Konuta zam, sanayiye indirim
ENERJİDE ÖZELLEŞTİRİLME SONRASINDA YENİ TARİFELER BELLİ OLDU. İŞTE TARİFE..
Enerji dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinde son aşamaya gelinirken süreç yeni tarifeye kilitlendi. Enerji Bakanı Hilmi Güler başkanlığında; Enerji Piyasasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı(ÖİB) Başkanı Metin Kilci ile Hazine bürokratlarının katılımıyla önceki akşam bir toplantı yapıldı.
ÖİB, toplantıda TEDAŞ’ın 20 dağıtım bölgesinin özelleştirilmesi için çalışmaların büyük oranda tamamlandığını belirterek özelleştirme sonrası kullanılacak yeni tarifeyi açıkladı. ÖİB’nin açıkladığı rakamların, sanayide yüzde 12 indirim sağlarken meskende yüzde 8, tarımsal sulamada ise yüzde 20 zam anlamına geldiği hesaplandı. Yeni tarife ile ticarethanelerde kullanılan elektriğin de ucuzlayacağı bildirildi.
ŞİRKET CEPTEN ÖDER:
Enerji Bakanlığı, elektriğe zam yapılmasına karşı çıktı. Buna karşılık Metin Kilci, gerçek maliyete dayalı tarifenin uygulanmaması durumunda bölgeyi alacak şirketin iki yıl cepten ödemesi gerekeceğini söyledi. Bunun üzerine dört yıl sabit kalacak bu tarifenin uygulanmaması durumunda çapraz sübvansiyon ve maliyetin hazineye yüklenmesi tartışıldı. Çapraz sübvansiyona EPDK, hazineye maliyet yüküne de hazine bürokratları karşı çıktı. Enerji özelleştirmesinin kilidi durumundaki tarife için Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Enerji Bakanı Güler’in bir zirve yaparak karar vermesi üzerinde uzlaşıldı.
SÖZLEŞME TARTIŞMAYA AÇILIYOR:
ÖİB Başkanı Metin Kilci, 17 Ağustos’ta işletme hakkı devir sözleşmesini kamu kurumları arasında tartışmaya açacaklarını bildirdi. İhaleye çıkış için toplantıda takvim konuşulmazken tarife sorunu çözüldüğü takdirde Eylül ayında en geç tarih olarak da ekimde ilana çıkılmasının tasarlandığı öğrenildi.
LİSANS BEDELİ 50 TRİLYON:
Toplantıda TEDAŞ’ın dağıtım bölgelerinin lisans bedellerinin belli bir bölümünü EPDK’ya yatırması gerektiği konusu da tartışıldı. TEDAŞ, bu rakamın 5 trilyon lira olduğunu belirterek ödenmemesini istedi. EPDK Başkanı Günay, özel sektörden söz konusu paralar alınırken kamudan alınmamasının doğru olmayacağı yanıtını verdi. TEDAŞ, sekiz bağlı ortaklığı için daha önce lisans alındığını kaydederek lisans tadili formülü ile paranın alınmamasını isteyince Günay, kurula başvuruda bulunmalarını söyledi. 20 dağıtım bölgesi için toplam lisans bedelinin 50 trilyon lira tutarında olacağı ifade edildi.
Yelda ataç/Hürriyet