TÜSİAD YİK Başkanı Aras: Yabancı sermaye girişi için güçlü hukuk devleti gerekiyor

TÜSİAD YİK Başkanı Aras: Yabancı sermaye girişi için güçlü hukuk devleti gerekiyor

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Ömer Aras, konsey toplantısında yaptığı konuşmada, yabancı sermaye girişine dikkat çekti. Aras, asgari ücrete ilişkin olarak "Ne enflasyonla mücadeleden vazgeçmek mümkün ne de enflasyonla mücadelenin yükünün vatandaşa yıkılmasına razı gelmek" ifadelerini kullandı.

TÜSİAD YİK Başkanı Aras: Yabancı sermaye girişi için güçlü hukuk devleti gerekiyor
16px
24px
12.12.2024 11:08Güncelleme: 12.12.2024 11:24
ABONE OLgoogle

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Ömer Aras, doğrudan sermaye yatırımı girişlerinin çor sınırlı olduğunu belirterek, "Yabancı sermaye girişi için güçlü hukuk devleti gerekiyor" dedi.

Aras, Temmuz'dan bu yana ekonomik program olumlu sonuçlar verdiğini, enflasyon düşme eğilimine girdiğini ve sürecin başarılı olması için kararlılığın önemli olduğunu dile getirdi.

"Cari açik hızla daralıyor, döviz rezervleri güçleniyor, düzelme küresel piyasalar tarafindan da teyit edildi ama doğrudan sermaye yatirimi girişi çok sınırlı" diyen Aras, "Yabancı sermaye girişi için güçlü hukuk devleti gerekiyor" dedi.

Avrupa'nın geriye düştüğünü dile getiren Aras, "Çözümün yolu sanayi politikasinin değiştirilmesi. Eğitimde kaliteyi konuşacakken beslenme, hijyen gibi temel meseleleri konuşuyoruz. Fosil yakıt döneminden elektrik dönemine geçiyoruz" diye konuştu.

BAŞKAN ARAS'TAN ASGARİ ÜCRET YORUMU

YİK Başkan Aras, milyonlarca insanın beklekdiği asgari ücrete ilişkin görüşlerini şu sözlerle anlattı:

"Verimlilik artışının olmaması, asgari ücret konusunda da tıkanmaya neden oluyor. Çalışanların hakkaniyetli bir gelir elde etmesinin önündeki en büyük engel şirketlerin verimliliği arttıramaması.

Verimliliği yüksek şirketler asgari ücretin üzerinde ücret verebilirler.

Eğer bir ekonomide enflasyonla mücadele açısından uygun görülen asgari ücret artışı çalışanları tatmin etmiyorsa bu ülkede çözülmesi gereken ciddi bir verimlilik sorunu var demektir. Asıl sorun olan düşük verimlilikle baş edilemezse asgari ücret tartışması hiç bitmez. Asgari ücret tuzağından çıkamayız.

Esas başarı, verimliliği yüksek şirketler yaratarak toplam işgücü içinde asgari ücretle çalışan kişi sayısını düşürmektir.

Ne enflasyonla mücadeleden vaz geçmek mümkün ne de enflasyonla mücadelenin yükünün vatandaşın üzerine yıkılmasına razı gelmek. Bu nedenle asgari ücret artışıyla beraber verimlilik artışı için de politikaları hiç vakit kaybetmeden gündeme almak gerekiyor."

 

ORHAN TURAN: MALİ POLİTİKALARDA AZAMİ ÖNEM GÖSTERİLMELİ

Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise, ekonomik kalkınmanın yolunun rekabetçi piyasa ekonomisinin yerleşmesinden geçtiğini dile getirdi.

"Dünyadaki siyasi ve ekonomik gücümüzü hukuk devletinin sağlamlığı belirleyecek" diyen Turan, temel hak ve özgürlüklerin garanti altına alınması konusunda mesafe alınması gerektiğine işaret etti. Turan, enflasyonla mücadelenin kamu kesimini de içine alması gerektiğini belirtti.

Enflasyonla mücadelede yol katetmeye başlandığını ancak enflasyonun hâlâ yüksek olduğunu, gelecek yıl için yapılan tahminlerin daha zamana ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğinin altını çizdi.

Enflasyonla mücadelenin gerektirdiği fedakarlıkların hanehalkının dayanma gücünü zorladığını ifade eden Turan, mali politikalardaki disipline azami önem gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde