Konutta yatırıma ortaklık formülü... Artık tek başına ödeme yapma imkânı olmayan, 2-3 kişi alım yapıyor
Konut, yatırımcılar için yeniden güvenli liman oldu. Amortisman süresinin kısalması ve ileride fiyatlar yükselecek beklentisi yatırımcıları harekete geçirdi. Fırsatı gören ancak yeterli birikimi olmayanlar ise son aylarda ortak alıma yöneldi. Tek başına peşinat ve taksit ödeme imkânı olmayan 2-3 kişi alım yapıyor, uygun zamanda satarak kârı paylaşıyor.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, konut yatırımcısı yüksek fiyatą karşı kendi formülünü geliştirdi. Tek başına peşinat ve taksit ödeme imkânı olmayan 2-3 kişi alım yapıyor, uygun zamanda satarak kârı paylaşıyor. Sektör temsilcileri son dönemde ortak alım yöntemine talebin arttığını belirtirken, alınan mülkü satma ve paylaşma aşamasında sorun yaşanmaması için uyarılarda bulunuyor.
YENİ MODEL
İstanbul Ticaret Odası (ITO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, artan fiyatların ve yüksek kredi faizinin yatırımcıları yeni arayışlara ittiğini söyledi.
"Ortak gayrimenkul alımı geçmişte de yapılabilen, bilinen bir seçenekti. Ama günün şartları bu seçeneği popüler hale getirdi" diyen Akdoğan şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bekle-gör pozisyonundaki yatırımcılar artık alıma geçti. Geçen yılın ikinci yarısından bu yana konut satışları canlı. Fiyatların reelde gerilemesi alıcı cephesinde 'fiyatlar dip yaptı, ileride aratacak' beklentisi yarattı. Kiraya getirilen zam sınırının kaldırılması da yatırım amaçlı alımı destekledi. İstanbul'da 25 yılı aşan amortisman süresi 13-14 yıla kadar geriledi. Bu durumda farklı yatırım araçlarından çıkanlar ve imkânı olanlar konut almak istiyor. Ancak kimi zaman hem fiyat, hem de peşinat ve taksitler tek bir hane geliyor. Bu nedenle 2-3 arkadaş bir araya geliyor, ortak alım yapıyor. Burada amaç alıp kiraya vermekten çok yatırım yapmak. İnşaat halinde kampanyalı, ya da ikinci elde pazarlıkla iyi bir rakama düşmüş mülkü alıyorlar, sonrasında doğru zamanda satarak kârı bölüşüyorlar. Özellikle beyaz yakalı kesim için bu yöntem geçmişte olmadığı kadar çok kullanılır hale geldi."
RİSKLERE DİKKAT!
Peki ortak mülk almanın riskleri var mı? Gayrimenkul hukuku uzmanı avukat Hikmet Güngör, ortak alımların kârlı olduğu kadar riskli de olabileceğine dikkat çekti.
"Fiyatlar çok yükseldiği için özellikle orta gelirlinin tek başına yatırım amaçlı alım yapması zorlaştı. Bu sebeple birkaç kişi bir araya gelerek yatırım amaçlı gayrimenkul alma dönemi başladı" diyen Güngör, dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle özetledi:
"Mesela ortaklardan biri maddi olarak zor duruma düşerse satmak isteyebilir veya ortaklar arasında sıkıntı çıkarsa ortaklığın giderilmesi davası açılabilir. Kişileri uzun yıllar bekletecek ve zarara uğratacak bir dava süreci olmaması için mutlaka tarafların arasında 'ortaklığın giderilmesi davası açılamayacağına' dair sözleşme yapılmalı. Ayrıca yine ortaklıkla ev, dükkân, arsa alacak kişilere ortak tapu almalarını öneririz. Ya da senetle şirketten bir alım yapılacaksa yine birlikte sözleşme yapmalarını tavsiye ederiz. Ancak herhangi bir sebeple tapu ya da sözleşme bir kişi adına yapılmak durumdaysa, bu defa ayrıca bir 'ortaklık sözleşmesi' hazırlamak gerekir. Kimin hangi oranda ortak olduğu, taşınmazın ne zamana kadar satılmayacağı, satıldığında en az hangi bedelle satılacağı mutlaka yazılmalı. Böylece taşınmazın planlananda daha erken ya da ucuz bedelle satılmasının önüne geçilir."
patronlardunyasi.com