Kredi borçlusuna tefeci tuzağı

Kredi borçlusuna tefeci tuzağı

Kart borcu olan yurttaşları oyuna getirmek isteyenler akla gelmedik yöntemler deniyor

Kredi borçlusuna tefeci tuzağı
16px
24px
13.12.2008 10:21
ABONE OLgoogle

Fatma Koşar'ın haberi

Kredi kartı borçlarına farklı faiz oranıyla taksit yaparak ya da nakitle yeniden yapılandırma öneren kişiler, borçluları tuzağa düşürüyor. El ilanlarıyla çağrı yapan kişilerin teklifi şu: “12 ay vadeyle kart borcunuzu yapılandırırız. 12 aylık taksidi satış gibi gösteriyor ve kartınızdan çekiyoruz. Limitin yüzde 13 eksiğini nakit de alabilirsiniz.”

BORÇ ÇIKMAZI

Bankaya göre değişen oranlarda faiz uygulayan modern tefeciler, bir zamanlar mahalle aralarında çek, senet karşılığında verilen nakit para yerine kontör satarak da borcu yeniden yapılandırıyor. Banka borcundan kurtulma hayaline düşen tüketici sonu belirsiz koşullarla yeniden borçlanıyor.

 Yurttaş tefecinin elinde

Her kredi kartı borcuna farklı faiz oranıyla taksit yaparak ya da nakitle yeniden yapılandırma öneren kişiler, borçluları tuzağa düşürüyor. İstanbul ve Ankara'da dağıttıkları el ilanları ve internette yer alan duyurularla nakit ya da taksit öneren her kredi kartı borcuna farklı faiz oranı uygulayabiliyor.

“Modern tefeciler” internet sitelerinde “nakit elde etmeniz için yaptığımız işlem ticari alışveriş olup, tamamen yasal bir işlemdir” savını kullanıyor. Örneğin kendini elektronik mühendisi olarak tanıtan ve sitesinde iletişim bilgileri veren Yusuf Ertürk, “Yapı Kredi World, Garanti Bonus, Fortis Bonus, TEB Bonus, Şekerbank Bonus kredi kartlarının limitinin yüzde 13 eksiğini” teklif ediyor.

Bazı “borç verenler” de çek, senet veya ipotek yerine “kontör satma” yöntemi de kullanıyor. Bunun için borçlunun bankaya ödeyeceği miktarı düşürüyor. Yoğun taleple karşılaşan borç verenler konusunda tüketiciyi uyaran Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin, ilgili kuruluşları görevlerini yapmaya çağırdı.

İstanbul'da Mecidiyeköy, Beşiktaş, Nişantaşı gibi merkezi yerlerinde rahatlıkla el ilanı dağıtan kişiler, kendilerine müdahale edilmemesini bankaların memnuniyetine bağlıyor. Tüm bankaların kartları ile çalışan ve bütün POS makinalarına sahip olduklarını belirten borç verenler yaptıkları işin yasal olduğunu savunurken bankaların da tahsilat yapılabilmesinden hoşnut olduğunu ifade ediyor.

Sonu belirsiz

TÜDEF Başkanı Çetin, “Yasadışı tefecilik yapanların eline düşünce borcu ödeyemediğinde ne olacağı belirsiz” uyarısını yaptı.

Tüketicilerin gayri resmi, hukuki altyapısı olmayan hiçbir kurum veya kişiye başvurmaması gerektiğini belirten Çetin şu saptamalarını aktardı: “Tefeciler tüketiciye yardımcı olur gibi gözüküyor. Oysa hem haksız kazanç sağlıyorlar hem de istismara açık bir yapı var. Tüketicinin yarın ne olacağı belli değil. Bankalardan daha yüksek faiz alıyorlar. Nakit de kullandırabiliyorlar, bunun için teminat istiyorlar.”

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde