Dolar
38,4781
-0,01%
Euro
43,8921
-0,16%
Sterlin
51,6407
-0,22%
Bitcoin
3.629.727
0,00%
BİST-100
9.306,96
-1,33%
Gram Altın
4.089,243
-1,04%
Gümüş
32,96
-0,63%
Faiz
48,34
0,00%

Unakıtan ne demek istedi?

Maliye Bakanı Unakıtan: Kayıt dışını yapanlar TOBB ve TÜSİAD üyeleri..

02.11.2006 14:24
Haberi paylaşın
Unakıtan ne demek istedi?
16px
32px
 Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2006 yılı sonunda, faizlerin vergi gelirlerine oranının yüzde 35'e düştüğünü, yüzde 105'lerden bu seviyeye gelindiğini ifade ederek, bu yapının değiştirilmesinin ancak mali disiplin ile mümkün olabildiğini, uzun vadede mali disiplinin sonuç yaratabilmesinin kamunun gelir kaynaklarının sağlam ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasıyla mümkün olduğunu söyledi.

Gelir İdaresi Başkanlığı ve Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen, ''Kayıtlı Ekonomiye Geçiş'' konulu uluslararası sempozyumun açılışında konuşan Unakıtan, kayıt dışının Türkiye'nin en önemli konusu olduğunu, bunun Türkiye'nin geleceği, çağdaşlaşması için büyük önemi bulunduğunu ifade ederek, bu konunun AB sürecinde halledilmesi gereken en önemli problem olduğunu dile getirdi.

Bakan Unakıtan, Türkiye'nin son 50 yıldaki en büyük projesinin AB'ye katılım olduğunu ifade ederek, ''AB'ye katılım için kayıtlı ekonomiye geçiş şart. AB'ye katılsak da katılmasak da bu bize lazım. Bizim bu konuda gelişmiş ülkelerdeki hedeflere varmamız gerekiyor. Bu hedeflere vardığımız zaman, hiç kimsenin yardımına, hiçbir mali desteğe ihtiyaç olmayacak. Çünkü Türkiye kendi potansiyelini ortaya koyacak'' dedi.

Vergi ödemesi gereken bazı mükelleflerin ilgili kuruma hiç uğramadığını belirten Unakıtan, ''Vergi Dairesi bu tarafta, o bu tarafta. Mükellefiyetlik vazifelerini tam yerine getirmeyenler de var. Bunların yaptığı işlemler de kayıt dışılığı teşvik ediyor" diye konuştu.

Kayıt dışı ekonominin kamu dengesi ve özel kesim dengesini olumsuz etkilediğini ifade ederek, gereken vergilerin toplanmaması halinde bütçenin zorunlu harcamaları nedeniyle açık verdiğini, açığın da borç almakla giderildiğine dikkat çeken Unakıtan, ''Onun da faiz yükü oluyor. Ülkenin mali dengesi bozulduğu zaman riski de artıyor. Eskiden günlük borç alıp harcama yaptığımız günler oldu. Toplanan vergiler ödenen faizlere yetmez oldu. Bunun nedeni kayıt dışılıktan dolayı toplanamayan vergilerdir" dedi.

" Vergisi en düşük madde en çok kaçağı olan maddedir"

Kamunun sağlam gelir kaynağının vergi olduğuna işaret eden Unakıtan, şunları kaydetti: ''Ancak, sürekli oran artırımlarıyla vergi, istikrarlı bir gelir kaynağı haline de dönüştürülemez. Vergisi en düşük madde en çok kaçağı olan maddedir. Etin KDV'si yüzde 1'dir. En fazla kaçağı vardır. Yani akaryakıtın karşısında böyle şeyler de var.

TOBB ve TÜSİAD kayıt dışıyla mücadelemizi destekliyorlar. Onlara teşekkür ediyorum. Ancak bu kayıt dışını yapanlar da onların üyeleri oluyor biraz. O bakımdan kendilerine çok iş düşüyor.''

Kayıt dışında çalışan bir işletmenin gelişmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Unakıtan, ''Güdük kalacak, hatta işler kötü giderse şirketi kapatmakla her zaman karşı karşıya kalacak. Bana bazı işletmeler veya sektörler geliyor. 'Biz artık sektör olarak kayıtlı ekonomiye geçeceğiz' diyorlar. Biz de onlarla işbirliği yapıyoruz. Onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz'' dedi.

"Devletten bir şey çalmaya kalkarsanız, sizin malınız çalınacak, onu bilin"

Unakıtan, Türkiye'ye gelen yabancı sermaye miktarındaki artışa dikkat çekerek, bunun sebebinin, ekonominin istikrar kazanması ve yapısal reformların devam etmesi olduğunu söyledi. Unakıtan, "Yabancı sermaye geliyorsa demek ki orada bir güven var, istikrar var, Türkiye bunu yaşıyor" diye konuştu.

Dünya çapında bir şirket olmak için kesinlikle kayıt içine girmek gerektiğini vurgulayan Unakıtan, "Devletten bir şey çalmaya kalkarsanız, sizin malınız çalınacak, onu bilin" dedi.

Vatandaşların özellikle fiş alma konusundaki şikayetlerini Alo Maliye hattına bildirebileceğini kaydeden Bakan Unakıtan, "Huzurlarınızda tüm Türk milletine sesleniyorum. Bu kayıt dışıyla mücadelede hepimize düşen bir görev. Eğer evlatlarımıza iyi bir Türkiye teslim etmek istiyorsak, evlatlarımızı seviyorsak kayıt dışı ekonomiyle el birliğiyle mücadele etmemiz lazım. Geldiğimden bu yana bunu söylüyorum. Giderken de son sözüm bu olacak" dedi.

"Kimsenin artık kayıt dışı işlem yapmak için mazereti kalmadı"

Unakıtan, vergi vermeyenin üzerine gidebilecek etkin bir idare ve vergi sistemini basit hale getirmenin önemini vurgulayarak bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Hükümetin en önemli politika ve hedefinin enflasyonu düşürmek olduğunu, kurumlar ve gelir vergisi oranlarında indirim yaptıklarını kaydeden Unakıtan, "Kimsenin artık kayıt dışı işlem yapmak için mazereti kalmadı" görüşünü aktardı.

"Alınan elektronik beyanname adedi 40 milyonu geçti"

Gelir idaresinin bilgi teknolojilerinden yararlanarak mükellefe daha iyi hizmet verebilmesinin amaçlandığını aktaran Unakıtan, bugüne kadar alınan elektronik beyanname adedinin 40 milyonu geçtiğini bildirdi.

Unakıtan, vergi denetimi konusuna da değindiği konuşmasında, "(Sattık) diyorlar, satan yok. (Aldık) diyorlar alan yok. (Bunda bir yamukluk var) diyerek yapılan inceleme sonucunda 5.800 satıcı 22.500 alıcı tespit edildi" dedi.

Sahte belge

İncelemeler sonucunda 1.300 mükellefin sahte belge düzenlediği, 6.359 mükellefin de bu belgeleri kullanarak vergi kaçırdığının ortaya çıkartıldığını aktaran Unakıtan, bu kapsamdaki sahte belge tutarı toplamının da 1,7 milyar YTL olduğuna işaret etti.

Bakan Unakıtan, "Gelir idaremiz fevkalade etkin olacak, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Daha etkin derken, daha fazla kesim denetim altına alınacak" dedi.

Yapılan vergi denetimleri hakkında da bilgi veren Unakıtan, on line sisteme geçileceğini bildirerek, "Mesela alkol ve sigarada öyle bir sistem getiriyoruz ki daha imalat sırasında vergi dairesi, gelir idaresine bağlı olacak, kim ne kadar ne üretiyor, o alet eğer o üretim hattına takılmamışsa gidip orası kapatılacak, çok kolay. Yani tek tek sigaraya, içkiye bakmayacağız" diye konuştu.

"Bütçe açığının GSMH'ye oranı 2006 sonunda yüzde 1'in altında olacak"

Bakan Kemal Unakıtan, bütçe açığı konusuna da değinerek, "Bütçe açığının GSMH'ye oranı 2006 sonunda yüzde 1'in altında olacak" dedi.

Bunun kayıtlı ekonomiye geçiş yönünde verdikleri çalışmanın bir yansıması olduğunu aktaran Unakıtan, "Kısa ve uzun vadeli önlemlerle kayıt dışılık 10 yıllık bir sürede gelişmiş ülke ekonomilerindeki seviyelere indirilecektir" diye konuştu."

editörün seçtikleri
Maaşlı işini bırakıp batmakta olan şirketi 250 bin dolara satın aldı, 14 yıl sonra 750 milyon dolara sattı
Maaşlı işini bırakıp batmakta olan şirketi 250 bin dolara satın aldı, 14 yıl sonra 750 milyon dolara sattı#ABD