Sanatçılar isyan bayrağını açtı: Bu mafyalaşma ve zorbalığa sessiz kalamayız

Sanatçılar isyan bayrağını açtı: Bu mafyalaşma ve zorbalığa sessiz kalamayız

Rekabet Kurulu'nun ardı arkası kesilmeyen şikayetler üzerine menajerlik şirketleri ve kast ajanslarıyla ilgili soruşturma başlatması, sanat dünyasında büyük yankı uyandırdı. Menajer mağdurları, sektörde yaşanan skandalları ifşa etmeye başladı. Ünlü oyuncular, sektördeki tekelleşme ve zorbalıkla ilgili sosyal medyada açıklamalarda bulundu.

Sanatçılar isyan bayrağını açtı: Bu mafyalaşma ve zorbalığa sessiz kalamayız
16px
24px
11.01.2025 08:04Güncelleme: 11.01.2025 08:08
ABONE OLgoogle

Sabah’tan Evren Abdullahoğlu’nun haberine göre, menajer mağdurları, sektörde yaşanan skandalları ifşa etmeye başladı. Ünlü oyuncular, sektördeki tekelleşme ve zorbalıkla ilgili sosyal medyada açıklamalarda bulundu.

DENİZ IŞIN: "Bu insanlar bizzat işlerime engel olmaya kalktı. Tanıdığım çok yetenekli kadın oyuncuların önünü kestiler. Eğer bir mafyalaşma varsa kadın ve insan hakları savunucusu olarak ses çıkarmak gerek. Kim kime peşkeş çekti bilemem ama şaşırmam. Sırası geldi diye delirmeyin elbet kokusu çıkacaktı."

SEDEF ŞAHİN: "Yıllardır söylüyoruz. Malumun ilanı bu! İşin kötüsü karar mercii kişilerin sektördeki herkesi böyle zannetmesi ve öyle yaklaşmaları... İyi niyetli, bu işi yapmak için gençliğini harcayan, çırpınan insanların kalbini çok kırdınız. Çok ah aldınız çok. Arsızsınız, yüzsüzsünüz! Hak ediyor muyum diye sorgulamıyorsunuz bile. Mesleği ayaklar altına aldınız."

NECMİ YAPICI: "Üç beş yapım şirketi, üç beş kast ajansı ve üç beş kast direktörü arasında dönen dizi ve film sektöründe kendimize yer bulmak çok zorlaştı. Dizilerde, sinema filmlerinde, dijital platformlarda, reklamlarda ve hatta reklam dublajlarında bile bu aynı oyuncular kullanılıyor. Bu oyuncular bir dizi bitiyor ertesi hafta başka dizde başlıyor. Binlerce oyuncu bunlara sadece uzaktan bakıyor. Dönen dolaplar kulağımıza geliyor. Mesela başrolü istiyorsan bu dört oyuncuyu da yanında almak zorundasın gibi... Sektör bu 3-5 kişi arasında dönüyor."

NEDİM SABAN: "Ekmek aslanın değil, Ayşe Barım'ın ağzında. Televizyon piyasasına girmek isteyen gençlere, tekelleşmeyi dilim döndüğünce anlatıyorum. Reddedilme olasılıklarında durumu kişiselleştirmemeleri gerektiğini, işin yetenek ya da donanımla hiç ilgisi olmadığını anlatıyorum. Ancak beni asıl kaygılandıran Ayşe Barım tarifesinin son yıllarda ağzının tiyatrodan da sulanması. Küçümsedikleri sanatımız birden değerli oluverdi, bilet fiyatları tavan yaptı."

RABİA SOYTÜRK: "Burada önemli olan tek şey tekelleşme yani sektörün belli başlı insanlar tarafından domine edilmesi. Kendi oyuncuları dışında kimseye makul bir iş bulma şansı bırakmamaları. Ortada yıllardır birçok oyuncuyu, yönetmeni, senaristi ve çalışanı mağdur eden bir sorun var."

GÖZDE TÜRKER: "Bir dizi için bir karakter vardı. Karakterin küçüklüğü sarışın, mavi gözlü ve beyaz tenli. Anneme gösterdim, çocukluk fotoğrafım sandı. Büyüklüğü için audition vermiştim, yönetmen de tamam dedi fakat sonra kara kaşlı, kara gözlü birini seçtiler. Seçilen kişi başrol oyuncusuyla aynı menajerlik şirketindeymiş ve yapımcıyla araları iyiymiş. İpin ucu elbet birine dokunacak, elbet zamanı gelecekti. Yenilen haklar, 'ben istemezsem olmazsın' tadında verilen ayarlar, 'seni ben yaptım' diyerek oyuncuların hayatının her yerinde hakimiyet kuranlar, para için yapılanlar, magazin olmadan verilmeyen ödüller... Birileri milyonlar kazanırken yetenekli, emek vermiş ancak ikinci veya ara cast olarak görüldüğü günümüz dizifilm sektörü çok uzun zamandır tekelleşmişti. Bana kaç yıldır soruyorsunuz neden dizide oynamıyorsun diye. Bu sorunun cevabını öğrendiniz."

'PSİKOLOJİK BASKIYLA ÖZGÜVENİMİ YIKTILAR'

MELİSA SÖZEN: "Bu sektörde kimse tekelleşme problemi olmadığını söyleyemez. Yapımcılara aynı isimlerin dayatıldığı, kimi oyuncular için 'onu oynatırsan o zaman bizden bu ismi alamazsın' tehditlerinin yapıldığı bir düzen kabul edilemez. Bu güç oyunları sadece projeleri değil, oyuncuların kariyerlerini yönetirken onları kendine muhtaç etmeyi de içeriyor. 20'li yaşlarında 'Artık anne oynamaya hazırlan' diyerek psikolojik olarak güçsüzleştirilmeyi de, 'Şu yapımcı senin enerjini beğenmiyor, ben olmasam bu işi alamazdın' gibi cümleler kurarak özgüven parçalayıp kendine muhtaç etmeyi de içeriyor. Artık herkesin şapkasını önüne koyarak bu sektördeki tekelleşmeyi de zorbalığı da kabullenmesi ve sorunu çözmeye odaklanması lazım."

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde