15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra yurt dışına kaçan FETÖ'cüler servetlerini nerede sakladı, nasıl kaçırdı? 

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra yurt dışına kaçan FETÖ'cüler servetlerini nerede sakladı, nasıl kaçırdı? 

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından yurt dışına kaçan FETÖ'cülerin servetinin izini sürdüm. Kapalı kapılar ardında yaptığım araştırmaların bir ucu Kapalıçarşı'ya çıktı. Külçe külçe altınlar, dövizler kimi kuyumculara emanete bırakılmış, sonrasında ise kaynağı belirsiz paralarla baharatçılar, çantacılar açılmıştı. 

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra yurt dışına kaçan FETÖ'cüler servetlerini nerede sakladı, nasıl kaçırdı? 
16px
24px
10.01.2025 08:28Güncelleme: 10.01.2025 10:23
ABONE OLgoogle

Toygun ATİLLA

Bugün size herkesin dilinde olan ama kimsenin yazmadığı ve anlatmadığı FETÖ'nün kayıp servetinin akıbetinden bahsedeceğim. 

FETÖ sadece güvenlik ve yargı bürokrasisinde güçlü değildi, ticaret hayatında da büyük yer kaplıyordu. Bu devasa ekonomi, örgütün gücünü de ortaya koyuyordu. 

ÖRGÜTÜN PARASAL KAYNAĞI KURUTULMALI 

2017'de Polis Akademisi Başkanlığı'nın "Yeni Nesil Terör: FETÖ'nün Analizi" başlığı ile yayınlanan raporda örgütün ekonomik gücünün önemine şu satırlarla yer veriliyordu: "FETÖ’nün etkisini yok etmek için örgütün parasal kaynaklara ulaşmasını engellemek büyük önem taşımaktadır. Örgütün parasal kaynakları kurutulmadığı sürece yapılanlar yeterli düzeyde etkili olmayacaktır" 

POLİS AKADEMİSİ RAPORUNDAKİ AYRINTILAR 

Raporda, FETÖ'ye bağlı şirketlerde yapılan incelemelerde fazla bir şey elde edilemediğine vurgu yapılarak, " Örneğin, Koza İpek ile ilgili MASAK ve Maliye Bakanlığının incelemelerinde hiçbir şey elde edilememiştir. Ayrıca, 15 Temmuz yaşandıktan bir ay sonra çıkan vergi affı ile FETÖ şirketlerinin geçmişe dönük 5 yıllık faaliyetlerinin üstü kapatılmıştır" ifadeleri kullanıyordu. 

Raporda son olarak, FETÖ şirketlerinin hukuki gibi görünse de arka planda vergi kaçakçılığı ve kara para aklama faaliyetlerine vurgu yapılıyordu. 

FETÖ'NÜN KAYIP HAZİNESİ 

Şimdi gelelim FETÖ'nün kayıp hazinesinin sırrına...

2016'daki hain darbe girişiminin ardından 8 yıl geçti. FETÖ'nün şirketlerine kayyım atanması vb. birkaç faaliyetten başka örgütün ekonomik yapısına ilişkin ciddi operasyonlar yapılamadığını gördük. 

Yurt dışına firar eden örgüt mensuplarının, özellikle de iş dünyasındaki isimlerinin Türkiye'dekine benzer bir hayat sürdüğü ise ortadaydı.

Peki bu musluğun suyu nereden geliyordu? 

FETÖ bu paraları, yurt dışına nasıl çıkarmıştı.  

KUYUMCULARA BIRAKILAN EMANETLER 

Bu sorunun izinde aylardır çalıştım. Onlarca kişi ile görüştüm. FETÖ parasının bir kısmının izini ise Kapalıçarşı'da buldum. 

Görüştüğüm kişiler, FETÖ'cülerin bir kısmının altın, mücevher, ziynet eşyası ve döviz gibi birikimlerini Kapalıçarşı'da güvendikleri ve önceden temasta oldukları kuyumculara bıraktıklarını söylüyordu. 

Bu dilden dile dolaşan bir sırdı! 

BİR KISMI YURT DIŞINDA BİR KISMI SİSTEM İÇİNDE 

Peki sonra ne oldu? 

Görüştüğüm kişilerin iddiasına göre, FETÖ'cülerin emanet olarak bıraktıkları bu servetin bir kısmı bir zaman sonra yurt dışına çıkarılırken bir kısmı da Türkiye'de ekonomik sistemin içine girdi. 

DİLDEN DİLE DOLAŞAN SIR

"Devlet son 5 yıl içinde Kapalıçarşı'da açılan baharatçılara, lokumculara ve çantacılara baksa FETÖ'nün servetinin izini bulur" diyordu kaynaklarım. 

Gerçekten de araştırdığımda özellikle baharatçılarda enteresan bir profille karşılaştım. Yeni açılan dükkanlar, Anadolu'dan gelen ve bir anda Kapalıçarşı'da esnaflık yapmaya başlayan kişiler... 

FETÖ'nün kayıp hazinesinin sırrı için Kapalıçarşı'da dolaşmanız yeter, "Dilden dile dolaşan sırrı" bulacaksınız.  

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde