Celal Şengör: 130 kilometrelik fayın bir seferde kırılma ihtimali çok yüksek
Türkiye'nin önemli deprem uzmanlarından jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, Silivri merkezli 6,2 büyüklüğündeki depremin korku ve paniğe yol açtığı İstanbul'la ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteci Fatih Altaylı'nın YouTube'da yayınlanan programına konuk olan Celal Şengör, 26 Eylül 2019 tarihindeki depremle bu depremin neye işaret ettiğini sorarak şu yanıtı verdi: "Bizim tahminimiz şu, aşağı yukarı 130 kilometrenin bir seferde kırılma ihtimali çok yüksek. O büyük İstanbul depremi. Bu olduğu takdirde üreteceği büyüklük 7,2."

İstanbul'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin kentte büyük paniğe neden oldu. Herkesin aklındaki soru: 'Bundan sonra ne olacak?' Türkiye'nin önemli deprem uzmanlarından yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, gazetici Fatih Altaylı'nın YouTube kanalında yayınlanan programına konuk oldu ve soruları yanıtladı. Silivri merkezli depremin neye işaret ettiğinin ele alındığı programda Prof. Şengör dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
'İYİ DAVRANAN BİR DEPREMLE KARŞI KARŞIYAYIZ'
Celal Şengör, bugün meydana gelen depremle ilgili olarak, "Böyle bir deprem olduğu zaman ana depremin büyüklüğünün bir boy küçük arkasından gelir, bazen bir ay sonra gelir, bazen birkaç saat sonra gelir, şimdiki birkaç saat sonra geldi. İyi davranan bir depremle karşı karşıyayız. Bu deprem beklenilen bir depremdi. Bu saf bir yanal atımlı fay ve tam fayın üstünde."
'YEŞİLKÖY TOPUN AĞZINDA'
Celal Şengör, beklenilen büyük İstanbul depreminde en fazla Tuzla ve Yeşilköy'ün etkileneceğini söyledi:
"Bizim sıkıntımız şu, en fazla Tuzla'da ve Yeşilköy'de hissedilecek. Yeşilköy topun ağzında yani. Eski binalar düşünsün. Eskiden Yeşilköy tamamen ahşap binalarla kaplıydı, onlar daha dayanıklıydı."
Celal Şengör, 26 Eylül 2019 tarihinde yine Silivri açıklarında meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremi hatırlattı ve "Bizim büyük korkumuz şu fatihciğim, 2019 depremini hatırla, burada oldu. Dolayısıyla bizim bütün korkumuz büyük istanbul depremi buradan başlayacak ve tahminimiz doğuya doğru kıracak, batıdan doğuya doğru gidecek" diye konuştu.
1509 yılındaki depremde fayın tamamının kırıldığını hatırlatan Prof. Şengör, "(1509'da tamamı kırılmış mı?) Evet, çok büyük bir deprem. Muazzam bir deprem o ve o deprem Bolu'da başlıyor yırtmaya Selanik'e kadar, muazzam bir alanı etkiliyor. Padişah 2. Beyazıt kaçıyor Edirne'ye geliyor, Edirnede bir deprem daha oluyor. Şimdi bizim korkumuz buydu. Eğer bunun tamamı kırılsa 7,6'lık bir büyüklük olabilir. 7,6'lık bir büyüklük Maraş'ta olana yakın. İstanbul'da böyle bir şeyin olmasının neticelerini tahmin edebiliyorsun" ifadelerini kullandı.
2019 yılındaki ve bugünkü depremlerin neye işaret ettiğini de ele alan yer bilimci Şengör, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buradan sonra ne olacağını bilmek mümkün değil. Tahmin edebiliriz. Bizim tahminimiz de şu; ayşağı yukarı 130 kilometrenin bir seferde kırılma ihtimali çok yüksek. O büyük İstanbul depremi. Bu olduğu takdirde üreteceği büyüklük 7,2. Bunu ürettiği takdirde de işte olacak olan şeyler şiddet 9'a çıkıyor. Sahile paralel yerler, 8 şiddetinde sallanıyor. Onun kuzeyi daha düzensiz. Çünkü yer yer genç alanlar var, orada 7 büyüklüğüne varıyor. Daha sağlam kaya üzerinde olanlar 6 büyüklüğüne varıyor. Yani benim oturduğum ev burada böyle bir deprem olduğu takdirde Avcılar'ın 1999 depreminde hissettiği şiddette sallanacak. Biz de evimizi ona göre yaptık. Tarihi Yarımada aşağı yukarı 8 şiddetinde sallanacak."
patronlardunyasi.com