Kastamonu Entegre 250 milyon euroluk yatırımla İtalya’da ilk 5’e girdi, 2025'te ihracata başlayacak
Kastamonu Entegre, 2018 yılında üretime başladığı İtalya pazarında yüzde 15 paya ulaştı. 2017 yılında İtalya’da konkordato ilan eden bir şirketi satın alan ve toplam 250 milyon euro yatırım yapan Kastamonu Entegre, 2025’te İtalya’dan ihracata başlayacak. İtalya’da yüzde 100 geri dönüştürülmüş hammaddeden yonga levha üreten şirket, pazar payını yüzde 25’e çıkarmayı hedefliyor.
Necla DALAN
Hayat Holding şirketlerinden Kastamonu Entegre mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörü için MDF ve yonga levha, laminat parke, parlak panel, kapı paneli gibi ürünler üretiyor. Toplam 7.8 milyon metreküp üretim kapasitesi ve yüzde 30 pazar payı ile Türkiye’de ahşap bazlı panel sektörünün lideri konumunda olan şirket; MDF ve yonga levha ürünlerinde Avrupa’nın üçüncü, dünyanın dördüncü büyük üreticisi konumunda yer alıyor.
DÜNYA LAMİNAT PARKEN ÜRETİMİNİN YÜZDE 7'SİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
2023 cirosu 1.9 milyar dolar olan şirkette 13 farklı milletten 7 bin kişi çalışıyor. Türkiye’de son dört yılda 700 milyon euroluk yatırım yapan Kastamonu Entegre, dünya laminat parke üretiminin ise yüzde 7’sini tek başına gerçekleştiriyor. Kastamonu, Gebze, Balıkesir, Samsun, Adana ve Tarsus’ta üretim yapan şirket, Çin’den Amerika’ya 100 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.
ZORDAKİ GRUPPO TROMBINI’Yİ SATIN ALARAK PAZARA GİRDİ
Kastamonu Entegre, Türkiye’de ahşap bazlı panel sektöründe yurtdışına yatırım yapan ilk şirket. Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Rusya’daki yatırımlarının ardından, 2017 yılında, İtalya’nın üçüncü büyük yonga levha üreticisi Gruppo Trombini’yi satın aldı. Bu satın almayla Pomposa’da 450 bin metreküp, Frossasco’da 320 bin metreküp yıllık üretim kapasitesine sahip iki ayrı yonga levha tesisini bünyesine kattı.
Geçen hafta Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız ile birlikte 2018 yılında üretime başlayan Pomposa’daki fabrikayı ve Pesaro’da kurulan Design Center’i gezdik. Kastamonu Entegre’nin üretim kapasitesinin yüzde 6’sının Pomposa fabrikasından karşılandığını anlatan Haluk Yıldız, şunları söyledi:
'AÇIK ARTIRMAYLA SATIŞA ÇIKTI, 54 MİLYON EUROYA ALDIK'
“Aldığımız tesis 2008 krizinden etkilenen ve sonrasında konkordato ilan eden bir tesisti. Mahkemeden açık artırma ile satışa çıktı. İhale çıkışı 24 milyon euroydu. Ana ihaleyi 54 milyon euroya aldık. Harçlarla birlikte 65 milyon euroyu geçti. Satın alma, eksik makineleri tamamlamak dahil toplam 210 milyon euro yatırım yaptık. Üzerine bir 40 milyon daha yatırım yaptık. Yatırımlarımız bitmedi, devam ediyor. Fabrikamızın çatısına mart ayına kadar solar paneller koyacağız. 3 MW kapasitesi olacak. Bir de arazide 4.5 MW kuracağız. Tükettiğimiz enerjinin yüzde 15’ini kendimiz üreteceğiz. 2025 yılında bitireceğiz bu iki yatırımı. İleri dönemde 20 milyon euro civarında tutkal tesisi ile ilgili yatırım planımız var.”
İTALYA AVRUPA’DA YÜZDE 100 GERİ DÖNÜŞÜMLE ÜRETİM YAPILAN TEK ÜLKE
İtalya’da yüzde 15 pazar payına sahip olduklarını vurgulayan Haluk Yıldız, ülkedeki 5 üreticiden biri haline geldiklerini söyledi. Tesiste 5’i Türk 300 çalışan olduğunu dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İtalya’daki en büyük Türk yatırımı bizimkiydi. Beko Napoli ve Milano’da satın alma yapınca onlara geçti bu unvan. Burada 450 bin metreküp üretim kapasitemiz var. Biz duran bir yeri alıp büyüttük. Genova’ya yakın Frossasco’da da bir tesisimiz var ama daha üretime geçmedi, çok eski. İleri dönemde gündeme alacağız. İtalya yatırımımızda üretim kapasitesinden ziyade, pazardaki stratejik konum daha büyük bir önem taşıyor. Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerdeki yatırımlarımızdan sonra İtalya, Orta Avrupa'ya doğru genişlemek için stratejik bir adımdı. İtalya, mobilya ve tasarım alanında dünyanın en önemli ülkelerinden biri. Burada var olmak, sektördeki modayı ve trendleri daha yakından takip etme olanağı sağlıyor. İtalya’daki varlığımız ayrıca mobilya üreticilerine hizmet verebilme fırsatı sunuyor. Diğer yandan, İtalya’nın Avrupa’da yüzde 100 geri dönüşümle üretim yapan tek ülke olması ve buradaki sürdürülebilirlik sisteminin sunduğu tecrübe bizim için çok değerliydi. Bugüne kadar ürettiğimiz ürünleri hep İtalya içine sattık. 2025 yılında İtalyan markası olarak da ihracata başlayacağız.”
'ATIKLARA PARA ÖDEMİYORUZ, DEVLETİN BİZE EN BÜYÜK DESTEĞİ BU'
İtalya tesisinde metallerden tekstil atıklarına kadar birçok farklı bileşenden ayrıştırılarak üretim sürecine kazandırılan hammaddelerin kullanıldığını kaydeden Yıldız, “Burada herhangi bir mobilya ya da inşaat atığını çöpe atmak mümkün değil. Atıklar, devletin ve özel sektörün desteğiyle toplayıcılar tarafından ayrıştırılarak yonga levha tesisine taşınıyor ve burada geri dönüştürülmüş hammaddelerle üretim yapılıyor. Toplayıcılar bize getiriyor, biz bir bedel ödemiyoruz. Devletin bize en büyük desteği bu. Şu anda en ucuz yonga levha maliyetimiz İtalya’da” diye konuştu.
'ÜNLÜ MUTFAK MARKALARININ TEDARİKÇİSİYİZ'
Pesaro’da kurdukları Design Center ile mobilya üreticileri ve tasarımcılarıyla işbirliği yapma olanağı bulduklarını da anlatan Haluk Yıldız, şöyle konuştu:
“Burada müşterilerle bir araya gelerek yeni dekorlar, renkler ve yüzey tasarımları üzerinde çalışıyoruz. Tasarım merkezinde ürün denemeleri yapılıyor ve müşterilerin geribildirimlerine göre üretime geçiliyor. Bu tasarım iş birlikleri, şirketimizin İtalyan mobilya sektöründeki varlığını güçlendiriyor. Mutfakta Veneta Cucine, Stosa Cucine, Colombini-Febal Casa, Marinelli Cucine, IMAB gibi en büyük markaların tedarikçisiyiz. İtalya’nın cirosu bu yıl 100 milyon euroyu geçecek.”
Haluk Yıldız, Kastamonu Entegre’nin diğer pazarlardaki yatırımlarına ve planlarına da değindi. Bulgaristan’da yüzde 35, Rusya’da yüzde 30, Romanya’da yüzde 30, İtalya’da yüzde 15 pazar payıyla iddialı bir konumda olduklarını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:
AMERİKA YATIRIM PLANLARININ BAŞINDA YER ALIYOR
“Kastamonu Entegre’nin toplam cirosunda yurtdışı gelirlerin payı yüzde 55-60 seviyelerinde. Romanya ve Bulgaristan tesislerimiz ürettikleri ürünlerin yüzde 50’sini ihraç ediyor. Rusya’da daha önce yüzde 30-40 seviyesinde olan ihracat ambargolar nedeniyle düştü. Orman kaynaklarının önemli olduğu pazarlara yatırım yapmayı önemsiyoruz. Rusya’daki yatırım planlarımız savaş nedeniyle askıya alındı, ancak Amerika bu anlamda en büyük hedefimiz olmaya devam ediyor. Amerika’daki mevcut tesislerin çoğunun oldukça eski olması bize büyük fırsatlar sunuyor. Ayrıca, Çin ile ticari gerilim nedeniyle Amerika’da yerel üretimi destekleyen politikalar da stratejilerimizde öncelikli bir yer buluyor. Bizim aslında 4-5 yıl önce İtalya’dan sonra Amerika planımız vardı. Yer de belirledik. O sırada Türkiye ve Amerika arasında yaşanan problemler ve finansmana ulaşma zorluğundan dolayı öteledik. Yatırımları Türkiye’de yaptık. Şu anda ABD’de küçük bir şirketimiz ve gemimiz var. Gebze fabrikamızın ihtiyacının yüzde 10-15’i olan yonga getiriyor.”
SEKTÖR İLK KEZ CARİ FAZLA VERDİ
MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği (YOMSAD) ve TOBB Orman Ürünleri Meclis Başkanı da olan Haluk Yıldız, Türkiye’nin Çin’den sonra MDF ve yonga levhada ikinci büyük ülke olduğunu vurguladı. Yıldız, “Geçen yıl mobilya, ahşap bazlı panel ve orman ürünleri ile sektörümüz 6.3 milyar dolar seviyesinde ihracat yaptı. İlk defa 4.5 milyar dolar cari fazla verdik. Türkiye’nin toplam levha üretimi 15 milyon metreküp. Mobilya ihracatı 4.5 - 5 milyar euro. İtalya 5 milyon metreküp levha üretimi ile 12 milyar euro mobilya ihracatı yapıyor. Biz de katma değerde önemli noktaya geleceğiz” diye konuştu.
patronlardunyasi.com