Nurol GYO Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Ongun ofis piyasasında yaşanan küçülmenin şifrelerini anlattı
Pandemi sonrası İstanbul’da yeni ofis yatırımı neredeyse hiç yapılmazken mevcut stokun eritilmesi için uğraşılıyor. Nurol GYO Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Ongun, Levent’te ofis kiralarının metrekaresinin 40-45 dolarları bulduğunu belirterek, “Bu neredeyse New York ofis kiraları seviyesi, yabancı müşterilerimiz duyunca şaşırıyor ama onlara ‘Burası da İstanbul’ diyoruz” dedi.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ofis piyasası pandemi sonrası büyük bir dönüşüm yaşıyor. Ofiste küçülme ekonomisinin yaşandığını söyleyen Nurol GYO Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Ongun, “İstanbul’da ofis arzı hiç artmıyor, mevcut stoğu eritmeye çalışıyoruz” dedi. Levent’te ofis kiralarının metrekaresinin 40-45 dolar seviyesinde olduğunu anlatan Ongun’un verdiği bilgiye göre Maslak’ta ise kiralar metrekareye 20-25 doları buldu. Ongun, "Yabancı müşterileriniz Levent’teki kiraların New York’u yakaladığını duyunca ne diyor?" sorumuza, “Çok şaşırıyorlar ama onlara 'E! Burası da İstanbul' diyoruz” yanıtını verdi.
DOLAR BAZINDA YÜZDE 10-15 ZAM GELECEK
Nurol Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ersun Bayraktaroğlu ve Nurol GYO Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Ongun düzenlenen basın toplantısında gayrimenkul sektörüne ilişkin bilgi verdiler, soruları yanıtladılar. Nurol GYO’nun önümüzdeki dönem hedefi İstanbul çeperinde orta gelir grubuna uygun projeler geliştirmek, bahçeli ev projesi yapmak ve yurtdışı gayrimenkul pazarlarına açılmak olarak açıklandı.
Tarık Ongun bu yıl ofis kiralarında dolar bazında yüzde 10-15 artış öngördüklerini belirterek piyasadaki son gelişmeleri şöyle anlattı:
“Pandemi ve sonrasında ofis kiralarında büyük bir düşüş oldu. Halen ofiste yeni arz hemen hemen hiç yok. Yeni yatırım matematiği ofis kiralarındaki artışa rağmen hala tutmuyor. Ofisler küçüldü, paylaşılmaya başladı. Ortak çalışma alanları ile ofislerin yapısı değişti. Bir yandan yeni büyük uluslararası şirketlerin yatırıma gelmemesi, diğer yandan mevcut şirketlerin ofislerini küçültmesi ile ofiste küçülme ekonomisi yaşanıyor. Ancak yeni arz olmadığı için Büyükdere caddesinin değeri de artıyor.”
OFİSLER ÇALIŞANI CEZBETMEK İÇİN İKİ YAKAYA BÖLÜNÜYOR
Ongun ve Bayraktaroğlu’nun verdiği bilgiye göre ofiste en son trend, büyük şirketlerin çalışanlarını memnun etmek için biri Büyükdere Caddesi'nde diğeri Asya tarafında iki ayrı ofisle faaliyetine devam etmesi. Böylece her yakada çalışanlar o yakadaki ofisi kullanabiliyor. Toplam ofis metrekaresi örneğin 5 bin iken, bu 3 bine düşürülüyor ve 1.500 - 1.500 metrekare olarak iki kıta arasında bölüştürülüyor.
CAMI AÇILSIN, KÖPEĞİMİ DE GÖTÜREBİLEYİM
Artık ofislerde camın açılmasından ortak çalışma alanlarına, kedi, köpek ile gidebilmekten kreşe çok farklı çalışan beklentilerinin ön planda olduğunu anlatan Tarık Ongun, “Enerji verimliliği yüksek, çevre dostu ve akıllı ofislerin tercih edilmesi, yatırımcılar için cazip fırsatlar sunacak. 2025'in ikinci yarısından itibaren faiz oranlarında düşüş beklentisi var. Bu durum, kredi maliyetlerini azaltarak ofis satın alımlarını teşvik edebilir. Gayrimenkul Yatırım Fonlarının geliştirilmesi ve bu doğrultuda yatırımcılara parçalı satış imkanının sunulması durgun seyreden ofis pazarının hareketlenmesini sağlayacak” dedi. Ongun, Nurol GYO’nun Seyrantepe’de Nurol Life ve Mecidiyeköy Nurol Tower’daki ofis stoğunu eritmeye odaklandığını, yeni bir ofis projesinin gündemlerinde olmadığını söyledi.
2026’DA MORTGAGE YÜZDE 30’UN ALTINA İNER, KOOPERATİF MANTIĞINDAKİ GYF’LER ARZI ARTIRABİLİR
Ekonomik konjonktür ve alım gücünün düşmesi ile konut almakta zorlanan bireysel yatırımcılar arsa, Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF), Hisseli Tapu gibi alternatif gayrimenkul yatırımlarını da değerlendirmeye başladılar. Nurol Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ersun Bayraktaroğlu şu bilgileri verdi:
“GYF vergi avantajı ile çok karlı hale gelebilir. Üst gelir grubu zaten bu fırsatı görüyor, orta gelir grubu da iyi anlatıldıkça ilgi gösterebilir. Bir kooperatif mantığında olan Proje GYF’ler ile bu fonlarla yapılacak projeler arzı artırabilir. Arsa fiyatları oldukça yükseldi ve üretim maliyetleri TL bazında %40 artış gösterdi, yine dolar bazında da artış oldu. Ancak satış fiyatı yükselemediği için geliştiriciye pay kalmadı ve yeni markalı konut projesi geliştirilemedi. Sadece lüks konutlardaki kâr marjı, yeni proje üretmek için yeterli geldiğinden firmalar üst segment müşteriler için proje geliştirebildiler. Orta gelir düzeyi yeni konut alımı yapamadı. GYF bu kesim için bir çözüm olabilir. Toplam konut satışlarının %70’ini 2. el satışlar oluşturdu. Bir zamanlar haftada bir lansman yapılırken yılda bir lansman yapılır oldu.
Arz sıkıntısı, yüksek faiz oranları ve enflasyonist baskılar, döviz kurlarındaki belirsizlikler kiraları yükseltmeye devam ediyor. 2025 sonuna doğru ekonomik hedeflerin gerçekleşmesi durumunda uzun süredir devam eden durgunluk dönemi sona erebilir. 2026’da mortgage faizi yüzde 30’un altına düşerse, fiyatlar artışa geçer ama yine de orta gelirli kredi alıp ödeyebilir hale gelir diye öngörüyoruz.”
patronlardunyasi.com