TÜSİAD verimlilik artışı için Mart ayından itibaren Rekabet Gücü Endeksi açıklamaya başlayacak
Verimlilik konusu ekonomi gündeminde bir türlü ön sıralara gelemiyor ancak TÜSİAD bir süredir ısrarla kalkınma için bu alana odaklanılması gerektiğini vurguluyor. TÜSİAD bundan hareketle Mart ayından itibaren Rekabet Gücü Endeksi yayınlamak için çalışma başlattığını açıkladı.
TÜSİAD Mart ayından itibaren, rekabetçilik ve verimlilik konularını daha doğru analiz edebilmek ve somut veriler üzerinden tartışabilmek için, Türkiye'nin rekabet gücü endeksini yayınlamaya başlayacak. İlk endeks Mart ayında açıklanacak. Endeks her çeyrekte güncellenecek.
Koç Üniversitesi ve TÜSİAD ortaklığı ile oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu'nun (EAF) “2025 Yılında Türkiye Ekonomisi” başlıklı konferansı gerçekleşti
HEM KÖKLÜ REFORM HEM DE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞİMİ GEREKİYOR
Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Geçtiğimiz yılda Merkez Bankası'nın başarılı politikası devam ederken, maliye politikası tarafında özellikle kamuda tasarruf ve kayıt dışı ile mücadelede daha güçlü adımlara ihtiyaç duyuyoruz. Benzer şekilde harcama kompozisyonunun çok daha verimli olması gerektiğine inanıyoruz.
Önümüzdeki dönemde otomasyona, insan kaynağına, markaya yatırım yapmazsak verimliliğimizi arttıramayacağız ve rekabetçilik avantajımızı kaybedeceğiz. Kalıcı, sürdürülebilir, doğru bölüşülmüş refahın ve ekonomik kalkınmanın sağlanması için hem çok daha köklü reformlar hem de sanayinin bakış açısının değişmesi gerekiyor.Buradan yola çıkarak, rekabetçilik ve verimlilik konularını daha doğru analiz edebilmek ve somut veriler üzerinden tartışabilmek için, Türkiye'nin rekabet gücüne dair bir veri seti üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışmanın ilk sonuçlarını Mart ayında kamuoyu ile paylaşacağız. Mart ayının ardından da oluşturduğumuz endeksi her çeyrekte yayınlamaya devam edeceğiz.
Önümüzdeki dönemde beklentimiz; hukuk devletinin, yargı sisteminin ve demokrasinin güçlendirilmesi, hukuki öngörülebilirliğin sağlanması ve piyasa ekonomisi ilkeleri ile uyumlu politikalar geliştirilmesi, kurumsal kapasite ve bağımsızlığın artması, çağımıza uygun bir eğitim reformunun yapılması, verimlilik ve rekabetçiliğin artması için teknolojik dönüşümün desteklenmesi, sanayide yeşil dönüşümün esas alınması, kayıt dışı ekonomi ile daha etkin bir mücadele.”
patronlardunyasi.com