Motosiklet dünyasının en önemli markalarından Avusturyalı KTM iflas etti, KTM’nin sahibi Pierer Mobility hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 84 düştü

Motosiklet dünyasının en önemli markalarından Avusturyalı KTM iflas etti, KTM’nin sahibi Pierer Mobility hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 84 düştü

Türkiye’de de çok fazla kullanıcısı bulunan extrem motosiklet sporlarının değişilmez markası KTM iflas etti. Markanın sahibi Pierer Mobility hisseleri iflas açıklamasının ardından yüzde 45 düştü. Yılbaşından bu yana hissedeki kayıp yüzde 84’ü buldu. 

Motosiklet dünyasının en önemli markalarından Avusturyalı KTM iflas etti, KTM’nin sahibi Pierer Mobility hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 84 düştü
16px
24px
27.11.2024 22:42Güncelleme: 27.11.2024 22:42
ABONE OLgoogle

Neredeyse tüm motosikletlerinde kullandığı turuncu renkle ikonik bir marka haline gelen KTM (Kraftfahrzeuge Trunkenpolz Mattighofen) 1934 yılında Avusturyalı mühendis Hans Trunkenpolz tarafından kurulan bir demir işleme atölyesinde doğdu. İlk olarak metal gövdeler üreten KTM ilk motosikletini 1954’te üretti. Mopedler zamanla yerini dünyanın en iyi yarışçılarının kullandığı off road ve enduro motosikletlere bıraktı. 

90’LI YILLAR PEK YARAMADI

KTM dünya çapında çok sevilse de, 1992 yılında şirket iflas etti ve 3 parçaya bölündü. KTM Sportmotorcycles sadece motosiklet üretimine, KTM Fahrrad bisiklet üretimine, KTM Kühler ise otomotiv radyatörlerine yöneldi. 

POLARİS’LE ORTAKLIK BOZULDU

KTM 2005 yılında Kanadalı ünlü ATV üreticisi Polaris’le ortak olma kararı aldı. KTM bu yolla Kuzey Amerika’ya, Polaris ise Avrupa’ya açılacaktı. İki şirketin tek isimle üretim yapması beklenirken, iki yılın sonunda ortaklık bitti. Ancak KTM ürettiği ATV’ler için Polaris’in motorlarını kullanmayı sürdürdü. 

HİNDİSTANLI DEVLE ORTAK OLDULAR

Polaris’le 2007’de yollarını ayıran KTM aynı yıl Hindistanlı motosiklet üreticisi Bajaj’la masaya oturdu. Hintliler KTM’in yüzde 14.5 hissesini satın aldı. Anlaşmaya göre, KTM su soğutmalı olan 250 cc’nin altındaki motosikletler için Bajaj’a destek verecek, Bajaj da Hindistan ve Güneydoğu Asya’da KTM motosikletlerini pazarlayacaktı. Bajaj aynı yıl KTM’deki hisse payını yüzde 20’ye, ilerleyen yıllarda da yüzde 47.99’a çıkarttı. 

PANDEMİDEN SONRA TOPARLANAMADI

Pandemi sürecinin ardından KTM’de işlerin iyi gitmediği konuşuluyordu. Ancak şirket üretimini sürdürdü. Ancak son gelişme, KTM’in bağlı olduğu Pierer Mobility’nin hisselerinin yılbaşından bu yana hızla düşmesiyle geldi. Pierer Mobility, ‘üç haneli milyon euro’ olarak tanımladığı finansman açığıyla karşı karşıya kaldıklarını açıkladı ve 90 günlük bir süre içinde alacaklılarıyla yeniden yapılandırmayı müzakere etmeye başlayacaklarını belirtti. 

KTM’DE ÜRETİM DÜŞECEK, STOK AZALTILACAK

Yeniden yapılandırma çabalarının bir parçası olarak Pierer Mobility, KTM için üretimi azaltmayı ve aşırı stokları kademeli olarak düşürmeyi içeren planlar açıkladı. Bu önlemler, şirketin Avusturya tesislerinin çıktısını önümüzdeki iki yıl içinde 1 milyar euronun üzerinde azaltmayı hedefliyor.

HİSSE SENETLERİ ÇAKILDI

Pierer Mobility'nin açıklamasının hisse senedi üzerindeki etkisi ise şiddetli oldu. Şirket hisseleri yüzde 45 düşüşle 7,8 dolara geriledi. Bu, şirketin tarihindeki en sert tek günlük düşüş oldu. Pierer Mobility’nin yılbaşından bu yana hissedeki kaybı ise yüzde 84’e ulaştı. 

OTOMOTİVİN DE EFSANELERİ VEDA ETMİŞTİ

Otomotiv dünyası da geçtiğimiz Temmuz’da iki markanın iflasıyla sarsılmıştı. Neredeyse her spor otomobilde aranan koltuk markası Recaro ile efsane jant üreticisi BBS iflas ettiklerini açıklamıştı. BBS çalışanlarının maaşlarını ödeyememiş, Recaro ise üretime sadece uçak, ofis ve oyuncu koltukları ile bebek güvenlik ürünleriyle devam edeceğini belirtmişti.

 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde