Dolar
38,1155
0,03%
Euro
43,0061
0,00%
Sterlin
50,4043
0,43%
Bitcoin
3.209.588
0,14%
BİST-100
9.393,79
-0,32%
Gram Altın
3.959,094
0,04%
Gümüş
32,33
-0,10%
Faiz
49,52
0,00%

Erdoğan'dan zirai don açıklaması: Gıda arzında sorun yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde nisan ayındaki kar yağışı ve soğuk havanın etkisiyle yaşanan zirai don ile ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, "Başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip ürünlerde yurtiçi gıda arzını olumsuz etkileyecek bir risk yok" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirai don sigortası olmayan çiftçilerin üretim harcamalarının, hasar oranına göre karşılanması için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çalışmalara başladığını da söyledi.  Erdoğan 25 bin yeni öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Erdoğan, "10 bini Milli Eğitim Akademisi'ne olmak üzere toplam 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlattık" ifadesini kullandı.

15.04.2025 19:31Güncelleme: 15.04.2025 20:05
Erdoğan'dan zirai don açıklaması: Gıda arzında sorun yok
16px
32px

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonrasında gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı. Erdoğan'ın konuşmasında Türkiye genelinde nisan ayındaki kar yağışı ve soğuk havanın etkisiyle yaşanan zirai don ile ilgili açıklaması öne çıktı. Erdoğan, gıda arzını olumsuz etkileyecek bir risk olmadığını belirttiği konuşmasında şunları söyledi:

'AMERİKA YERLİLERİNE ATFEDİLEN SÖZ' 

"İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine giderek daha fazla maruz kalıyoruz. Amerika yerlilerine atfedilen şu sözün manasını anladığımız günlerdeyiz: Son ağaç kesildiğinde, son nehir kirlendiğinde ve son balık öldüğünde o zaman paranın yenmediğini anlayacaksınız. Evet, insanlık olarak bizden öncekilerden devraldığımız ve çocuklarımızın bize emaneti olan tabiatı, havayı, suyu, toprağı hoyratça kullanmanın faturasına daha çok muhatap olduğumuz bir dönemin içindeyiz. İklim değişikliği bazen kuraklık, bazen de sel, dolu ve zirai don gibi meteorolojik olaylarla kendisini belli ediyor. Hava şartlarına bağlı olan tarımsal üretim de iklim değişikliğinden en çok etkilenen alanların başında geliyor."

'BAZI YERLERDE TERMOMETRELER EKSİ 17 DERECEYİ GÖSTERDİ'

"Geride kalan 5 günlük dönemde maalesef bunu bir kez daha yaşadık. Hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler sebebiple ülkemizin belli bölgelerinde don, kar yağışı, dolu olaylarıyla karşı karşıya kaldık. Öyle ki kimi yerlerde termometreler eksi 17 dereceyi gösterdi. Bazı bölgelerde son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri ölçüldü. Bu vesileyle bir kez daha tüm üreticilerimize, çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımız ilk günden beri süreci yakından takip etti. Fakat ülkenin başına gelen her felaketi fırsata dönüştürmek isteyen habis zihniyet burada da boş durmadı. Hasar tespit çalışmaları henüz tamamlanmadan millete korku salma adına her türlü manipülasyona başvurdular. Gıda arz güvenliğimizin tehlikede olduğundan tutun da yurtdışına bağımlı olacağımıza bütün bunlara kadar bir sürü tezviratı ortalığa boca ettiler. Tarım Bakanlığımız dün yaptığı açıklamayla karşı karşıya olduğumuz ilk tabloyu ortaya koydu. Buna göre bazı hususları tekrar açıklığa kavuşturmakta fayda görüyorum."

'GIDA ARZINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYCEK BİR RİSK YOK'

"Başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip tarım ürünlerinde yurtiçi gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek bir risk, elhamdülillah, yok. Lakin eksi 17 dereceye düşen sıcaklıklardan dolayı belli bölgelerde bazı meyve çeşitlerinde sıkıntı söz konusu. İlk tespitlerimiz kayısı, üzüm, elma, şeftali, nektarin gibi meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğine işaret ediyor. Hasar tespit çalışmalarımızın tamamlanmasını müteakip durum daha net ortaya çıkacaktır. Üretimin devamlılığını ve arz güvenliğini sağlamak üzere Tarım ve Orman Bakanlığımız gerekli adımları atmaktadır. Bu olay bizlere TARSİM'in önemini tekrar hatırlatmıştır. Don, sel, kuraklık gibi durumlardan etkilenmemek için prim bedelinin yüzde 70'i kadarının devletimizce ödendiği tarım sigortasının yaptırılması ve çiftçi kayıt sistemine kayıt olunması büyük önem taşıyor. TARSİM uygulamasının başladığı 2006'dan bugüne kadar üreticilerimize 38,5 milyar lira prim desteği ve 33,5 milyar lira hasar tasminatı ödedik. 
Çitfçilerimizden de bu konuda azami hassasiyet bekliyoruz. Bugünkü kabine toplamtımızda üreticilerimizin zararını tazmin konusunda neler yapabiliriz, bunu enine boyuna değerlendirdik. 

Çitçi kayıt sistemine kayıtlı ve zirai don sigortası olmayan çiftçilerimizin zarar gören bahsullerinin üretimi için yaptıkları harcamalarının hasar oranına göre karşılanması için Tarım Bakanlığımız çalışmalarına başladı. Tarım Bakanımıza konuyu çiftçilerimizle yakın istişare halinde yürütmesi için gereken talimatları vredik. Şahsen biz de yapılan bu çalışmaları büyük bir hassasiyetle takip edeceğiz. Üreticilerimize tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hükümetimizin tüm imkanlarıyla, tüm kapasitesiyle bu zor günlerinde çitfçilerimiz, üreticilerimizin yanında olunduğunun bilinmesini isterim."


25 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan eğitimle ilgili bir de müjde verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 bini Milli Eğitim Akademisi'ne olmak üzere toplam 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlattıklarını açıkladı. 

patronlardunyasi.com