Marka davasında kazanan Amerikalı pop yıldız Katy Perry oldu
Amerikalı pop yıldız Katy Perry, Sidneyli bir tasarımcı olan Katie Perry ile isim markası kullanımı davasında karşı karşıya geldi. Sidneyli tasarımcı, marka ihlali yaptığı gerekçesiyle pop yıldızını dava etti. Tasarımcı, ilk davayı kazansa da temyizde zafer kazanan taraf pop yıldızı oldu. Kıyafet tasarımcısı Taylor, kararın ardından "Davanın sonucundan dolayı mahvoldum. Bu dava, bir ticari markanın basıldığı kağıda değmediğini kanıtlıyor. Moda markam 11 yaşımdan beri hayalimdi, o hayalim elimden alındı" diye konuştu.
Avusturalya Sidney'de yaşayan ve asıl adı 'Katie Jane Perry' olan kıyafet tasarımcısı Katie Taylor, 2007 yılında kendi adıyla bir marka kurdu. 'Katie Perry' marka adını pantolonlarda ve tişörtlerde logo olarak kullanılmaya başlayan Taylor, 2008 yılında bu isim için ticari marka başvurusunda bulundu.
Ancak aynı yıl asıl adı Katy Hudson olan Amerikalı pop yıldızı Katy Perry'nin de bir planı vardı. Katy Perry'nin ekibi, 2009 yılında başlayacak dünya çapında bir turne planlamaya başladı. Perry'nin adının yazılı olduğu ürünlerin de yer aldığı pazarlama planları hazırlandı. Şarkıcı Katy Perry'nin menajerleri, 'Katie Perry' marka başvurusundan haberdar oldular ve bunun pop yıldızından 'finansal avantaj elde etmek' amacıyla yapıldığını düşündüler.
SIDNEYLİ TASARIMCI, ABD'Lİ ŞARKICIYI DAVA ETTİ
Katy Perry, 2014 yılında Avustrulya'da da turneye çıktı. Sidneyli tasarımcı Taylor, isminin ürünlerde kullanıldığı ve ticari marka ihlali yaptığı gerekçesiyle 2019 yılında şarkıcı Perry'i dava etti. Davaya bakan yargıç, "Bu, iki kadının, iki gençlik hayalinin ve bir ismin hikayesi" ifadelerini kullandı ve tasarımcının lehine karar verdi.
İLK DAVAYI TASARIMCI, TEMYİZİ POP YILDIZI KAZANDI
Bunun üzerine şarkıcı Perry, 2023 yılında federal mahkemesinde temyiz başvurusu yaptı. Üç temyiz hâkimi oybirliğiyle ilk kararı bozdu ve tasarımcı Taylor'ın ticari markasının tescilinin iptaline karar verdi.
Jüri, Perry'nin 2014 Prism turnesi sırasında iyi niyetle ticari marka olarak adını kullandığını ve Taylor'ın kendi işini kurmasından beş yıl önce de bunu yaptığını belirtti.
Perry'nin 2009 yılında Sidney merkezli moda tasarımcısına bir "dur ve vazgeç" mektubu gönderdiğini ve ardından "birlikte yaşama anlaşması" yapmalarını önerdiğini belirttiler.
'HER İKİ KADIN DA KAN, TER VE GÖZYAŞI DÖKTÜ'
Kararda, "Bayan Taylor, koşulların ortaya çıkmasıyla her iki taraf için de mükemmel bir sonuç olacak olan birlikte yaşama anlaşması teklifini reddetti" denildi. Yargıçların davayla ilgili yorumu şöyle oldu:
"Bu dava, farklı ülkelerde yaşayan iki girişimci kadının, her biri diğerinin varlığından habersizken, kendi isimlerini ticari marka olarak benimsemesi anlamında talihsiz bir davadır. Her iki kadın da işlerini geliştirmek için kan, ter ve gözyaşı döktü. Biri müzik endüstrisinde uluslararası üne sahip şarkıcı oldu, diğeri ise küçük bir Avustralyalı moda tasarımcısı. Bayan Taylor'ın ticari markası geçerli bir şekilde tescil edilmemiştir ve sicilin iptal edilmesi suretiyle sicilin düzeltilmesi gerekir."
TAYLOR: MAHVOLDUM, HAYALİM ELİMDEN ALINDI
Kararın ardından Taylor, Sydney Morning Herald'a şunları söyledi:
"Davanın sonucundan dolayı mahvoldum. Davamı ilk derece mahkemesinde kazandım ve temyizde bozulması yürek parçalayıcı. Bu dava, bir ticari markanın basıldığı kağıda değmediğini kanıtlıyor. Moda markam 11 yaşımdan beri hayalimdi ve şimdi 2006'dan beri çok çalışarak elde ettiğim o hayalim elimden alındı. Bugünkü kararı sindirmek ve hukuk ekibim ve destekçi çevremle bir sonraki adımlarımı belirlemek için biraz zaman ayıracağım."
patronlardunyasi.com