Küresel Yoksulluk Endeksi'nde Türkiye neden yok?

Küresel Yoksulluk Endeksi'nde Türkiye neden yok?

Dünyada 112 ülkede 1,1 milyar insan yoksullukla savaşıyor. BM Kalkınma Programı'nın her yıl açıkladığı Küresel Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi’nde yerel veri yetersizliği nedeniyle, Türkiye ile ilgili bilgiler yer almıyor. Feramuz Erdin 2024 yılı Küresel Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi - ÇBYE Raporu, dünya genelinde 1,1 milyar insanın akut yoksulluk içinde yaşadığını ve bu nüfusun yüzde 40'ının, yaygın olarak kullanılan üç çatışma ortamı veri setinden en az birine göre, savaş ve kırılganlığın olduğu ve/veya yeterli barış ortamının bulunmadığı ülkelerde yaşadığını ortaya koydu.

Küresel Yoksulluk Endeksi'nde Türkiye neden yok?
16px
24px
22.10.2024 15:25Güncelleme: 22.10.2024 15:28
ABONE OLgoogle

Feramuz ERDİN

SAVAŞ YOKSULLUĞU GETİRİYOR

Savaş halindeki ülkelerde, çok boyutlu yoksulluğu tanımlayan on göstergenin tamamında daha yüksek yoksunluk oranları görülüyor. Bu durum, çatışmaların dünyanın en kırılgan nüfusları üzerindeki yıkıcı etkisini de gözler önüne seriyor. Örneğin, çatışmalardan etkilenen ülkelerde her dört yoksul insandan birinin enerjiye erişimi yokken, daha istikrarlı bölgelerde bu oran yirmide birin biraz üzerinde. Benzer eşitsizlikler çocukların eğitime erişimi (yüzde 17,7'ye karşılık yüzde 4,4), beslenme (yüzde 20,8'e karşılık yüzde 7,2) ve çocuk ölümleri (yüzde 8'e karşılık yüzde 1,1) gibi alanlarda da görülüyor. Araştırma sonucu ortaya çıkan analizler, daha barışçıl ortamlardaki yoksullara kıyasla çatışma ortamlarındaki yoksullar için beslenme, enerji, su ve hijyene erişimdeki yoksunlukların belirgin şekilde daha şiddetli olduğunu ortaya koyuyor.

HER ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİSİ YOKSUL

Güncel ÇBYE raporunda, çatışma ortamlarındaki yoksullukla ilgili derinlemesine analizlerin yanı sıra yoksul insanların yaşantıları ve dünya genelinde yoksulluğun azaltılmasıyla ilgili çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgilere de yer veriliyor: • 1,1 milyar yoksul insanın yarısından fazlasını 18 yaş altı çocuklar (584 milyon) oluşturuyor. Küresel olarak, yetişkinlerin yüzde 13,5'i yoksulluk içinde yaşarken, çocuklarda bu oran yüzde 27,9. • 1,1 milyar yoksul insanın büyük bir bölümü yeterli hijyen hizmetlerinden (828 milyon), barınma imkanlarından (886 milyon) veya yemek pişirmek için enerjiden (998 milyon) yoksun durumda. • 1,1 milyar yoksul insanın yarısından fazlası (637 milyon kişi), hanesinde yetersiz beslenen bir birey ile yaşıyor. Güney Asya’da 272 milyon yoksul insan en az bir kişinin yetersiz beslendiği hanelerde yaşarken, bu sayı Sahra Altı Afrika’da ise 256 milyon. • Uyumlaştırılmış verilere sahip 86 ülkeden 76'sı, en az bir dönem içinde ÇBYE değerine göre yoksulluğu önemli ölçüde azaltmış durumda.

KÜRESEL YOKSULLUĞU ORTAYA KOYAN ÇALIŞMA

 Küresel Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi’nin (ÇBYE) bugün açıklanan son güncellemesine göre dünya genelinde 455 milyon yoksul insan şiddet içeren çatışmaların olduğu ülkelerde yaşıyor. Bu durum, yoksulluğun azaltılması yönünde güçlükle elde edilen ilerlemeyi engelliyor ve hatta süreci tersine çeviriyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Oxford Üniversitesi’ne bağlı Oxford Yoksulluk ve İnsani Gelişme İnisiyatifi (OPHI) tarafından ortaklaşa hazırlanan bu yılki raporda, çok boyutlu yoksulluk üzerine 112 ülke ve 6,3 milyar insanı kapsayan özgün istatistiksel araştırmaların yanı sıra çatışma ve yoksulluk arasındaki ilişkinin ayrıntılı bir analizi de yer alıyor. Rapor ayrıca 20 ülkeye ait yeni araştırma verilerini de içeriyor. Çalışma ile ilgili detail bilgilere UNDP web sitesi üzerinden ulaşılabilir.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde