Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Haydarpaşa’nın akıbetini açıkladı: Asla AVM ve otel olmayacak
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının akıbeti hakkında, "Asla AVM ve otel olmayacak" ifadesini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Son dönemde tartışmalara neden olan Haydarpaşa ve Sirkeci Garları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Nuri Ersoy, garların işlevi hakkında konuştu.
12 yıldır kullanılamayan Haydarpaşa Garı restorasyonunda sona gelinirken, yaklaşık bir hafta önce Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesi tepki toplamış; buraya otel ve AVM mi yapılacak sorularını da beraberinde gelmişti.
"ASLA AVM VE OTEL OLMAYACAK"
Bakan Ersoy, "Haydarpaşa ve Sirkeci’de tren olacak, kültür sanat merkezi olacak, millet bahçesi olacak. Asla AVM ve otel olmayacak" açıklamasını yaparak bahsi geçen iddiaları reddetti.
Bakan Ersoy ayrıca "Hedefimiz 2026 Ekim ayında Haydarpaşa ve Sirkeci’yi İstanbullulara hediye etmek" diyerek tarih de verdi.
"BOĞAZIN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ GAR-KÜLTÜR SANAT PROJESİ"
Haydarpaşa ve Sirkeci gar ve alanlarında "Boğazın Birleştirici Gücü Gar-Kültür Sanat Projesi" yürüteceklerini duyuran Ersoy, "İlk etapta bir danışma kurulu oluşturduk. Bu kurul profesörlerden oluşuyor. Kimler var? Prof Dr. Luca Molinari, kendisi Venedik Bianeli'nin küratörüdür. Profesör doktor Zeynep Ahunbay, tescilli yapılar ve kültür varlıkları konusunda dünyada kabul görmüş çok önemli bir hocamız. Profesör doktor Feridun Çılı, inşaat mühendisi. Han Tümertekin, A-HAN Mimarlık şirketinin müdürü. Beral Madra, arkeoloji ve kuratör. ve Türkiye Tasarım Vakfı" ifadelerini kullandı.
DANIŞMA KURULUNDAKİ İSİMLER
- Prof. Dr. Luca Molinari:
İtalyan kuratör Luca Molinari, mimari danışmanlık, küratörlük, yayıncılık, üniversite eğitimi ve mimarlık araştırmaları alanlarındaki görevleri de içeren 30 yılı aşkın kapsamlı bir deneyime sahip.
2015 yılında kendi bağımsız firmasını kurdu. Mimarlık, grafik ve sergi tasarımı, yayıncılık, metin düzenleme ve proje yönetimi konusunda deneyimli yetenekli profesyonellerden oluşan bir ekiple birlikte çalışmalarını sürdürüyor. Prof. Molinari aynı zamanda Venedik Bianeli'nin de küratörlüğünü yapıyor.
- Prof. Dr. Zeynep Ahunbay:
1946 yılında Ünye'de dünyaya geldi. 1970 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden yüksek mühendis mimar olarak mezun oldu. 1971 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsü'nde asistanlık aldı.
1975 yılında Prof. Doğan Kuban yönetiminde yaptığı "Osmanlı Mimarlığında Sultan Ahmed Külliyesi ve Sonrası, 1609-1690" konulu doktora çalışmasını bitirdi. 1977-78 öğretim yılında İngiltere'nin York Üniversitesi'ne bağlı Gelişmiş Mimarlık Etüdleri Enstitüsü'nde koruma konusunda yüksek lisans eğitimini tamamladı.
1980 yılında "İstanbul Medreseleri - Koruma ve Yeniden Kullanım Açısından Bir Değerlendirme" konulu tezi ile doçentlik aldı. İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyeliğine ve Ayasofya Müzesi koruma çalışmaları ve Hasankeyf'te kurtarma çalışmalarını sürdürmektedir. 2017 yılında ise Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi oldu.
Kız Kulesi'nin 2022-2023 yılları arasında yapılan restorasyonunda Danışma Kurulunda yer aldı. Ayasofya'nın planlanan restorasyonunda Danışma Kurulunda yer almaktadır.
- Prof. Dr. Feridun Çılı:
Tarihi eser ve restorasyon uzmanı olan Prof. Dr. Feridun Çılı İstanbul Teknik Üniversitesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olarak görev alıyor.
"Betonarmeye Giriş" adlı kitabın yazarlarından olan Prof. Dr. Feridun Çılı, Beyoğlu Hüseyin Ağa Camii'nin yenileme çalışmalarında ve Kız Kulesi'nin restorasyonunda hizmet verdi.
- Han Tümertekin:
Mimar Han Tümertekin (d. 1958), mimari etkinliğini 1986 yılında İstanbul'da kurduğu Mimarlar ve Han Tümertekin Proje Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. çerçevesinde yürütmektedir.
Tümertekin, Türkiye başta olmak üzere, Hollanda, Japonya, Kanada, Birleşik Krallık ve Fransa'da projeler gerçekleştirmiştir.
Mimarlık öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Tümertekin, İstanbul Üniversitesi’nde tarihsel koruma konusunda çalışmalar yapmıştır.
Mesleki çalışmalarına ek olarak 1992 yılından bu yana mimarlık öğrenimine de katkıda bulunan Tümertekin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans programının kurucu ve yürütücülerindendir. Harvard Graduate School of Design, École Spéciale d’Architecture-Paris ve École Polytechnique Fédérale de Lausanne’da konuk öğretim üyeliği yapmaktadır. Ulusal ve uluslararası pek çok jüride görev alan Tümertekin verdiği konferanslar ve yönettiği workshop’ lar ile uluslararası mimarlık etkinliklerinde yer almaktadır.
- Beral Madra:
Beral Madra 1954'te öğrenime başladığı Özel Alman Lisesi'nden 1961'de mezun oldu. Ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nde okudu.
1980-1982 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde (bugünkü ismiyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) ders verdi. 2000-2004 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde Sanat Yönetimi programının kuruluşunda yer aldı.
Bağımsız küratör olarak Türkiye ve dışında çok sayıda sergi gerçekleştirmiş olan Beral Madra 2009'da "Istanbul Next Wave" kapsamında Berlin Akademie der Künste'de yer alan ve 1980'lerden bu yana Türk kadın sanatçıların üretimine odaklanan "Under My Feet I Want The World, Not Heaven" sergisini Yeşim Ağaoğlu, Gülçin Aksoy, Nancy Atakan, Atıl Kunst, Nazan Azeri, Handan Börüteçene, İpek Duben, Nezaket Ekici, Gül Ilgaz; Gözde İlkin, Cemile Kaptan, Şükran Moral, Nazlı Eda Noyan, Neriman Polat, Necla Rüzgar, Gülay Semercioğlu ve Nalan Yırtmaç'ın eserleriyle gerçekleştirmiştir.
2003 yılında Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği'nin (AICA - Association Internationale des Critiques d'Art) Türkiye şubesini kuran Madra, 2010 Istanbul Avrupa Kültür Başkenti'nin Görsel Sanatlar Yöneticiliğini üstlenmiş[24] ve 2010'da Uluslararası AMCA (Türkiye, Iran ve Arap Dünyası Modern ve Cağdaş Sanat Derneği) derneğinin kurucu yönetim kurulu üyesi olmuştur.
patronlardunyasi.com