Veto yiyen Fransızlar Nabucco'nun peşini bırakmıyor
Türkiye’nin vetosu nedeniyle Nabucco projesine ortak olamayan Fransa işin peşini bırakmıyor.

Enerji Bakanı Yıldız’ı ziyaret eden Fransız işadamları, Fransa’nın projede ortak olarak yer almayı çok istediğini belirttiler
Türkiye’nin girişimleri ile oluşturulan ve Avrupa’yı Rusya’nın gaz tekelinden kurtaracak olan Nabucco Projesi’nde, Fransa’nın yedinci ortak olarak yer alması yeniden gündeme geldi. Türkiye’nin vetosu nedeniyle, geçtiğimiz yıllarda ortaklık talebi kabul edilmeyen Fransa, bu talebini yeniden gündeme getirdi. Türkiye ise Fransa’nın yeni talebini değerlendirmeye aldı.
TALEP İŞADAMLARIYLA GELDİ
Fransa’nın Nabucco Projesi’nde yer alma talebi, Türkiye’de bulunan Fransız işadamları aracılığıyla geldi. Fransız-Türk İşadamları Konseyi Başkanı Jean Lemierre başkanlığındaki Fransız işadamları heyeti, önceki gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a ziyarette bulunmuştu. Ziyarette, Nabucco Projesi’nin 7. ortaklığına ilişkin tartışmalar da görüşüldü. Fransız işadamları, Fransa’nın söz konusu projede ortak olarak yer almayı çok istediğini belirterek, projeye ortaklığın iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağlayacağını bildirdiler. Enerji Bakanı Yıldız da, talebe ‘evet’ veya ‘hayır’ yönünde bir yanıt vermedi. Sadece ortaklığın değerlendirilmeye alınabileceğini bildirdi. Yıldız’ın, talebi Bakanlar Kurulu’na götürmesi ve nihai kararın hükümet tarafından verilmesi bekleniyor.
FRANSIZ ŞİRKETLER HAZIR
Fransız-Türk İşadamları Konseyi Başkanı Jean Lemierre, Bakan Yıldız ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye ve AB ülkeleri açısından Nabucco’nun büyük ve stratejik bir proje olduğunu ve bu konuda görüşmeler yapıldığını belirtmişti. Lemierre “Çok çeşitli yüzleri olan bir proje. Bu yüzlerden bir tanesi hattın inşası ve işletilmesi. Fransız şirketleri bu büyük projeye dahil olmaya hazırlar. Nabucco projesi Fransız şirketlerinin gündeminde olan bir projedir” açıklamasını yapmıştı.
Ev sahibi ülke anlaşması ekim ayında
Projenin hayata geçirilmesi için büyük önem taşıyan ev sahibi ülke anlaşmasıyla ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Projenin, hükümetler arası anlaşması geçtiğimiz yıl imzalanmıştı. Ev sahibi ülke anlaşmasının imzalanması ile birlikte projenin hukuki altyapısı tamamlanmış olacak. Ev sahibi ülke anlaşmasına, projenin Macaristan dışındaki ortaklarının onay verdiği, Macaristan’ın da gelecek ay onay vereceği öğrenildi. Projenin temellerinin ise 2011 yılında atılması planlanıyor. Proje, 2013 yılında hizmete girecek.
6. ortaklık şansını kaybetmişti
Fransa, Nabucco Projesi’ne ortak olmayı önceki yıllarda da talep etmişti. Ancak Ermeni tasarısına verdiği destek nedeniyle bu talep Türkiye tarafından kabul edilmedi. Projeye, 6. ortak olarak Almanya’nın RWE şirketi alındı. Hazar Bölgesi gazını, Avrupa’ya taşımayı öngören projenin diğer ortakları ise Türkiye, Avusturya, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya’dan oluşuyor.
Hüseyin Özay/Star