Dolar
38,4316
0,04%
Euro
43,6607
-0,20%
Sterlin
51,1879
0,00%
Bitcoin
3.617.816
1,24%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.101,409
-0,83%
Gümüş
33,14
-1,39%
Faiz
48,44
0,00%

Kodlarla gelen tehdit: Yapay zekânın kontrolden çıkma ihtimali ve geleceğin güç haritası

Eski Google CEO’su Eric Schmidt’in uyarısı distopya değil, yakın bir gelecek senaryosu: “Yapay zekâ yakında bizden emir almayı bırakacak.” Bilim kurgu dizilerinden fırlamış gibi duran bu iddia, aslında çoktan gerçekliğe adım atmış olabilir.

26.04.2025 09:24Güncelleme: 26.04.2025 09:33
Kodlarla gelen tehdit: Yapay zekânın kontrolden çıkma ihtimali ve geleceğin güç haritası
16px
32px

Karar gazetesi yazarı Gülay Erdemli Yapay zeka bizden emir almayı bırakacak” başlıklı yazısında yapay zekanın gün geçtikçe insanları anlamaktan ziyade onları aşmaya çalıştığını ele aldı. İşte Erdemli’nin yazısının tamamı:

Eski Google CEO’su Eric Schmidt bir kez daha kamuoyunu ‘ürkütücü ama gerçekçi’ bir açıklamayla uyardı: “Yapay zeka yakında bizden emir almayı bırakacak.” Kulağa bilim kurgu gibi geliyor, değil mi? Ama Schmidt, bunun yalnızca bir teori değil, önümüzdeki 3 ila 6 yıl içinde gerçekleşebilecek bir senaryo olduğunu söylüyor. Ve bu kez ne Black Mirror ne de Isaac Asimov hayal ediyor. Gerçekten karşımızda, veri merkezlerinde büyüyen ve megavatları kahvaltı gibi tüketen algoritmalar var.

Schmidt’e göre, yapay zeka artık yalnızca bizi taklit etmiyor, bizi anlamaya ve nihayetinde aşmaya hazırlanıyor. ‘AGI’ yani Yapay Genel Zeka, insan gibi düşünebilen, plan yapabilen, sezgileri modelleyebilen bir zihin. Ama daha korkutucu olan bir sonraki adım: ‘ASI’, yani Yapay Süper Zeka. Bu, tüm insan zekasını bir çırpıda geride bırakabilecek bir entelektüel varlık. Schmidt bunu şöyle tanımlıyor: “Bu düzeyde bir zekaya sahip olduğunuzda, artık sizi dinlemesi gerekmez.” Bu sözler, bilim insanlarının yıllardır “kutudan çıkarsa geri koyamayız” diye uyardığı zekâ türünün ayak sesleri. Yani yapay zekâ, özgür iradeye benzer bir biçimde karar verici konumuna gelirse, artık bizlerin değil, kendi tasarımı olan bir geleceği inşa edecek.

SÜPER ZEKAYA SÜPER ENERJİ

Schmidt’in bir diğer kritik uyarısı ise kullandığı enerji. ABD Kongresi’nde yaptığı sunumda, “Yakında tüm elektriğin yüzde 99’u yapay zekaya hizmet edecek,” dedi. Düşünün, tüm elektrik. Yenilenebilir, kömür, nükleer… Ne varsa, süper zeki makineleri beslemek için kullanılacak. Burada mesele sadece teknoloji değil. Bu, güç dengesi meselesi. Schmidt’in uyarısı: “Çin önce ASI’ye ulaşırsa, dünyanın güç yapısı değişir. Ve biz bunun sonuçlarını hayal bile edemeyiz.”

Schmidt’in dediği gerçek olur mu?

Eleştirmenler, Schmidt’in hem yatırımcı hem danışman pozisyonuyla çıkar çatışması yaşadığını söylüyor. Ama söylediklerini basitçe “korku pazarlaması” diye de geçiştiremeyiz. Çünkü Schmidt yalnız değil. OpenAI kurucularından Elon Musk’a, MIT profesörlerinden Oxford etikçilerine kadar birçok uzman, ASI’nin bir sabah kahvemiz kadar sıradan olabileceği bir geleceğe işaret ediyor.

Yapay zeka “uyandı” diyemeyiz ama uyanmak üzere peki biz, onu durdurmak için hazır mıyız? Hiç sanmıyorum!

patronlardunyasi.com