Dolar
38,2379
0,28%
Euro
43,7186
0,18%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.245.496
0,00%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.084,302
-0,12%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,35
0,00%

Çin, araç reklamlarında 'akıllı' ve 'otonom' sürüş terimlerini yasakladı

Çin, ölümcül bir kazanın ardından otomobil reklamlarında "akıllı sürüş" ve "otonom sürüş" terimlerinin kullanımını yasaklama kararı aldı. Yeni düzenlemelerle birlikte, sürüş destek sistemlerinin yazılım güncellemeleri dahil olmak üzere daha sıkı test ve denetim süreçlerini zorunlu kılarken, sektördeki firmalar için maliyetleri artıracak ve teknoloji geliştirme hızını yavaşlatacak.

17.04.2025 13:30Güncelleme: 17.04.2025 13:38
Çin, araç reklamlarında 'akıllı' ve 'otonom' sürüş terimlerini yasakladı
16px
32px

Reuters'ın haberine göre, Çin’de Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, dün yaklaşık 60 otomobil üreticisi temsilcisinin katıldığı toplantıda araç reklamlarına ilişkin yeni talimatları verdi.

XIAOMI’NİN KARIŞTIĞI KAZA DÖNÜM NOKTASI OLDU

Bu hamle ise, Xiaomi'nin karıştığı ölümcül bir kazanın ardından geldi. Mart ayında markanın en çok satan sedan olan SU7 modeli, araç güvenliği konusunda ciddi endişelere yol açtı.

İlk belirlemelere göre, Xiaomi marka araç, sürücüsünün gelişmiş sürüş destek sistemi (ADAS) sayesinde kontrolü ele geçirmesinden saniyeler sonra, 97 km/s (60 mil/saat) hızla yol kenarındaki beton bir direğe çarparak alev aldı.

OTOMOBİL ÜRETİCİLERİNE BAKANLIKTAN TALİMAT

Bakanlık, yaptığı toplantıyı doğruladı. Şubat ayında yayınlanan akıllı ve bağlantılı araçların sürüşle ilgili kablosuz teknoloji yükseltmelerini içeren yeni gereklilikler hakkında otomobil üreticilerine açıklık getirildiğini belirtti.

Toplantı tutanaklarına göre, güncellenen kural uyarınca otomobil üreticilerinin, onay alınmadan müşterilere teslim edilen araçlar için ADAS'larını uzaktan yazılım güncellemeleri yoluyla test etmelerine ve iyileştirmelerine artık izin verilmiyor.

Artık bu tür uygulamalara başlamadan önce güvenilirliği doğrulamak ve yetkililerden onay almak için yeterli sayıda test yapmaları gerekiyor.

AUDI VE HUAWEI DE TOPLANTIDAYDI

Toplantıya katılan firmalar arasında, Çin'de Audi de dahil olmak üzere en az yedi markaya ADAS tedarik eden Huawei'nin de yer aldığı belirtildi.

ACIMASIZ REKABET SAVAŞINDA MARKALAR ACELE EDİYOR

Düzenleyici karar, otomobil üreticilerinin ADAS ile donatılmış yeni modelleri piyasaya sürmek için acele etmelerinin de ardından geldi. Üreticiler, dünyanın en büyük otomobil pazarında üçüncü yıla giren acımasız fiyat savaşına karşı mücadelede önemli bir satış noktası olarak "akıllı sürüş" yeteneğini öne sürüyor.

BYD REKABETİ KIZIŞTIRDI

BYD, Şubat ayında, ücretsiz "akıllı sürüş" özellikleriyle donatılmış 10 bin dolardan daha düşük fiyatlı en az 21 uygun fiyatlı modelini piyasaya sürdüğünde rekabeti kızıştırdı. Leapmotor  dahil olmak üzere birçok rakibi ve Toyota da benzer özelliklere sahip uygun fiyatlı araçları piyasaya sunarak bu yola devam etti.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA YÖNELİK DENETİMLER SIKILAŞIYOR

Çinli düzenleyiciler, elektrikli araç teknolojilerine yönelik denetimlerini sıkılaştırıyor çünkü sektör beklenenden daha hızlı büyüdü. Elektrikli araç ve hibrit satışları geçen yıl sonunda toplam araç satışlarının yarısından fazlasını oluşturdu ve bu, politika yapıcıların takviminden önce ulaşılan bir kilometre taşı oldu.

Düzenleyiciler ayrıca yangın ve patlama risklerini azaltmayı hedefleyerek EV pil standartlarına ilişkin düzenlemeleri de sıkılaştırıyor.

patronlardunyasi.com

benzer haberler
Trafiğe martta 195 bin 682 aracın kaydı yapılırken, 3 bin 484 aracın kaydı silindi, böylece trafikteki toplam araç sayısı 192 bin 198 arttı
Trafiğe martta 195 bin 682 aracın kaydı yapılırken, 3 bin 484 aracın kaydı silindi, böylece trafikteki toplam araç sayısı 192 bin 198 arttı