Rus petrol devi Lukoil Akpet'e ortak oluyor
Akaryakıt sektöründe gündeme gelen ortaklık-transfer haberleri, Rus şirketi Lukoil ile Akpet arasındaki görüşmelerle yeni bir boyut kazandı.

Edinilen bilgiye göre, Rus enerji devi Lukoil, Aytemiz-Ciner Grupları'na ait Akpet'e talip oldu. Ancak, Aytemiz ailesi sektörden çıkmayı düşünmezken, görüşmelerin Ciner Grubu ile sürdüğü öğrenildi.
Kaçak akaryakıtın azalmasıyla petrol sektöründe hareketli bir döneme girildi. Ana dağıtım şirketlerinin merkezi yerlerdeki istasyonlara milyon dolarlar ödemesinden sonra, şirketler arası satın alma ve ortaklık görüşmeleri de yoğunlaştı.
Sektörde son olarak, Lukoil ile Akpet arasında görüşmeler yapılıyor. Türkiye pazarına yeni giren Lukoil, satın almalarla büyümeyi hedeflerken Akpet'i gözüne kestirdi. İki şirket arasında süren görüşmeler, Ciner Grubu hisseleri üzerinde devam ediyor. Sektör çevrelerinden alınan bilgiye göre henüz fiyat konusuna gelinmedi. Ciner Grubu'nun 'satıp-satmama' teklifini değerlendirdiği, kısa bir süre içerisinde durumun netleşeceği belirtiliyor.
Aytemiz ailesi ise akaryakıt sektöründen çıkmak istemiyor. Yaklaşık 40 yıldır sektörde faaliyet gösteren ailenin şirketi Haziran 2005'e kadar, Aytemiz Petrol Dağıtım ismini kullanıyordu. Bu tarihte Ciner Grubu ile akaryakıt, likit petrol gazı ve doğalgazda yüzde 50-50 ortaklığa giden Aytemiz'in ismi, Akpet olarak değişti. Enerji Üst Kurulu verilerine göre sektörde ilk sekiz arasında bulunan Akpet'in halen 700 civarında bayii var.
Şirket 48 ana dağıtım kuruluşunun arasında pazar bayi sıralamasında 6. sırada yer alıyor. Depolama kapasitesinde üçüncü, depo sayısı bakımından da ikinci geliyor. Rus şirketi Lukoil ise 7 petrol rafinerisine ve yıllık 80 milyon ton petrol ile 5 trilyon metreküp gaz üretme kapasitesine sahip. Şirket Rusya'nın yanı sıra Türkiye, Hollanda, İngiltere, Macaristan, ABD, Singapur, Avusturya, Azerbaycan, Gürcistan dahil 24 ülkede faaliyet gösteriyor. 1998'den bu yana Türkiye'de olan Lukoil son bir yıldır jeopolitik önemi nedeniyle pazarda daha fazla yer almaya çalışıyor. Daha önce Türkiye'de rafineri planı da bulunan şirket, bundan vazgeçip ağırlığını akaryakıt dağıtımına verdi. Halen 20 civarında akaryakıt istasyonu ile dağıtım sektöründe faaliyet gösteriyor.
Satış ve ortaklıklar artıyor
Türk akaryakıt sektöründe daha önce Petrol Ofisi-OMW (Avusturya), Shell-Turcas Petrol, Aytemiz-Ciner Grupları arasında ortaklığa gidildi. Enerji Üst Kurulu'nun sıkı denetimleriyle hızla azalan kaçak akaryakıt satışları, kayıtlı çalışan bayi ve şirketlerin değerini artırdı. Bu da transfer ve satın almaları gündeme getirdi. Sökterde bir süredir Moil-TP (Türkiye Petrolleri) ortaklığı da konuşuluyor.
İsmail Altunsoy/Zaman