Rusya'nın gözü Erdoğan'da: Scholz ve Putin için arabulucu olabilir

Rusya'nın gözü Erdoğan'da: Scholz ve Putin için arabulucu olabilir

Rusya'nın saygın günlük gazetelerinden Kommersant, bu başlıkla yayınladığı haber analizde "Ankara ve Berlin barışın yolunu arıyor" yorumunda bulundu.

Rusya'nın gözü Erdoğan'da: Scholz ve Putin için arabulucu olabilir
16px
24px
17.10.2024 11:58Güncelleme: 17.10.2024 11:58
ABONE OLgoogle

Rusya'nın saygın günlük gazetelerinden Kommersant, bu başlıkla yayınladığı haber analizde "Ankara ve Berlin barışın yolunu arıyor" yorumunu yaptı. Haberde, "Olaf Scholz 19 Ekim'de İstanbul'u ziyaret edecek ve Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Türkiye Cumhurbaşkanı'nın hemen ardından 22 Ekim'de BRICS zirvesine katılmak üzere Kazan'a giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği müzakerelerin ana konularından biri de Ukrayna'daki çatışma olacak. Erdoğan iki lider arasında tek arabulucu olabilir" denildi.

Scholz bu hafta iki kez, Putin ile görüşmeye hazır olduğunu yineledi. Ancak Kommersant'a göre, Scholz-Putin arasında temaslara ilişkin henüz Türkiye Cumhurbaşkanı'na arabuluculuk yapma fırsatı veren spesifik bir anlaşma bulunmuyor. Bu arada Almanya'da aktif olarak Ukrayna'daki yerleşim yolları tartışılıyor ve "Scholz barış planı" konuşuluyor. Moskova bu plan hakkında hiçbir şey bilmediğini söylüyor.
 
Yazıda özetle şu ifadeler yer alıyor;
 
"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 19 Ekim’de İstanbul’da bir araya gelerek Ukrayna’daki çatışmaların sona erdirilmesi için çözüm yollarını görüşecek. Toplantının ana gündem maddesi Ukrayna çatışması ve taraflar arasında barış sağlanması yönünde atılacak adımlar olacak. Scholz, Putin ile diyalog kurmaya istekli olduğunu belirtirken, somut temaslar henüz gerçekleşmedi. Bu durum, Erdoğan'ı barış sürecinde önemli bir arabulucu olarak konumlandırıyor.
 
Alman hükümet sözcüsü Wolfgang Büchner’e göre, görüşmede Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ve askeri iş birliği de ele alınacak. Erdoğan, Türkiye’nin AB ile ilişkilerini güçlendirmeyi hedeflerken, Almanya, Türkiye’nin en büyük ticaret ortakları arasında yer alıyor. Scholz’un Ukrayna krizi konusunda Almanya'nın daha aktif bir rol oynaması gerektiğine dair açıklamaları dikkat çekiyor.
 
Türkiye, Ukrayna’daki çatışmaların başladığı 2022 baharından itibaren barış görüşmeleri için önemli bir platform sağladı. İstanbul’da düzenlenen barış görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanmış olsa da, Türkiye, Çin ve Brezilya’nın başlattığı "Barış Dostları" grubuna dahil oldu. Almanya ise diğer Batılı devletlere kıyasla daha ılımlı bir tutum izleyerek, Ukrayna krizine çözüm bulma çabalarını sürdürüyor.
 
Almanya'da Scholz’un Ukrayna için hazırladığı barış planı tartışma konusu. Scholz’un planında, bazı Ukrayna topraklarının Moskova'ya devrini içeren bir çözüm yolu öneriliyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Almanya’dan bu konuda resmi bir bilgi almadıklarını açıkladı.
 
Vladimir Putin ile Olaf Scholz arasındaki son telefon görüşmesi Aralık 2022'de gerçekleşti. O zamandan bu yana, Alman hükümetinin resmi temsilcileri ve bizzat Şansölye, Rus liderle yeni bir telefon görüşmesi yapılması ihtimalini dışlamadıklarını defalarca ifade etti.
 
16 Ekim Çarşamba günü Olaf Scholz, Vladimir Putin ile görüşme ihtiyacını ve görüşmeye hazır olduğunu yineledi. Bundan önce haziran ayında biriken sorunları telefonla görüşme niyetini dile getirmişti. Ancak Rusya liderinin basın sözcüsü Dmitri Peskov daha sonra RIA Novosti'ye Vladimir Putin'in henüz şansölye ile bir telefon görüşmesi yapma planının olmadığını söyledi.
 
Bundan sonra Alman gazetesi Zeit, hükümet kaynaklarından alıntı yaparak Olaf Scholz'un hâlâ Vladimir Putin ile görüşme yapmayı planladığını ve bunu kasım ayında Brezilya'da yapılacak G20 zirvesinden önce yapmayı planladığını bildirdi.
 
Bir Alman hükümet kaynağı, “Scholz için Putin'le konuşmak tabu değil. Bütün bunları savaşı sona erdirme hedefine bağlıyor" dedi.
 
Aynı zamanda Alman hükümeti, Şansölye Scholz'un "doğru an" geldiğinde veya "belirli bir soru" ortaya çıktığında Başkan Putin ile iletişime geçmeye hazır olacağını açıkladı.
 
DPA ajansı tarafından 4-8 Ekim'de görevlendirilen araştırma şirketi YouGov'un yaptığı ankete göre , Almanya ve Rusya liderleri arasında telefon görüşmesi yapılması önerisi Alman vatandaşlarının yüzde 59'u tarafından desteklenirken, yüzde 26'sı karşı çıkıyor. 
 
Almanya Başbakanı ile Rusya Devlet Başkanı arasında doğrudan bir görüşme için koşulların bulunmaması nedeniyle Berlin'in Ukrayna'daki barış sürecindeki rolünü yoğunlaştırma isteği göz önüne alındığında, 22-24 Ekim'de yapılması planlanan BRICS zirvesinin oturum aralarında aralarındaki tek olası arabulucu Türkiye Cumhurbaşkanı olabilir."
 

 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde