LinkedIn'in raporu, yapay zeka çağında yalnızca teknolojik değil, insana özgü becerilerin de önem kazandığını gösteriyor

LinkedIn'in raporu, yapay zeka çağında yalnızca teknolojik değil, insana özgü becerilerin de önem kazandığını gösteriyor

LinkedIn’in son olarak yayınladığı rapor, iş dünyasındaki değişimi ortaya koyuyor. Ancak bu dönüşüm sadece teknolojik becerilere odaklanmakla mı sınırlı? Bunun yanıtı kocaman bir hayır… İnsana özgü becerilerin, özellikle de iletişim, iş birliği ve yaratıcılık gibi becerilerle birlikte ustalık gibi el becerileri gerektiren teknisyenlik gibi işler bu yeni dönemde daha da fazla önem kazanacak.

LinkedIn'in raporu, yapay zeka çağında yalnızca teknolojik değil, insana özgü becerilerin de önem kazandığını gösteriyor
16px
24px
04.02.2025 07:14Güncelleme: 04.02.2025 07:21
ABONE OLgoogle

Dünya gazetesi yazarı Ufuk Tarhan, LinkedIn’in son olarak yayınladığı raporun, yapay zekanın iş dünyasında yarattığı dönüşümü ortaya koyduğunun altını çiziyor.

İşte o yazı:

LinkedIn‘in son raporu, iş dünyasının geçirdiği radikal dönüşümü gözler önüne seriyor. Eski iş modelleri hızla geçerliliğini yitirirken, yeni nesil bece­riler ve roller yükselişe geçiyor.

2000’li yıllarda var olmayan işlere yapı­lan alımlar, küresel çapta %10’u, ABD’de ise neredeyse %20’yi buluyor. Veri analisti, full stack mühendisi, frontend geliştirici ve sosyal medya yöneticisi gibi roller, iş dün­yasının yeni lokomotifleri oluyor. Örneğin, yapay zekâ yeteneklerine olan talep, son se­kiz yılda %300, yalnızca geçtiğimiz yıl ise %30 artarken yapay zekâ hızla yükseliyor ama iş dünyasında yalnızca algoritmalar değil, insanlar da hâlâ kazanıyor. En çok ta­lep gören işler arasında yapay zekâ mühen­disi ve danışmanı kadar fizik tedavi uzma­nının da yer alması, insan dokunuşunun as­la devre dışı kalmayacağını kanıtlıyor

2025’te İK profesyonellerinin %70’i, kurumlarının genelinde yetenek geliş­tirme girişimlerine öncelik vereceğini belirtiyor.

Araştırmadaki sonuçlardan da anlaşıl­dığı şekilde, insan becerileri hala kritik önemde. Ve mesela 2024’te en çok talep gören yetkinlik yapay zekâ değil, ile­tişim. Hatta yapay zekâ, iletişim ve ilişki kurma becerilerini daha da değerli hale ge­tirdi de denebilir.

LinkedIn Learning’de yapay zekâ dersleri alan ve salında teknik köken­li olmayan profesyonellerin sayısı geçen yıl %169 arttı. Küresel bilgi profesyonel­lerinin %75’i artık işlerinde üretken yapay zekâ kullanıyor ve neredeyse yarısı bunu geçtiğimiz şu son bir yıl içinde benimsedi. Küresel şirketlerin %70’i ise üretken yapay zekâyı otomasyon veya süreç iyileştirme için değil, yaratıcılık ve inovasyonu geliş­tirmek için kullanıyor.

ÖNCELİK ÇEVİKLİK

C-Suite denilen üst düzey yönetici ve liderlerin %88’i, yapay zekânın benim­senmesini hızlandırmanın önümüzdeki yıl (yani bu yıl) önemli olduğunu söylüyor. Kü­resel C-Suite yöneticilerinin %38’i, giriş seviyesi adayları değerlendirirken “çevik­liği” önceliklendiriyor. Yapay zekâ bece­ri endeksi en çok Birleşik Arap Emirlikle­ri, Singapur, Hollanda, Kanada, Avustral­ya ve İrlanda’da artarken, Almanya, Fransa ve İsveç’te en düşük seviyelerde. Kısacası, iş dünyasının hem yetkinlik setleri hem de coğrafyası hızla değişiyor. Yapay zekâ ve in­sani beceriler de artık son derece görünür ve fark edilir şekilde ön planda yer alıyor

Aslında tüm dünyanın ortaklaşa kul­landığı “iş-kariyer aynası” diyebileceği­miz LinkedIn‘in raporu, yapay zekânın iş dünyasında yarattığı dönüşümü gayet net bir şekilde ortaya koyuyor.

Ancak, rapordan bu dönüşümün sadece teknolojik becerilere odaklanmakla sınır­lı kalmadığını da açık bir şekilde anlıyoruz. LinkedIn ’in araştırması aynı zamanda, insa­na özgü becerilerin, özellikle iletişim, işbir­liği ve yaratıcılık gibi becerilerin ve ilaveten ustalık gibi el becerileri gerektiren ve tek­nisyenlik isteyen işlerin de bu yeni dönemde daha fazla önem kazandığını açıklıyor.

Şirketlerin ve çalışanların tüm bu deği­şimlere uyum sağlaması, hem yapay zekâyı etkin bir şekilde kullanmayı hem de insani becerileri geliştirmeyi gerektiriyor. Önü­müzdeki yıllarda, yapay zekâ ve insan işbir­liğinin iş dünyasının geleceğini şekillendi­receği öngörülüyor. Bu nedenle hem şirket­lerin hem de çalışanların çevik bir hazırlık içinde olması büyük önem taşıyor.

Şirketler, vizyon, misyon strateji ve planlarını netleştirmeli. Bunu tüm or­ganizasyonun anlamasını, sahiplenme­sini sağlamalı.

Şirketin alt yapısını ve çalışanlarının be­cerilerini geliştirmeye yönelik adımlara öncelik vermeli. Özellikle de ekipleri için kesintisiz, amaca dönük eğitim programla­rı düzenlemeli, yapay zekayı iş süreçlerine entegre etmeli ve insan-makine işbirliğini teşvik etmeli.

Çalışanlar da teknolojiyi takip etme­li, insani becerilerini güçlendirmeli ama en önemlisi, bunu şirketlerinden bekle­yerek zaman kaybetmemeli. Hibrit çalış­mayı benimsemeli, otodidakt öğrenme di­siplinine sahip olmalı ve T-İnsan’laşmayı kişisel bir sorumluluk olarak görmeli ve gereğini yapmalı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde