Şirketlerin geri alımları, Borsa'daki düşüşün önüne geçebilecek mi?
Borsada aylarca süren testere trendi tam bitti, boğa trendi başlarken İmamoğlu soruşturmasıyla şimdi de asansör trendine girdik!

Borsa DEDEKTİFİ
Tarihte eşine az rastlanır bir şekilde hisseler 4 günde yüzde 20 ve üzerinde kayıplar yaşadı.
10.200 puan direncinin kırılmasıyla iki haftada iğne kazarak kazanılan getiriler kepçeyle kısa sürede geri alındı.
Tam moraller düzelecek derken; hisseler taban, karamsaBORSAHİrlık tavan yaptı!
İmamoğlu ile çok sayıda kişi hakkında başlatılan soruşturma ve ardından gelen tutuklama kararının fiyatlamalarda açtığı hasar bayram tatili öncesinde hafta telafi edilmeye çalışılıyordu.
Merkez Bankası’nın 27 milyar dolar satarak kurlarda daha yüksek seviyelerin görülmesinin önüne geçmesi ve SPK’nın aldığı kararlar ‘dış müdahale’ ile piyasanın toparlanma çabası içerisine girmesini sağladı.
SPK; açığa satış yasağını tekrar getirmesinin yanında şirketlere kendi hissesini almaları konusunda teşvik etmesi morallerin düzelmesinde pay sahibi.
Karara göre şirketler ikinci bir duyuruya kadar, genel kurul kararı olmadan yönetim kurulu kararıyla geri alım programı başlatabilecek. Yine sermayenin yüzde 10'u ile sınırlanan nominal değer sınırı ve günlük işlem sınırı da kaldırıldı. Geri alım yapılan paylar 30 gün boyunca satılamayacak.
BDDK da benzer bir uygulamayı bankalar için açıkladı. Bankalar hisse geri alımında aldıkları hisseleri çekirdek sermayeden düşürmeyecek.
İşte hisse geri alım kararının ardından borsada şimdiye kadar 59 şirket hisse geri alım programı açıkladı. Bu işlemlerin toplamı 33 milyar 743 milyon TL’ye denk geliyor.
Burada şunu hatırlatmakta yarar var. Şirketler açıkladıkları bu hisse alım programlarını azami rakama ulaşana kadar yapacak diye bir şey yok! Hatta program açıklayıp, geri alım yapmayanlar da olabilir.
Ama şu ana kadar 145 geri alım işlemi yapılırken geri alınan hisselerin büyüklüğü 1.4 milyar TL olarak hesaplandı. Başka bir ifadeyle açıklanan geri alım programının sadece yüzde 4’ü şu an hayata geçti.
Geri alım programı açıklayan şirketler arasında en yüklü alım programı 8.5 milyar TL ile Turkcell’e ait. Halkbank 3 milyar TL, BİM ve SASA 2 milyar TL büyüklüğünde geri alım programı açıkladı.
Borsada sert satışların yaşandığı son günlerde bu tür kararlar borsadaki kan kaybını azaltmışa benziyor. Ama bundan sonra yönün ne olacağı siyasi kanattan gelecek haberlere ve enflasyona bağlı olarak alınacak faiz kararlarına bağlı.
Teknik anlamda, endeksin rahat bir nefes alabilmesi için 10.200 puanı yeniden aşması şart. Aksi halde testere trendi bir süre daha devam edebilir. Son yaşanan düşüşte 9.000 puanın altına inildikçe alıcıların geldiği görüldü.
Umarım tatil öncesi başlayan toparlanma eğilimi devam eder de yatırımcılar az da olsa moral bulabilir.
Bereketli, bol kazançlı günler diliyorum…
Yukarıda yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
patronlardunyasi.com