Mustafa Taviloğlu'nun başarı sırrı
41 yıl önce 12 metrekarelik bir mağazadan bugün 32 bin 500 metrekarelik, 40 mağazalık bir zincire uzanan serüvenin adı Mudo. Yarattığı Mudo markasıyla bu yıl 'Tasam Boyu Başarı" ödülü alan Mustafa Taviloğlu'nun başarı sırrı..
Aslında ona sadece "Bay Mudo" denildiğine yakinen şahit oldum. İnsan bir marka yaratınca belki de böyle olmalı, yarattığı marka adının bile önüne geçmeli.
Tam 41 yıl önce FİTAŞ pasajında 12 metrekarelik bir mağazadan bugün 40 mağazalık toplam 32 bin 500 metrekarelik bir zincir yaratan, mağazalarında 30 bin çeşit ürün satılan Mustafa Taviloğlu ya da birçokları için Mudo Mustafa...
Bebek'teki ofisinde buluştuk. Taviloğlunun iki tutukusu var biri resim, diğeri de deniz.
Taviloğlu tam 35 yıldır resim topluyor, yakında bir müze açacak. Kendini bildiğinden beri de denize açılıyor, balık tutuyor. Taviloğlu'nun ofisinde bu iki tutku birleşmiş görünüyor, ofisteki tabloların çoğu deniz, babk temalı. Bu yüzden de Mustafa Taviloğlu yalnızca "Mudo Mustafa" değil aynı zamanda Mustafa Reis. Geçtiğimiz hafta Taviloğlu seferden 14 kasa palamutla dönmüş.
Bu yıl "Perakende Güneşi Ödülleri 5-Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nü aldı Taviloğlu. Ve o gün tevazuyu bir kenara bıraktı ve "Böyle bir ödülü bekliyordum" dedi. Açık yürekli, pire gibi bir adam Taviloğlu. Yerinde durabildiği pek görülmemiş. Bu arada aynalara bakmaktan bile korkuyor, nazara iyi bir şey olunca ellerini sıkacak kadar
inanıyor.
* Sürekli büyüyorsunuz, her alışveriş merkezinde Mudo var, Mudo Concept mağazalarında ürün çeşitliliği arhyor. İşleriniz çok iyi gidiyor görünüyor, daha neler yapacaksınız?
Önümüzdeki yıl 8 mağaza daha açacağız. Ya küçük kalacaksın ya da büyüyeceksin. Bir noktaya geldikten sonra büyümek gerekiyor. Biz her sene kendimize yüzde 25'lik büyüme hedefi koyduk.
* Bu yüksek değil mi?
Hem metrekare olarak büyümeyi amaçlıyoruz hem de çeşitliliği artırıyoruz. Mağaza olarak kendimizi hep daha yukarıya çekmeye çalışıyoruz. Bu konuda zaman içinde hüner kazandık. Son 3 senedir bunu başarıyoruz. Ekonomik göstergeler böyle devam ederse büyümeye devam ederiz.
* Son üç yılda sizce en temel değişiklik ne oldu?
Türkiye'de son yularda olan gelişmeleri yıllar önce aklımıza getiremezdik. Enflasyonlu hayata o kadar çok alışmıştık ki, enflasyonsuz bir hayati düşünemiyorduk. Enflasyon yularca sırtlınızda kamburdu. Mudo buna rağmen kurulduğundan beri artı değer üretiyor.
Taviloğlu, Turan Sarıgülle ve Osman Benzeş'le.
4 yıldır fiyatlar aynı
* Bunun bir sırrı olmalı...
Doğru iş yapmak. Parayı öncelik görmedim ben, doğru iş para kazandırıyor. 41 yıldır büyüyoruz. Şunu hep hissederdim; çok güzel bir memleketimiz var, dünyaya mutlaka ayak uyduracak, gelişecektik. Bu yüzden de hep daha iyisini yapma heyecanı duyarım. Son üç yıldır iyiye gidiş var.
* Alım gücünde bir artış oldu mu?
Daha olmadı ama herkes daha fazla çalışıyor. Herkesin parası artık daha kıymetli. Şu üzerimdeki gömleği 4 yıldır 59 milyondan satıyorum.
* 12 ay taksit işinize gerçekten yarıyor mu?
Taksitlerin sektöre çok katkısı oldu. Piyasaya rahatlık geldi. Bizler de bankalarla konuşarak hayalimizde olmayan taksitleri uygulamaya başladık. Şimdi biz Mudo'da "Nasıl istersen öyle öde" diyoruz. Burada önemli olan tüketicinin hesabını iyi yapması.
* Giyimde bu derecede uzun vadeli taksitlerin olması normal mi?
Biz herhalde önce kıyafetlerimizi sonra da evimizi taksitle alacağız. Avrupa ve Amerika'da giyimde böyle uzun taksitlerin olmadığını biliyorum. Belki de bakkal kültürünün, veresiyenin etkisiyle böyle davranıyoruz. 12 taksitle kıyafet almaya alışan Türk halkı, yakında 20-25 yıl taksitle ev alacak. Ev satışlarının artması da bizim için iyi. Evler satılınca insanlar yeni eşyalar alacak. Benim de işim açılacak, muslukçunun da boyacının da.
Önce giyim sonra ev
* Türk insanı dış görünüşüne mi yoksa evine mi daha