NASA'nın uydusu okyanusun altında gizli olan 100 bin dağı ortaya çıkardı
NASA'nın SWOT uydusu, okyanus tabanındaki daha önce keşfedilmemiş 100 binden fazla su altı dağı ve tepesini haritalayarak büyük bir bilimsel atılım gerçekleştirdi. Bu keşif, okyanusların daha önce bilinmeyen derinliklerine dair önemli veriler sağlıyor ve 2030 hedefiyle tamamlanacak küresel deniz tabanı haritası için önemli bir katkı sağlıyor.

Deniz yüzeyi yüksekliğindeki ufak değişiklikleri kullanarak su altı özelliklerini ortaya çıkaran araştırmacılar, deniz tabanının daha önce hiç elde edilememiş ayrıntılı, geniş ve gizli bölgelerini haritaladılar.
Bu yeni haritalar, derin deniz ekosistemlerini şekillendiren ve Dünya'nın jeolojik geçmişine dair ipuçları sunan on binlerce bilinmeyen su altı dağ ve tepesini ortaya çıkarıyor. Bu atılımla birlikte, bilim insanları sonar haritalamanın tek başına başarabileceğinden onlarca yıl önde, okyanus tabanının tam bir haritasına hızla yaklaşıyorlar.
BİLİNMEYEN OKYANUS TABANININ HARİTALANMASI
Ay'ın yüzeyinin Dünya'nın okyanus tabanından daha ayrıntılı haritaları var. Ancak bilim insanları onlarca yıldır bunu değiştirmek için çalışıyor. Şimdi, NASA destekli bir araştırma ekibi SWOT (Yüzey Suyu ve Okyanus Topografyası) uydusundan alınan verileri kullanarak bugüne kadarki en ayrıntılı deniz tabanı haritalarından birini oluşturarak önemli bir adım attı.
Okyanus tabanını doğru bir şekilde haritalamak birçok nedenden dolayı önemli. Güvenli navigasyondan ve su altı iletişim kabloları döşemekten derin deniz akıntılarını, gelgitleri ve levha tektoniği gibi jeolojik aktiviteleri anlamaya kadar büyük önem taşıyor. Su altı dağları (deniz dağları) ve abisal tepeler olarak bilinen daha küçük oluşumlar gibi deniz tabanı özellikleri, ısı ve besin maddelerinin derin okyanusta nasıl hareket ettiğini şekillendirmeye yardımcı olur ve deniz yaşamını destekleyebilecek koşullar yaratır.
21 GÜNDE BİR KÜRENİN YAKLAŞIK YÜZDE 90'INI KAPSIYOR
NASA ve Fransız uzay ajansı CNES (Centre National d'Études Spatiales) arasındaki bir iş birliği olan SWOT, her 21 günde bir kürenin yaklaşık yüzde 90'ını kapsıyor. Tekrarlanan gözlemler sayesinde uydu, aşağıdaki özelliklerden kaynaklanan deniz yüzeyi yüksekliğindeki bu küçük farkları santimetre düzeyinde doğrulukla tespit edebilecek kadar hassas. Scripps Oşinografi Enstitüsü'nde jeofizikçi olan David Sandwell ve meslektaşları, kıtasal kabuğun okyanus kabuğuyla birleştiği deniz dağlarına, uçurum tepelerine ve su altı kıta kenarlarına odaklanmak için bir yıllık SWOT verilerini kullandılar.
GİZLİ DAĞLARI KEŞFETMEK
Önceki okyanus gözlem uyduları, yaklaşık 1 kilometreden (3.300 fit) daha yüksek deniz dağları gibi bu dip özelliklerinin devasa versiyonlarını tespit etti. SWOT uydusu, bu yüksekliğin yarısından daha az deniz dağlarını tespit edebilir ve bilinen deniz dağlarının sayısını 44 binden 100 bine çıkarabilir. Bu su altı dağları suya doğru çıkıntı yaparak derin deniz akıntılarını etkiler. Bu, besinleri yamaçları boyunca yoğunlaştırabilir, organizmaları çekebilir ve aksi takdirde çorak deniz tabanı yamaçları olacak yerlerde vahalar yaratabilir.
Sandwell, "SWOT uydusu deniz tabanını haritalama yeteneğimizde büyük bir sıçramaydı." dedi.
patronlardunyasi.com