Türk yatırımcıların gözdesi Mısır, vatandaşlık için Türk modelini seçti

Türk yatırımcıların gözdesi Mısır, vatandaşlık için Türk modelini seçti

Mısır son dönemde Türk yatırımcıların tercih ettiği ülkelerin başında geliyor. Tekstilden kuyuma aralarında dev grupların olduğu Türk yatırımcılar birbiri ardına burada fabrika kuruyor. Mısır şimdi de Türkiye’nin gayrimenkul alımı yoluyla uyguladığı vatandaşlık modelini örnek aldı.

Türk yatırımcıların gözdesi Mısır, vatandaşlık için Türk modelini seçti
16px
24px
22.09.2024 23:40Güncelleme: 22.09.2024 23:43
ABONE OLgoogle

Necla DALAN

Dünyada özellikle pandemiden sonra vatandaşlık programları büyük ilgi görmeye başladı. Yatırımcılar, başka ülkelere varlıklarını çeşitlendirmek ve dünya çapında farklı yatırım alanlarında fırsatları değerlendirmek hedefiyle yatırım göçü programlarına yöneldi.  Türkiye özelinde bu nedenlere bir de özellikle Avrupa ülkeleriyle yaşanan vize krizi eklendi.

Dünya genelinde 2022 yılında 20 milyar euro seviyelerine yaklaşan yatırım göçü hızla artarken, yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum izninin önümüzdeki dönemde küresel iş dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Türkiye’de 400 bin dolara gayrimenkul alan bir yabancı vatandaşlık alıyor. Üstelik 18 yaşından küçük 10 tane dahi olsa çocuklarına, eşine vatandaşlık fırsatı buluyor. Ancak son dönemde özellikle vatandaşlık için gayrimenkul alım şartı 250 bin dolar iken alım yapanlar iki üç katı fiyata gayrimenkullerini satıyor.  

TÜRKİYE’DE SERVET DE VARLIKLI İNSAN SAYISI DA ARTIYOR

Uluslararası yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık konularında danışmanlık veren Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel ile dünyada ve Türkiye’deki gelişmeleri konuştuk. Demirel, “Türkiye’de yabancılar açık piyasadan mülk alımıyla vatandaşlık elde ediyor, bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Diğer ülkelerde vatandaşlık verilirken ülkeye doğrudan yatırım ya da finansman çekilir. Türkiye’de gayrimenkulü alıyor 3 yıl sonra satıyor vatandaşlığı alıp gidiyor. Sattığı gayrimenkulden de kâr ediyor. Türkiye vatandaşlık programında geliştirmeler ve iyileştirmeler yapmalı. Devlete ve ekonomiye katkıyı önceliklendiren bir modele evrilebilir” diye konuştu.

Türkiye’de servetin ve varlıklı insan sayısının arttığını kaydeden Demirel, “Bu aşamadan sonra insanlar servetlerini büyütmekten çok korumaya odaklanıyor. Serveti büyüyen insanlar vize kısıtlamalarından da kurtulmak istiyor. Kendi koşullarına uygun oturum veya vatandaşlık programlarına dahil olarak seyahat serbestliği elde etmek istiyorlar” dedi.

10 MİLYON DOLARDAN FAZLA PARASI OLANIN TERCİHİ MALTA

ABD’nin Türkiye’de çoğu insanın yaşamak için hayal ettiği ülke durumunda olduğunu kaydeden Burak Demirel, şöyle devam etti:

“Türklerin tercih ettiği ülkeler servet büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Mesela Malta’da bir yıllık oturum ile minimum bağış tutarı 750 bin euro. Üç yıllık oturumu tercih ederseniz minimum bağış miktarı 600 bin euro. Her bir aile bireyi için bu meblağa 50 bin euro eklemeniz gerekiyor. Bu yüksek bir bütçe çıkarıyor. Dolayısıyla bu programı genellikle 10 milyon euro ve üzerinde varlığı olan insanlar tercih ediyor. 10 milyon euro altında bir servet varsa çoğunlukla Karayipler’deki vatandaşlık programlarına yöneliyorlar. Türkler en fazla Karayip bölgesinde Antigua&Barbuda ve Grenada’ya, Avrupa’da ise Malta ve Avusturya’ya rağbet ediyor.”

Dünyada Türkiye’deki kadar kolay vatandaşlık programı olmadığına değinen Demirel, son dönemde Türk yatırımcıların tercihi olan Mısır’ın da Türkiye modelini örnek aldığına dikkat çekti.

25 BİN VARLIKLI AİLEYE DANIŞMANLIK

Öte yandan Burak Demirel, geçen yıl yayınladıkları Global Servet Göçü Raporu’na göre dünya genelinde dolar milyoneri 124 bin ailenin başka ülkelere göç ettiğini söyledi. Bugüne dek 25 bin varlıklı aileye danışmanlık verdiklerini dile getiren Demirel, Türkiye’de servet göçü verilerinde kayda değer bir giriş ya da çıkış söz konusu olmadığını vurguladı. Demirel, şöyle devam etti:

“Geçen yıl başka ülkelerden Türkiye’ye gelen dolar milyoneri sayısı 300 idi. Türkiye’den göç eden milyoner sayısı da 100 civarındaydı. Türkiye’ye gelen milyoner sayısı yönünden pozitif bir fark söz konusu. Yurt dışından Türkiye’ye gelen yatırımcı profili ise oldukça çeşitli. Çinli de Amerikalı da Hintli de var. Güney Afrika’dan gelen de var. Türkiye’ye gelen zenginlerin sayısı fazla olmasa da profili son derece yüksek. Türkiye’ye olan ilgi devam ediyor.”

70 YENİ ÜLKEYLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Burak Demirel, halihazırda 15’ten fazla ülkeye danışmanlık verdiklerini, 70 ülkeyle görüşmelerinin sürdüğüne da değindi.  “Bugüne dek 12 milyar doları aşan doğrudan yabancı yatırım sağlamış bir hükümet danışmanlığı uygulamasını yürütüyoruz. Doğrudan danışmanlık verdiğimiz Malta, Karadağ, St. Kitts&Nevis, Grenada gibi çok sayıda ülkeye, hukuki alt yapılarından güvenlik süreçlerine ve program konumlandırmasına tüm süreçlerini uçtan uca tasarladığımız modellerle, milyonlarca dolarlık doğrudan yatırım sağlıyoruz. Yeni devletlerle yaptığımız anlaşmalar var yeni programları yayınlamaya başlayacağız. Gizlilik sözleşmesi olduğu için ülke adı açıklayamıyoruz” dedi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde