Vişne Madencilik’in halka arz tarihleri 3-4-5 Şubat olarak açıklandı
Öztüre Holding iştiraki Vişne Madencilik’in halka arz tarihi belli oldu. Tera Yatırım korsorsiyum liderliğinde gerçekleşecek halka arz, 3-4-5 Şubat tarihlerinde sabit fiyat toplama yöntemiyle yapılacak.
Temelleri 1952 yılında Nihat Mithat Öztüre tarafından İzmir’in Bergama ilçesinde atılan Vişne Madencilik, sermayesinin yüzde 20.51’ini halka açıyor. Tera Yatırım liderliğinde toplam 41 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla 3-4 ve 5 Şubat 2025 tarihlerinde “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemiyle gerçekleşecek halka arzda, pay başına satış fiyatı 37,44 TL olarak belirlendi.
Halka arz işleminde; 17 milyon TL nominal değerli kısmı sermaye artırımı, 7 milyon TL nominal değerli kısmı ortak satışı olmak suretiyle toplam 24 milyon TL’lik nominal değerli paylar satışa sunulacak. Halka arz büyüklüğünün 898 milyon 560 bin TL olacak.
KURUMSALLAŞMA YOLUNDA ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI
Halka arzı şirketin kurumsal kimliğinin güçlendirilmesi, marka bilinirliği ve tanınırlığının pekiştirilmesi açısından önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiren Vişne Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Öztüre, “Şirketimiz, 2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye’deki kireç üretiminin yüzde 8,4’ünü gerçekleştirmiş olup faaliyet gösterdiği Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te birinci, Türkiye çapındaki kireç üreticileri arasında ise ikinci büyük üretim hacmine sahip konumdadır. Yüzde 48,1 ile üretimimiz ağırlıklı olarak demir-çelik sektörüne yönelik olup, fabrika baca gazlarının desülfürizasyonu, geri dönüşüm plastik sanayinde nem ve gaz alıcı olarak kullanım, arıtma tesisleri, şeker üretimi, cam ve kağıt sanayi, hayvan yemi üretimi gibi pek çok sektörün girdi maddesi olarak kireç kullanılmaktadır. Asitli tarım arazilerinde pH dengeleyici olarak ve killi yumuşak zeminlerin sağlamlaştırılması amacıyla stabilizasyon malzemesi olarak da kireç tedarik etmekteyiz. Karayollarının daha sağlam yollar yapmak için asfaltta da kireç kullanmaya başlaması ile kireç kullanımı daha da yaygınlaşmaktadır. Bununla birlikte altın üreticileri ve hamur kireç ile inşaat sanayi gibi ülkemizin önde gelen lokomotif sektörlerine yönelik gerçekleştirdiğimiz ürün yelpazemiz ile Türkiye ekonomisine önemli bir katma değer sağlamaktayız. 2023 yılında devreye aldığımız yeni fırınlarla birlikte toplam üretim kapasitemiz yılda 810 bin tona ulaşmıştır. Dolayısıyla halka arzın; kurumsallaşmanın yanı sıra üretim kapasitemizi ve karlılığımızı da olumlu şekilde etkileyeceğine inanıyoruz” dedi.
HALKA ARZ GELİRİYLE YENİ YATIRIMLAR FİNANSE EDİLECEK
Halka arzdan elde edilecek fonun kullanım alanlarına ilişkin de bilgi veren Öztüre, şunları söyledi: “Halka arz sonrası elde edilecek net gelirin; yüzde 40-45 gibi ağırlıklı bölümünü Çelemli fabrikamızın hammadde hazırlama tesis kurulumu, tüm destek ekipmanları ve altyapısında, yüzde 19-23'ünü Narlı fabrikamızın mikronize kireç öğütme hattı ve ekipman kurulumuna yönelik yatırımlarımızın finansmanında değerlendireceğiz. Geri kalanı ise yine Çelemli ve Narlı fabrikalarımız başta olmak üzere devam etmekte olan hidrolik kireç karışım hattı, kireç söndürme, sarım tesisi, büyük çuval dolumu, paketleme ve ambalajlama tesislerine yönelik yatırımlarımızda değerlendirilecek” diye konuştu.
TOPLAM KAYNAKLARIN YÜZDE 84.3’Ü ÖZKAYNAKLARDAN
Şirketin 2024 yılı performansı ve finansal sonuçları hakkında da bilgi veren Öztüre, “30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla özkaynaklarımız 2 milyar 127 milyon 81 bin TL olup toplam kaynaklarımızın yüzde 84,3’ünü oluşturuyor. Toplam aktiflerimiz yine aynı dönem itibarıyla 2 milyar 524 milyon TL olup şirketimizin hasılatı ise 2024 yılının 9 aylık döneminde 829 milyon 856 bin TL olarak gerçekleşti. Geçen yıl söz konusu dönemde satışlarımızda en çok payı yüzde 58 ile sönmemiş kireç (Kalsiyum oksit) ürünümüz aldı. Satışlarımızda; ikinci sırada Agrega ürünü, üçüncü sırada ise sönmüş kireç (Kalsiyum Hidroksit) ürünü yer alıyor. Dönem net karımız ise 2024 yılı 9 aylık dönemde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1204,4 oranında artışla 26 milyon 586 bin 842 TL olarak gerçekleşti” dedi.
patronlardunyasi.com