Türk Kobi’lerin Dubai sevdası 

Türk Kobi’lerin Dubai sevdası 

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan ticaret anlaşmasının (Cepa) ardından Türk şirketler gözünü BAE’ye çevirdi. Türklerin BAE’de açtıkları şirket sayısında artış yaşandı. Bu şirketlerin yaklaşık yüzde 90'ı ise KOBİ'lerden oluşuyor.

Türk Kobi’lerin Dubai sevdası 
16px
24px
05.11.2024 19:39Güncelleme: 05.11.2024 19:42
ABONE OLgoogle

2023 yılının mart ayında Türkiye ve BAE arasında kapsamlı bir ekonomik ortaklık anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaya göre iki ülke arasında daha fazla iş birliği yaratmak ve bir dizi ürüne uygulanan gümrük verilerini kaldırmak amaçlandı.  

ŞİRKETLERİN YÜZDE 90’I KOBİ’LERDEN OLUŞUYOR 

Arabian Gulf Business Insight’ta yer alan habere göre, Dubai’deki uluslararası danışmanlık şirketi Tamimi Consulting CEO’su Tarık Tamimi,  

Dubai'deki Tamimi Consulting CEO'su Tarik Tamimi, "Cepa, BAE'de şirket kuran birçok Türk şirketinin aldığı kararlarda doğrudan olumlu bir etki yaratıyor. Bu şirketlerin yaklaşık yüzde 90'ı KOBİ'lerden oluşuyor. Geri kalan yüzde 10'u ise BAE’de elde edilen gelirin en büyük kısmını oluşturuyor.” dedi. 

Tamimi Consulting, 2010 yılından beri BAE’de danışmanlık hizmeti veren bir Türk şirketi. Şirket ayrıca Türkiye’de faaliyet gösteren BAE firmalarına da destek sağlıyor.   

TÜRKİYE-BAE TİCARETİ 20 MİLYAR DOLARA ÇIKTI 

Tamimi'ye göre Türkiye, BAE'nin küresel ticaret ortakları arasında en hızlı büyüyen 10 ülke arasında yer alırken, şu anda dördüncü sırada yer alıyor. İkili ticaret, 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla iki katından fazla artarak 20 milyar dolara çıktı. 2024 yılının ilk yarısında iki ülke arasındaki ticaret yüzde 15 arttı. 

Cepa kapsamında yapılan altyapı ve ticaretin kolaylaştırılması yönündeki düzenlemeler, özellikle kıymetli metaller, mücevherat ve enerji gibi ikili büyüme potansiyeline sahip sektörlere odaklandı. Bu alanlarda iki ülkenin de optimum değer elde etmesi amaçlanıyor. 

TÜRKİYE’DE TEMSİLCİLİK AÇILDI 

Dubai Çoklu Emtia Merkezi (DMCC), Türkiye ile daha yakın bağlar kurmak için bir sene önce İstanbul'da bir temsilcilik ofisi açtı. Geçtiğimiz ay serbest ticaret bölgesi, iş bölgesine katılan Türk şirketlerinde yıllık bazda yüzde 11'lik bir artış olduğunu ve toplam sayının 643'e ulaştığını duyurdu.

DMCC'de yerleşik Türk firmalarının başında enerji şirketleri ile gıda ve tarım sektörleri yer alırken her sektörden 80'den fazla şirket yer alıyor ve toplamın yüzde 26'sını oluşturuyor. Öte yandan bu sektörleri DMCC’de yer alan 70’ten fazla inşaat, 60’tan fazla teknoloji ve telekomünikasyon sektörleri takip ediyor. 

BAKAN BOLAT: "HEDEFİMİZ TİCARET HACMİNİ 40 MİLYAR DOLARA ÇIKARTMAK"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada önümüzdeki beş yıl içinde BAE ile ticareti önemli ölçüde artırmayı hedeflediğini duyurdu. 

Bolat, "İkili ticaret anlaşması ve kapsamlı ekonomik ortaklık kapsamındaki temel hedefimiz, önümüzdeki 5 yıl içinde ticaret hacmini 40 milyar dolara çıkarmaktır" dedi. 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde