Sedat Peker'e ağır hapis
''Kelebek Operasyonu'' davasında 108 sanık ile birlikte yargılanan Sedat Peker, toplamda......

''Kelebek Operasyonu'' olarak bilinen çıkar amaçlı suç örgütü operasyonu davasında, Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 59 sanık, çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, davanın tutuklu sanıkları Sedat Peker ile ağabeyi Atilla Peker getirildi. Duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Vedat Peker, Mecnun Otyakmaz ile avukatlar Şirin Berk, Hakkı Kurtuluş ve Çağatay Özdemir'in de aralarında bulunduğu 42 sanık da katıldı. Son sözleri sorulan Sedat Peker, ''Aleyhte ve lehte vereceğiniz her karara razı olacağım'' dedi.
Diğer sanıklar da daha önceki ifadelerini tekrar ederek, beraatlarını istedi. Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, daha sonra kararını açıkladı. -KARAR- Mahkeme, Sedat Peker'e, ''silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek'' suçundan 4 yıl 5 ay 10 gün, Yusuf Altay'a karşı ''gasba teşebbüs'' suçundan 4 yıl 2 ay, bu kişiye karşı ''kişi hürriyetinden yoksun kılma'' suçundan 3 yıl 4 ay, Arif Kandemir'e karşı ''kişi hürriyetinden yoksun kılma'' suçundan 1 yıl 8 ay ve ''evrakta sahtecilik'' suçundan 10 ay olmak üzere, toplamda 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verdi.
Peker'in, hakkındaki diğer iddialardan ise beraatı kararlaştırıldı. Mahkeme, Atilla Peker'i de ''silahlı suç örgütü üyesi olmak'' suçundan 1 yıl 15 gün, ''gasba teşebbüs'' suçundan 4 yıl 2 ay, ''kişi hürriyetinden yoksun kılma'' suçundan 3 yıl 4 ay, 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet suçundan da 10 ay hapis cezasına çarptırdı.
DİĞER SANIKLAR
Vedat Peker'i ''suç örgütü üyesi olmak'' suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası ve ''etkili eylem'' suçundan 370 YTL para cezasına çarptıran mahkeme, Peker kardeşlerin eniştesi Mecnun Otyakmaz'a da ''suç örgütü üyesi olmak'' suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası verdi. Sedat Peker'in avukatları iken operasyonla yakalanan ve sanık olarak bu davada yargılananlardan Şirin Berk, ''gasba teşebbüs'' suçundan 2 yıl 1 ay, ''kişi hürriyetinden yoksun kılma'' suçundan da 3 yıl 4 ay hapis cezası aldı.
Diğer avukatlar Çağatay Özdemir ile Hakkı Kurtuluş'a ''örgüt üyeliği'' suçundan verilen 1 yıl 15'er günlük hapis cezaları ise bu suçu tekrar işlemeyecekleri kanaatiyle ertelendi. Diğer 52 sanığa ise mahkeme, ''örgüt üyesi olmak'', ''örgüte yardım ve yataklık'', ''gasba teşebbüs'', ''kişi hürriyetinden yoksun kılma'', ''evrakta sahtecilik'', ''tehdit'', ''etkili eylem'', ''yaralama'', ''meskun mahalde ateş açma'', ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından, 5 aydan başlayan değişik hapis cezaları verdi. Bu kişilerden ''örgüte yardım'' suçundan ceza alan 10 sanıktan 6'sının cezası ertelendi. Mahkeme, 39 sanığın ise çeşitli suçlardan beraatını kararlaştırdı.
Mahkeme, 7 sanık hakkındaki ''şartlı tehdit'' suçundan açılan dosyayı ise görevsizlik kararı vererek Balıkesir Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırdı. Henüz yakalanamayan Fuat Erdem, Yener Keskin, Boğaç Kaan Murathan ve Hilmi Hanedan'ın dosyaları ise ayrıldı. Bu arada, sanıklar cezaevine götürülürken adliye önünde bekleyen bir grup tekbir getirdi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay tarafından 15 Eylül 2006 tarihli duruşmada verilen mütalaada, sanıkların ortak haksız menfaat temini amacına yönelik çok sayıda cebir ve şiddet unsurları içeren suçlar işlemek kararı ve niyeti altında bir arada bulundukları ifade ediliyordu. Örgüt lideri ile örgüt üyeleri arasında özel ve gizli iletişim araçlarının kullanıldığı, elde edilen menfaatin düzenli aralıklarla paylaştırıldığı belirtilen mütalaada, örgütsel menfaate yönelebilecek yasal ya da yasa dışı tehlikelere karşı tedbir alınarak, gerek yasal yollar çarpıtılıp, gerekse yasa dışı menfaat ilişkileri tesis edilip kamu görevlilerinden faydalanmak suretiyle mücadele edildiği bildiriliyordu.
Sedat Peker'in ''çıkar amaçlı suç örgütü kurmak'', ''tehdit'', ''nitelikli yağmaya teşebbüs'', ''özel evrakta sahtecilik'' ve ''hürriyeti tahdit'' suçlarından 27 ile 53 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen mütalaada, Atilla Peker'in ''suç işlemek için oluşturulan örgüte üye olmak'', ''nitelikli yağmaya teşebbüs'', ''hürriyeti tahdit'' ve ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından 15,5 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyordu.
Avukat Şirin Berk'in ''nitelikli yağmaya azmettirmek'' ve ''hürriyeti tahdit'' suçlarından 11 ile 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen mütalaada, diğer avukatlar Çağatay Özdemir ve Hakkı Kurtuluş'un da ''suç işlemek için oluşturulan örgüte üye olmak'' suçundan 1 ile 3'er yıl arasında hapis cezasına mahkum edilmesi isteniyordu.
Vedat Peker'in de aralarında bulunduğu diğer 58 sanığın, benzer suçlamalara ilişkin 6 ay ile 27 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları istenen mütalaada, 36 sanığın da beraatlarına karar verilmesi talep ediliyordu. Mütalaada, yakalanamayan 3 sanık hakkındaki dosyanın ayrılması, 7 sanık hakkındaki dosyanın ise ''görevsizlik kararı'' ile ilgili mahkemeye gönderilmesi isteniyordu.