Dolar
38,4308
0,00%
Euro
43,8481
0,04%
Sterlin
51,3176
0,13%
Bitcoin
3.650.264
2,15%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.097,622
-0,94%
Gümüş
33,1
-1,46%
Faiz
48,44
0,39%

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan 'melatonin' uyarısı

Son yıllarda hızla artan uykusuzlukla baş etmek için birçok insanın başvurduğu melatonin kullanımıyla ilgili Prof. Dr. Müftüoğlu uyarılarda bulundu. Melatonin kullanımında bilgi kirliliğine dikkat çeken Müftüoğlu, doğru kullanılmadığı takdirde yarardan çok zararı olacağını söyledi.

30.01.2024 09:29
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan 'melatonin' uyarısı
16px
32px

Melatonin, beyindeki epifiz bezi tarafından özellikle geceleri salgılanan, uyku-uyanıklık döngüsünü ayarlayan sirkadiyen ritmi düzenleyen ve kişinin rahat uykuya dalmasını sağlayan bir uyku hormonudur.

Uyku hormonu olarak da tanımlanan melatonin, vücutta en yüksek seviyede bulunduğunda iyi bir uykuyu destekleyerek kalitesinin artmasını sağlar. Bunun yanında epifiz bezi gözdeki retinalardan günlük gündüz-gece döngüsü hakkında bilgi alıp buna göre melatonin salgılar.

MELATONİN KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKİLENLER

Müftüoğlu’nun aktardığına göre uykusuzluk çeken yetişkinler melatoninin artık takviye gibi görmeye ve bilinçsizce tüketmeye başladı. Müftüoğlu, özellikle bağışıklık baskılayıcı, kan sulandırıcı, depresyonu iyileştirici, kan şekerini dengeleyici ilaçlar kullanıyorsanız melatonin yutarken çok dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

Melatoninin baş ağrısı, baş dönmesi, huzursuzluk, bulantı hatta yüksek dozlarda alındığında beklenenin tersine uykusuzluk yapabiliyor. Kısacası diğer tüm takviyeler gibi melatonine de “ilaç gibi” bakılması ve doğru kullanım için mutlaka bir doktor desteği alınması gerektiğini söylüyor Dr. Müftüoğlu.

MELATONİN DOZU NE KADAR OLMALI?

Konu ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Müftüoğlu, “Uyku sorunları için günde ortalama 1-3 mg melatonin takviyesi yeterli olabiliyor. Yetişkin birisi için 3 mg havada işi çözer. Önce 1 mg ile başlarsınız veya 1,5 mg. Olmazsa 3. Maksimum 6 mg’dir. 6’nın üzerindeki melatonin kullanımı kesinlikle toksiktir. Sizi uyutur ama zehirler. Yan etki yapar, kabuslar yaşatır. Terlerseniz, uyku ritminizi bozarsınız, olumlu etkilerin azalmasını başlatırsınız. Onun için hiçbir koşulda 3 mg’nin üzerine kimsenin kendi aklıyla, doktorla konuşmadan melatonin kullanmaması gerekiyor” dedi.

MELATONİNİ NE ZAMAN TÜKETMELİYİZ?

Peki melatonini kullanmak için doğru zaman dilimi nedir? Prof. Dr. Müftüoğlu bunu da açıklıyor:

“Kaç gibi almamız gerekiyor bu mu? Melatonin uyku hormonu değil, uyku ilacı değil. Uykudan 2 saat kadar önce tüketilmeli. Melatonin uyku anonscusudur yani diyor ki hadi uyu hadi uyu. Sizi rahatsız ediyor ve sizde yatağa giriyorsunuz”

MELATONİN KULLANIRKEN UZAK DURMANIZ GEREKENLER

1: Kafein zengini içecekler (çay, kahve, kolalı meşrubatlar, enerji içecekleri)

2: Alkol

3: Sigara

4: Uykudan hemen önce yapılan ağır egzersizler

5: Aşırı sıcak bir ortam

6: Depresif bir ruh hali

7: Sık sık yolculuk yaparak saat dilimi değiştirmek

8: Bazı hipertansiyon ilaçları (betablokörler)

9: Akşamları aşırı ışığa maruz kalmak

10: Yoğun elektromanyetik alanda bulunmak

patronlardunyasi.com