen haksızlığa uğramasının bir bedeli olması gerektiğini düşünerek bu kez Adalet Bakanlığı’nın yolunu tuttu ve kanun yararına temyiz istedi.
Adalat Bakanlığı da bu başvuruyu haklı bularak, “davacının ticari amaçla hareket etmediği, kanuna göre tüketici sayılması gerektiği, işleminin de tüketici işlemi olduğu, uyuşmazlığın tüketici hakem heyeti görev kapsamında bulunduğu” gerekçeleriyle dosyayı kanun yararına bozma için Yargıtay’a gönderdi.
Bakanlık, Tüketici hakem heyetinin görevli olduğunun kabul edilmesi gerektiğinin ancak görevden ret kararının usul ve yasaya aykırı olduğu bildirimi de yaptı.
YARGITAY: TEREDDÜTE YER BIRAKMAYAN HÜKÜM VAR
Dosyayı inceleyen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’u baz alarak, göndericinin “tüketici”, işlemin ise “tüketici işlemi” olduğunu, uyuşmazlık görevine de Tüketici Hakem Heyeti’nin bakması gerektiğini kabul etti.
Yargıtay ayrıca, kanunun 83’üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki açık hükmün de tereddüte yer bırakmayacak bir hüküm olduğunu, farklı emsal kararları örnek göstererek vurguladı.
Uyuşmazlığın tüketici kanunları kapsamında kalması ve tüketici hakem heyetinin uyuşmazlıkta görevli olduğunun kabul edilmesi gerektiğini aktaran Yargıtay, esasın incelenerek hüküm verilmesi gerekirken ret kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğunu hüküm altına aldı.
YOL GÖSTERİCİ OLACAK
Tüketicinin kanun yararına bozma talebini kabul ederek yerel mahkeme hükmünü bozan yüksek mahkemenin bu kararı, benzer durum yaşayan tüketiciler için yol gösterici olacak.
Bilgisayarını kaybeden kargo görevlileri nedeniyle mağduriyet yaşaşan tüketici Murat Demircan da, hak arayışına aynı mahkemelerde devam edebilecek.
patronlardunyasi.com