Mehmet Şimşek’in yol haritası tam rayında işliyor, KKM büyüklüğü toplam mevduatın yüzde 6’sına geriledi, TL’ye güven arttı
Bakan Mehmet Şimşek, ekonomi programının başarıya ulaşması ile TL’ye güvenin artacağını, böylece Kur Korumalı Mevduat’ın biteceğini söylemişti. Süreç tam da böyle ilerliyor. Son olarak döviz yükümlüsü firmalara verilen KKM desteği de kaldırıldı. KKM büyüklüğü toplam mevduatın yüzde 6’sına gerilemiş durumda. Atılan son adımla KKM hesaplarının daha da azalması bekleniyor.
Eyüp SERBEST
Döviz kurlarının ani yükselişinin önünü almak için kurgulanan ancak Hazine’ye büyük yük haline gelen Kur Korumalı Mevduat (KKM) sona eriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025’te KKM’nin biteceğini açıklamıştı. Uygulanan ekonomi politikası paralelinde KKM’deki desteklerin adım adım kaldırılması ile KKM bitme noktasına geldi. KKM büyüklüğü toplam mevduatın yüzde 6’sına gerilemiş durumda.
Son olarak Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre döviz yükümlüsü firmaların döviz ve TL hesaplarına sağlanan KKM desteği kaldırıldı. Böylece önümüzdeki günlerde KKM’den önemli bir çıkış daha yaşanacağı ve Bakan Şimşek yönetiminde Kur Korumalı Mevduat teriminin tarihe karışacağı öngörülüyor.
Bakan Şimşek, atılan adımlarla 2024 yılında kredi notu iki kez artan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayarak, KKM'den büyük ölçüde çıkış olduğunu açıklamıştı. Merkez Bankası da KKM'nin 2025 yılı içinde bitirilmesinin planlandığını vurgulamıştı.
ZİRVEYİ 2023 AĞUSTOS AYINDA GÖRDÜ
Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi Aralık 2021'de döviz kurlarındaki ani yükselişi kontrol altına almak için uygulamaya konulmuştu. Bu sistemle TL mevduatlara dövize karşı koruma garantisi verilerek TL’ye dönüş teşvik edilmek amaçlandı. KKM, Türk Lirası bazında zirveyi 2023 Ağustos ayında görmüştü. Sorasında ekonomik istikrar çalışmaları paralelinde Türk Lirası’na güvenin artması ile kesintisiz bir gerileme sürecine girdi. KKM hesapları için belirlenen asgari faiz oranı politika faizinin yüzde 70'inden yüzde 50'sine düşürüldü. KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklara faiz veya telafi ödemesi uygulaması yeni açılan ve yenilenecek olan KKM hesapları için kaldırıldı. Son olarak da döviz yükümlüsü firmalara verilen KKM desteği kaldırıldı.
HER BİR ADIM, KKM’DE DÜŞÜŞ GETİRDİ
14 Mayıs 2023 seçimleri sonrası ekonomi koltuğuna oturan Mehmet Şimşek, KKM'nin riskler barındırdığını ve uzun vadede kaldırmayı planladıklarını açıklamıştı.
KKM ilk devreye girdiğinde toplam büyüklük 459 milyar 230 milyon dolar düzeyindeydi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM büyüklüğü 18 Ağustos'ta 3 trilyon 407 milyar TL ile rekor düzeye çıktı. Ancak Bakan Şimşek’in yönetiminde atılan adımlarla düşüş sağlandı ve KKM büyüklüğü 1 trilyon 150 milyar TL'ye kadar geriledi.
PROGRAM RİSK PRİMİNE DE OLUMLU YANSIDI
Ekonominin risk primini gösteren CDS de Bakan Şimşek’in uyguladığı programla 250 baz puanın altına gerilemiş durumda. 2020 yılı Şubat ayından sonraki en düşük seviyesine gerileyen CDS, ekonomi programına duyulan güvenin de en önemli göstergelerinden biri olarak yorumlanıyor. Bakan Şimşek, CDS’lerdeki düşüşle ilgili, “2023 yılı Mayıs ayına göre düşüş gelişmekte olan ülkelerde ortalama 49 baz puan iken ülkemizde 456 baz puan. İyileşen risk primimiz sayesinde dış finansmana erişim kolaylaşırken dış finansman maliyeti de düşüyor” açıklaması yapmıştı.
patronlardunyasi.com