Piyasa raporu
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; finansal yatırım araçlarında stopaj uygulamasının 1 Ocak'ta yürürlüğe gireceği ve bu konuda herhangi bir ertelemenin söz konusu olmadığı açıklandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; finansal yatırım araçlarında stopaj uygulamasının 1 Ocak'ta yürürlüğe gireceği ve bu konuda herhangi bir ertelemenin söz konusu olmadığı açıklandı.
Yılbaşında yürürlüğe girecek stopaj uygulamasından elde edilecek gelirlerin 2006-2008 gelir tahminlerinde olduğu belirtildi. Uzun bir çalışmanın sonunda 1999 yılında getirilen ancak her yıl geçici olarak uzatılan ve tüm finansal yatırım araçlarının vergilendirilmesindeki sistemin yerine geçecek yeni vergilemede 2006 başından itibaren % 15 stopaj uygulanacak. Buna ilişkin yasal düzenleme 2004 sonunda yapılmıştı.
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Haziran-Temmuz-Ağustos 2005 dönemi işsizlik oranının % 9.1 olduğunu açıkladı. Mayıs-Haziran-Temmuz döneminde de bu oran % 9.1'di. DİE verilerine göre, Haziran-Temmuz-Ağustos döneminde iş gücüne katılma oranı % 50.3 ve işsiz sayısı 2.317 milyon kişi oldu.
Avrupa Birliği (AB) istatistik mevzuatına uyum çerçevesinde pek çok veride hesaplama ve açıklama yöntemini değiştiren DİE, önceden üç ayda bir açıkladığı Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarını 2005 yılından itibaren hareketli üçer aylık dönem ortalamaları esas alarak her ay açıklamaya başladı.
Yeni seride Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım ayı sonuçları önceki yıllardaki üç aylık dönemsel sonuçlara karşılık geliyor. Dolayısıyla bu aylara ait sonuçlar, 2000 yılından itibaren yayınlanmakta olan dönemsel sonuçlarla karşılaştırılabilir nitelikte ve diğer aylarda açıklanacak verilerin önceki yıllara ait karşılığı bulunmuyor. Açıklamalarda sonuçlar, ilgili üç aylık dönemin ortasındaki ayın adıyla anılıyor.
Hazine, IMF ve Merkez Bankası yetkililerinin bu sabah ortaklaşa düzenledikleri toplantı ile 1. ve 2. gözden geçirme kapsamındaki çalışmaların tamamlandığı ve her iki gözden geçirme için niyet mektubu taslağı üzerinde mutabakat sağlandığı bildirildi.
Buna göre IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Aralık ayında toplanarak 1. ve 2. gözden geçirmeler kapsamında yaklaşık 1.6 milyar $’lık kaynağı serbest bırakması bekleniyor.
Toplam kamuda GSMH'nın % 6.5’i olarak öngörülen faiz dışı fazla hedefini tutturmada bir problem yaşanmayacağı beklentisi piyasalarda hakim olmaya devam ederken, yeni yılda bütçe hedeflerinde IMF’nin “olmazsa olmaz” derecesinde hassas yaklaştığı faiz dışı fazla hedefine devam edileceğinin açıklanmış olması, gözden geçirmeler öncesi atılması gereken adımların önemli bir kısmını teşkil eden sosyal güvenlik yasasında yaşanan aksamalara rağmen piyasa algılamalarında olumsuzluğa neden olmuyor.
Bu sabah yapılan ortak açıklamada sosyal güvenlik yasasının yeni yıla sarkacak olması hususunda karşılıklı mutabakata varıldığı açıklaması piyasalarda IMF ile ilişkiler konusunda süregelen olumlu havanın devam etmesini sağladı. Bayram tatilinin ardndan 2006 yılı bütçe görüşmelerinin Meclis gündemine gelecek olması, sosyal güvenlik görüşmelerinin sarkmasına neden olacak. Öte yandan SSK ve Bağkur prim ödemelerine ilişkin af kararının çıkması da, öncesinde IMF ile pürüz yaşanabileceğine ilişkin endişelerin de ortadan kalkmasına yardımcı oldu.
Genel olarak piyasalarda iyimser havanın hakim olduğunu söylemek mümkün. İç piyasa faizlerinde O/N fonlamanın altındaki seyir sürüyor. Gösterge kağıtta faizler bileşik bazda % 14.60 seviyesi ile O/N fonlamanın bileşik seviyesi olan % 15.02’nin yaklaşık yarım puan altında seyrediyor. Bu noktada piyasalarda Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edeceğine ilişkin güçlü beklentinin halen devam ettiğini söylemek mümkün.
İç piyasadaki olumlu havayı terse çevirebilecek iki temel faktörde de yaşanan yatay seyirler, genel fiyat seviyelerinde olumsuz manada dalgalanmaların önüne