Norveç ilk gemiyi teslim aldı: Karbondioksit deniz altına depolanacak
Norveç, Kuzey Denizi’nin altına karbondioksit depolamak için başlattığı 30 milyar dolarlık (1 trilyon 80 milyar) projenin ilk taşıma gemisi Northern Pioneer’ı teslim aldı.
![Norveç ilk gemiyi teslim aldı: Karbondioksit deniz altına depolanacak](https://image.patronlardunyasi.com/crop/967x645/static/content/25-02/09/norvec.jpg)
Karbon yakalama ve depolama teknolojilerinde lider Norveç, geçen yıl başlattığı ‘Northern Lights’ projesiyle sanayi tesislerinden toplanan karbondioksiti (CO2) Kuzey Denizi’nin altına depolamayı amaçlıyor.
Proje için tasarlanmış dört karbon taşıma gemisinin ilki Northern Pioneer, karbondioksiti Bergen kenti açıklarındaki bir depolama tesisine taşıyacak. Gemi, tek seferde 8 bin ton sıvılaştırılmış karbondioksit taşıyabiliyor.
Bu tesiste karbondioksit, deniz tabanının yaklaşık 1,6 kilometre altındaki tuzlu su akiferine pompalanarak kalıcı olarak depolanacak.
Böylece su dolu kaya katmanları (akifer), karbondioksiti güvenli bir şekilde hapsedecek.
LİDER NORVEÇ
Norveç, 2020’de ‘Longship’ adlı bir karbon yakalama ve depolama (CCS) girişimi başlatmıştı. ‘Northern Lights’, bu projenin en kritik aşamalarından.
Büyük petrol şirketleri Equinor, Shell ve TotalEnergies ortaklığındaki bu projeyle, endüstriyel emisyonlarla mücadele konusunda dünyanın ilk büyük ölçekli karbon yakalama ve depolama merkezi hedefleniyor.
Nitekim Almanya ve İskandinav ülkeleri başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi çimento, gübre ve çelik sektörleri için CCS teknolojisine yatırım yapıyor.
Fakat büyük ölçüde devlet desteğine dayanan bu teknoloji epey maliyetli, karmaşık ve hala deneme aşamasında.
Özel sektörün uzun vadede teknolojiye ne kadar yatırım yapacağı ise belirsiz.
patronlardunyasi.com