Yapay zeka talebi nedeniyle dünya çapında yeni bir çip sıkıntısı yaşanabilir 

Yapay zeka talebi nedeniyle dünya çapında yeni bir çip sıkıntısı yaşanabilir 

Bain & Company’nin yayınladığı rapora göre, yapay zeka odaklı yarı iletkenler ile yapay zeka destekli akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlara olan talebin artması, küresel çip kıtlığına sebep olabilir.

Yapay zeka talebi nedeniyle dünya çapında yeni bir çip sıkıntısı yaşanabilir 
16px
24px
25.09.2024 20:36Güncelleme: 25.09.2024 21:00
ABONE OLgoogle

Bain & Company tarafından yayınlanan raporda, dünya genelinde yaşanbilecek çip sıkıntısına dikkat çekildi. Rapora göre, yapay zeka odaklı yarı iletkenlere ve yapay zeka destekli akıllı telefonlara ve dizüstü bilgisayarlara olan talebin artması ile birlikte küresel çapta bir sonraki çip sıkıntısı yaşanabilir. 

COVID DÖNEMİNDEKİ ÇİP SIKINTISI 

Küresel Covid-19 salgını döneminde, tedarik zincirinde yaşanan aksama ve insanların evde çalışmaya zorlanması tüketici elektroniğine talebi artırmış ve büyük bir çip sıkıntısı yaşanmıştı.   

Teknoloji devleri, büyük bir oranda Nvidia'dan temin edilen grafik işleme birimleri (GPU) satın alıyor. Veri merkezlerinde yer alan bu GPU’lar, OpenAI’nin ChatGPT gibi uygulamaları destekleyen büyük yapay zeka modellerinin eğitimi için hayati bir öneme sahip.

Öte yandan, Qualcomm gibi şirketler ise, akıllı telefonlar ve kişisel bilgisayarlara yerleşik yapay zeka uygulamalarını çalıştırabilen çipler tasarlıyor. Bu tür cihazlara genellikle AI özellikli cihazlar deniliyor ve Samsung'dan Microsoft'a kadar birçok büyük teknoloji şirketi bu alanda faaliyet gösteriyor. 

YARI İLETKEN DEĞER ZİNCİRİNDE KITLIK YAŞANIYOR 

Bain & Company raporunda, GPU’lara ve yapay zekalı tüketici elektroniğine olan talebin çip sıkıntısına yol açabileceğini belirtti. 

Şirketin Amerika’daki teknoloji uygulamaları başkanı Anne Hoecker, CNBC’ye e-posta yoluyla bir açıklama yaptı ve şu ifadeleri kullandı: 

“Grafik işlem birimlerine (GPU) yönelik artan talep, yarı iletken değer zincirinin belirli unsurlarında kıtlıklara neden oldu. GPU’lara olan talebin artışını, PC ürün yenileme döngülerini hızlandırabilecek yapay zeka destekli cihazlar dalgasıyla birleştirirsek, yarı iletken tedarikinde daha yaygın kısıtlamalar olabilir.” 

Fakat tüketiciler şu zamana kadar bu tarz yapay zeka destekli cihazlara karşı temkinli duruyor. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda ise bu tür cihazlara ne kadar talep olacağı konusu belirsizliğini koruyor.

TEDARİK ZİNCİRİNDE KARMAŞA YAŞANIYOR 

Bain & Company, yarı iletken tedarik zincirinin “inanılmaz derecede karmaşık olduğunu ve yaklaşık yüzde 20 veya daha fazla bir talep artışının dengeyi bozarak çip kıtlığına yol açma olasılığının yüksek olduğunu” vurguladı.

Raporda, “Büyük nihai pazarların birleştiği noktadaki yapay zeka patlaması, bu eşiği kolayca aşabilir ve tedarik zinciri boyunca savunmasız darboğazlar yaratabilir” şeklinde ifadeler yer aldı. 

Yarı iletken tedarik zinciri şirketler arasında yayılmaya devam ediyor. Örneğin, Nvidia GPU’larını tasarlıyor ve bunlar ise Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. veya TSMC tarafından üretiliyor. 

TSMC şirketi, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden gelen çip üretim araçlarına güven duyuyor. Öte yandan, en son teknolojiye sahip çipler yalnızca TSMC ve Samsung Electronics tarafından büyük ölçekli olarak üretilebiliyor.

ÇİP KITLIĞINDA JEOPOLİTİK KONUM ETKİSİ

Jeopolitik konumlar da çip kıtlığına neden olan diğer nedenler arasında yer alıyor. Yarı iletkenler, dünya çapındaki hükümetler tarafından stratejik teknoloji olarak görülüyor. ABD, ihracat kısıtlamaları ve diğer yaptırımlar yoluyla Çin’in en gelişmiş çiplere erişimini kısıtlamaya yönelik bir kampanya yürütüyor. Bu arada Washington, yarı iletken üretmek için kendi iç kapasitesini güçlendirmeye çalışıyor. 

Bain & Company, “Jeopolitik gerginlikler, ticaret kısıtlamaları ve çok uluslu teknoloji şirketlerinin tedarik zincirlerini Çin’den ayırması, yarı iletken tedarikinde ciddi riskler oluşturmaya devam ediyor. Fabrika inşaatındaki gecikmeler, malzeme kıtlıkları ve diğer öngörülemeyen faktörler de sıkışma noktaları yaratabilir” dedi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde