Önemli doğa alanına taş ocağı projesine sakınca görülmedi
Turizm cenneti Bodrum’un Sazköy Mahallesi’nde bulunan ormanlık alanda Netiş Gayrimenkul tarafından “duvar taşı ocağı” projesi yapılması için ÇED süreci başlatıldı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “Orman alanı ve önemli doğa alanı” olan bölgede yapılacak ocak için patlatma yapılmama şartı koydu.

Kenan GÜRBÜZ
Muğla’nın Bodrum ilçesi Sazköy Mahallesi’nde bulunan ormanlık alanda yıllık 180 bin ton duvar taşı çıkarılması planlanan projenin ÇED süreci başlatıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Netiş Gayrimenkul İnş. San. ve Tic. A.Ş. tarafından Bodrum’un Sazköy Mahallesi’nde bulunan 92,79 hektarlık alanın 22,89 hektarlık kısmında “200.000 ton/yıl kapasiteli Duvar Taşı Ocağı” projesi yapılması planlanıyor.
TAŞ OCAĞI PROJESİ İÇİN ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI
ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre; proje sahası Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı N19 paftasında yer almakta olup, proje sahası “Orman Alanı ve Önemli Doğa Alanı” olarak planlı alanda kalıyor. ÇED alanı içerisinden Küçük Deresi geçiyor. Bu kapsamda 15 metre çekme mesafesi uygulandı ve çalışmalarda Küçük Deresi’ne hiçbir şekilde müdahale edilmeyeceği kaydedildi.
ORMAN ALANI VE ÖNEMLİ DOĞA ALANI
Planlanan projenin toplam proje bedelinin sektör araştırılması yapılarak 9 milyon 160 bin TL olarak belirlendiği öğrenildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sitesinde duyurulan projeye göre, ocaktan yıllık 180 bin ton duvar taşı çıkarılması planlanıyor.
Açık ocak usulü tel kesme yöntemi ile taş çıkarılacak olan bölge “Orman Alanı ve Önemli Doğa Alanı” olarak işaretlenmiş durumda.
EN YAKIN TARIM ARAZİSİ 900 METRE MESAFEDE
Bu arada, projede yer alan ocak alanına en yakın tarım arazisinin 900 metre uzaklıkta bulunduğu bildirildi. Projeyi hayata geçirecek olan şirket ocak için Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görüşüne başvurdu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü şu şartları istedi:
"Üretim çalışmaları için ocak sahasında hiçbir şekilde patlatma yapılmayacağı, kırma eleme tesisi kurulmayacağı ve dekoratif taş blok çıkarma işleminin tel kesme ve sulu yöntemle kullanılacağı belirtilmiştir. Faaliyet alanında dekoratif taş blok çıkarma işleminin sulu yöntemle yapılması, patlatma işleminin yapılmaması, kırma eleme tesisinin kurulmaması nedeniyle 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu kapsamında olmadığı anlaşılmış olup, yapılacak olan faaliyet kurumumuzca sakınca oluşturmamaktadır.”
patronlardunyasi.com