İşte Başbakan'ın danışmanları

İşte Başbakan'ın danışmanları

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN BİRBİRİNDEN FARKLI GÖRÜŞE SAHİP, 7 DANIŞMANININ ÖZELLİKLERİ..

İşte Başbakan'ın danışmanları
16px
24px
27.11.2005 12:36Güncelleme: 25.10.2023 14:50
ABONE OLgoogle

Çok mu dikkat çekiciler? Yoksa insanlar, donanımı hep sorgulanan Erdoğan’ın mutlaka birilerine danışmak zorunda olduğuna inandıkları için mi hep tartışılıyorlar?

Erdoğan’a toz kondurmak istemeyenlerin, eleştirmek için kullandıkları kişiler olabilir mi? Ya da Erdoğan’ı eleştirmekten çekinenlerin günah keçileri? Herkesin kendine göre bir gerekçesi vardır tabii ama sonuçta bu ülkede başbakan danışmanları çok popüler. Tek bir tarif vermek zor. Birbirlerinden farklılar. Kimi koyu bir İslami geçmişe sahip, kimi Amerika’dan gelmiş, milletvekili olmuş. Kimi ulusalcı bir dış politika hedefliyor, kimi dünyaya daha liberal bir gözle bakıyor. Ortak özellikleri, parti içi dengelere uzaklar. Biri hariç, hepsi 51 yaşındaki Başbakan’dan ufak. Büyük olan da sadece bir yaş büyük. Tek tip olmadıkları gibi, aralarında zaman zaman çatışmalar da yaşanıyor. Örneğin Ömer Çelik, Egemen Bağış, Cüneyd Zapsu bir taraftaysa Ahmet Davutoğlu ve Nabi Avcı diğer tarafta. Yalçın Akdoğan da bu ikiliye nispeten daha yakın. Akif Beki ise biraz da yeni olmanın, gözde olmanın etkisiyle hepten ayrı. İdeolojik çatışmalar değil ama bu pozisyonları belirleyen. İş yapış şekli. Biri, diğerine, sormadan iş yapıyor diye kızabiliyor örneğin. Ya da insan ilişkilerinde başarısız gördüğünden, nem kapabiliyor. Ama sonuçta ekip çalışması bir şekilde gidiyor. İşte Başbakan’ın çevresindeki danışmanlar ve kısa portreleri.

ÖMER ÇELİK (37)

Tartışmasız en tartışmalı danışman

Tartışmasız şekilde, en tartışmalı danışman. Tayyip Erdoğan’ı ister yumuşak bulsun ister fazla sert, AKP içinde ister bir gruba yakın olsun, ister ötekine, hemen her AKP’li tarafından antipatik karşılanıyor. Bir defa herkes mutabık: Çok zeki. Ağzı müthiş laf yapıyor. Etkileyici, konuştu mu yakalıyor, şeytan tüyü var. Bunlar söyleniyor ama sonra ne vefasızlığı kalıyor ne oportünistliği. Pahalı parfümleri, şık pabuçları ezelden beri. Ama dış görünüş aynı olsa da, düşünceler epey değişmiş. Geçmişte Yaşar Kaplan ve Ali Bulaç gibi İslamcı isimlerle dergilerde çalışması, radikal bir dönem yaşadığına işaret ediyor. Hatta bir ara şair İsmet Özel’e ‘Abi söyle, fedain olalım’ diyecek kadar ileri gitmiş. Yeni Şafak, Yeni Yüzyıl, Star ve Sabah gazetelerinde yazarlık yaptı. Yeni Şafak’ta aşk yazarak başladı, Sabah’ta ağır siyaset teorileriyle bitirdi. Kırıkkale Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olduğu bir dönem de var. Söylenene göre, ‘abi’leri Çelik’i Beşir Atalay’a götürüyorlar ve üniversiteye girmesi için ricacı oluyorlar. Atalay, önce pek hevesli olmasa da, sonra ikna ediliyor ve Çelik’in akademi yılları böylece başlıyor. Başbakan’la tanıştıran kişi de Ali Bulaç. Daha İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yken. Başbakan yasaklıyken Abdullah Gül ile yakın oluyor. Yasak kalkınca tekrar Erdoğan’ın yanına geçiyor. Adana milletvekili. Gazi Üniversitesi’nde siyaset bilimi okudu. Partideki resmi görevi, Merkez Karar Yürütme Kurulu üyeliği. Sonuçta söylenen onca lafa, onca çapkınlık dedikodusuna rağmen hálá en güçlü danışman. Bir defa dış politikayla ilgili en ufak ayrıntı ondan geçiyor. Başbakan’ın konuşmaları da aynı şekilde. Yani hem kaleme, hem kelama bakıyor. Neden bu kadar üstüne gidiliyor denecek olursa, özellikle Ayşe Arman’a verdiği röportajdan sonra artmış tepkiler. Hani, insanı üç şey uçurur; aşk, puro ve motosiklet, dediği röportaj. Bekar.

EGEMEN BAĞIŞ (35)

Sadece iki karış uzağında

Aslında çevirmen olarak başlamıştı. Washington’da uzun yıllar Beyaz Saray tercümanlığı yapmış, Türkiye ile kurulan özel telefon bağlantılarında görev almıştı. Seçimlerden sonra bu sefer telefonun öbür ucuna geçti. AKP’den İstanbul milletvekili seçilip, Başb

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde