Turizm Bakanı Ersoy, 2025 yılında hedefin 64 milyon turist ve 64 milyar dolar olduğunu söyledi

Turizm Bakanı Ersoy, 2025 yılında hedefin 64 milyon turist ve 64 milyar dolar olduğunu söyledi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde hedefin 64 milyon ziyaretçi ve 64 milyar doları olduğunu söyledi. Türkiye'nin turizmi 12 aya yaymak gibi avantajı olduğunu kaydeden Bakan Mehmet Nuri Ersoy, "Kültür yoluna önce İstanbul'la başladık. Uluslararası kültür sanat etkinliklerini de ülkemize getirmek istedik. Picasso sergisi geldi. Da Vinci geldi. Özel sektör olarak büyük organizasyon yapmak istiyorsanız biz buna da varız" dedi. 

Turizm Bakanı Ersoy, 2025 yılında hedefin 64 milyon turist ve 64 milyar dolar olduğunu söyledi
16px
24px
01.11.2024 20:49Güncelleme: 01.11.2024 20:50
ABONE OLgoogle

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin turizm hedefleri ve gelirleriyle ilgili açıklamalar yaptı. Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, 2024 yılı için tahminlerinin gerçekleştiğini, yılın son çeyreğinin de iyi geçeceğini söyledi. 

60'TAN FAZLA ÜRÜN TANITIMI

Turizm sektörünü krizlere karşı güçlendirmek getertiğinin altını çizen Bakan Ersoy, Türkiye'nin çok yoğun tanıtımını yaptıklarını belirterek "Eskiden sadece deniz, kum ve güneşle çıkıyoruz. Şimdi sitede 60'tan fazla ürün görüyorsunuz, istesek 100'e kadar çıkarabiliriz. Bunların markalaşması gerekiyor. Kovid krizinden en az etkilenen ve kovid sonrası en hızlı çıkış yapan ülke Türkiye. Tanıtım stratejisini değiştirdik. Çok yoğun tanıtım yapıyoruz tüm dünyaya yayarak. Bizim bir stratejimiz var. Dünyanın en çok noktasına uçan havayolu Türk Hava Yolları. Kırmızı bayrağın uçtuğu her yere destinasyon dedik. Bütün ürünlerimizi piyasaya süreceğiz dedik" ifadelerini kullandı. Turizm Bakanı Ersoy, şöyle konuştu:

'YIL SONU HEDEFİMİZ 60 MİLYAR DOLAR'

"Bize özgü yurtdışı yerleşik vatandaşların pasta payı önemli. Bizim gurbetçiler ve yerleşik vatandaşlar 2 hafta kalır. İstanbul'da ortalama kalış süresi 4.5-5 gün. Avrupa'dan gelenler 8-9 gün kalır. Uzun uçuşla Asya'dan ABD'den geliyorsa 8 gün kalır. Kapasite elverdiği oranda her ziyaretçinin başımızın üstünde yeri var. Günübirlik ziyartçi de bizim için önemli. Esas gösterge kişi başı gecelik gelirdir. Kişi başı gecelik geliri kendi içinde ikiye ayırdık, yabancı ve yurtiçi vatandaşlar diye. 30 milyon turistten 49 milyona çıkardık. Hem daha çok geliyorlar hem daha çok harcıyorlar. Bu sene 60 milyar dolar hedefimiz var. İnşallah gerçekleştireceğiz. Üçüncü çeyrek rakamı açıkladık. 24.6'dan 47 milyar dolara yakın gelir elde etmişiz. Turistin büyük bölümü harcamaları kredi kartıyla yapıyor. Hazine Maliye ve Merkez Bankası kayıtların tutulması açısından çok ilerlediler. Bizim verilerimiz banka harcamaları, yurtdışı banka transferleri. Hem turist sayısı hem de gelir arttı."

'SEZONU 12 AYA YAYMAK GİBİ AVANTAJIMIZ VAR'

"Ziyaretçi alacağınız her yere erişip, ürününüzü tanıtmanız önemli. 20 destinasyon tanıtımı, tema ve ürün markası yaptık biz. Sadece Antalya ile alınıyorduk, şimdi Ege'yi de ön plana çıkarıyoruz. Doğu Anadolu'ya ayrı çalışma yapıyoruz. Karadeniz ayrı bir destinasyon bizim için. Türkiye kültür varlıklarında zaten rakipsiz bir ülke. Kapodokya başlı başına zaten. Sezonu 12'ye yaymak gibi avantajınız var. Gastronomi ve İstanbul her mevsim gelebiliyor. Hem 81 vilayete yaymak açısından önemli tanıtım hem de 12 aya yayıyoruz."

'HEDEF 64 MİLYAR DOLAR, 64 MİLYON ZİYARETÇİ'

"OVP'de 64 milyar dolar hedefledik. Hedefi doğru koymanız lazım. Hedefler ürün bazında, ülke bazında çalışıyoruz. Temmuz ayında yavaşlacağını biliyoruz. Olimpiyatların, Avrupa Şampiyonası'nın tarihi 4 yıl önceden belli çünkü. Önemli olan hedefi tutturmak. Mazaret isterseniz çok var. Yaklaşık 64 milyon ziyaretçi hedefliyoruz. Bundan sonra her sene artıracağız. Artık süper ligdeyiz biz. Geçen sene dünya beşinciliğindeydik, bu sene muhtemelen dördüncü olarak kapatacağız. Hedefimiz ilk 3'e girmek. Daha çok çalışmamız gerekiyor. 80 milyon ziyaretçiyi yakalamamız gerekiyor. En zorlandığımız şey algı yönetmek. İş üretemeyen genelde algı üretmekte çok mahir oluyorlar. Birileri sizle ilgili yanlış algı yaratıyor."

ÖZEL SEKTÖRE DESTEK MESAJI

"Kültür yoluna önce İstanbul'la başladık. İşi büyütme kararı aldık. Etkinlik Genel Müdürlüğü'nü kurduk. Her sene şehir ilave ediliyor. İçeriğini uluslararası yapmayı hedefledik. Uluslararası kültür sanat etkinliklerini de ülkemize getirmek istedik. Picasso sergisi geldi. Da Vinci geldi. Bocelli konseri oldu İstanbul'da. Özel sektör olarak büyük organizasyon yapmak istiyorsanız biz buna da varız. Biz destek oluruz. Maddi destek, başkta türlü destekler olur. Yeter ki bu tür organizasyonlar ülkemize gelsin."

GECE 12'DEN SONRA MÜZİK YASAĞI

"Belediyelerin yönetmesi gereken konu. Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın yönetmeliği var. Genelde belediyeler karar veriyor. Şehir planlanırken yerleşim yerleri ile eğlence merkezleri iç içe geçince sıkıntı çıkabiliyor. Dünyada lokal düzenlemeler var. Şu bölge yeme içme, eğlence merkezi diye olabilir. Desibel ayarlar bildirilebilir. Belediye ile yerel halkın birlikte karar vermesi gerekennokta. Dünyada birçok müzik noktalarını gezdim. Dünyada da müziği kontrol etme uygulaması başlamış. Hırvatistan'da saat 23.00'te kapatmaya başlamış mesela. Ülkelerde böyle bir trend başlamış."

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde