İstanbul Jet'ten Dalaman'da 5 milyon euroluk yatırım

İstanbul Jet'ten Dalaman'da 5 milyon euroluk yatırım

2018’de kurulan İstanbul Jet, 100 havayolu şirketine jet yakıtı tedarik ediyor. Dalaman’da depolama için 5 milyon euroluk yatırım yapan İstanbul Jet’in Genel Müdürü Hüseyin Latifoğlu, “Dış uçuşların fazla olduğu meydanlar bize cazip geliyor. En büyük charter şirketlerinden Easy Jet, Dalaman’a Bodrum’un üç katı uçuyor. Dalaman’da yakıt hacminin 5 yıl üst üste yüzde 15 büyüyeceğini öngörüyoruz. Bunun yarısını almayı hedefliyoruz. Bu da yaklaşık 100 bin ton ediyor” dedi.

İstanbul Jet'ten Dalaman'da 5 milyon euroluk yatırım
16px
24px
15.10.2024 23:54Güncelleme: 16.10.2024 09:57
ABONE OLgoogle

Necla DALAN

Türkiye’de yıllık jet yakıt (Jet A-1) tüketimi 6 milyon ton. Bunun 4 milyonu İstanbul Havalimanı’nda kullanılıyor. İkinci sırada 800-900 bin tonla Antalya Havalimanı geliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı üçüncü sırayı yer alırken onu sırasıyla İzmir, Ankara, Dalaman ve Bodrum izliyor. THY-Opet ve Petrol Ofisi jet yakıtı tedarikinde öne çıkan şirketler.
2018 yılında kurulan İstanbul Jet Havacılık ve Yakıt Hizmetleri A.Ş. de bu alana yatırım yapan şirketlerden. Havacılık şirketlerine Jet A-1 yakıtı temin eden şirket, THY-Opet gibi rakiplerinin olmadığı yerlerde de onların alt bayiliğini yapıyor. Dubai’den Irak’a, Hindistan’dan Lübnan’a birçok yerde jet yakıt satışı gerçekleştiriyor. İstanbul Jet, dünya genelinde 100 havayolu şirketiyle çalışıyor. THY, Pegasus, Air Astana, Freebird, Iraqi Airways, Ethiopian Airlines, Mavi Gök Havacılık, Corendon, LOT Polish, Azerbaijan Airlines, Royal Air Maroc ve Wizz Air Group bu havayolu şirketlerinden bazıları... 

TOPLAM YATIRIM 10 MİLYON EUROYU BULDU

Şanser Özyıldırım’ın sahibi olduğu İstanbul Jet, geçen yıl 1.2 milyon metreküp yakıt satışına aracılık etti. Aynı yıl 1.2 milyar dolarlık cironun yüzde 75’i Türkiye’deki satışlardan geliyor. Hedef cironun yüzde 50’sini yurtdışı faaliyetlerden sağlamak. 
İstanbul Jet, 2020 yılında Antalya’da Lukoil’in havacılık tesislerini satın aldı. 2021’de de Gazipaşa’daki Shell Havacılık tesisini bünyesine kattı. Antalya’da havalimanındaki inşaat nedeniyle artık depolama yapılamıyor. Şirket son depolama yatırımını Dalaman’a yaptı. Hem bu yatırımı yerinde görmek hem de İstanbul Jet’in büyüme hedeflerini konuşmak için İstanbul Jet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Hüseyin Latifoğlu ile Dalaman’da buluştuk. Shell Türkiye’de 23 yıl, Lukoil’de 9 yıl üst düzey yöneticilik yapan Latifoğlu, şirketin şu ana kadar 10 milyon euro yatırım yaptığını anlattı. 
İstanbul Jet’in iş modelinde jet yakıtının payı yüzde 90 civarında. Yüzde 6-7’sini kara yakıtı oluşturuyor. İşimizin kalan yüzde 3’ü deniz yakıtından geliyor. BP, Petrol Ofisi, Lukoil ve Aytemiz markalı 27 tane de akaryakıt istasyonumuz var” diyen Latifoğlu, yeni yatırım için neden Dalaman’ı seçtiklerini ise şöyle anlattı:

HEDEF DALAMAN’DAKİ HACMİN YARISINI KARŞILAMAK

“Dalaman’daki tesis, toplamda 5 milyon euroluk bir yatırımla hayata geçiyor. İstanbul Jet’in Dalaman tesisi; Gazipaşa ve Antalya’dan sonra üçüncü tesis yatırımı olacaktı ancak Antalya tesisimiz Antalya Havalimanı’ndaki büyüme çalışmaları sırasında depolar yıkıldı. Bu yenileme süreci bittiğinde İstanbul Jet de orada fiziksel ürün depolama faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek. Neden Dalaman? Dış uçuşların fazla olduğu meydanlar bize daha cazip geliyor. Dalaman’ın hinterlandı çok daha geniş. Türkiye’ye yapılan dış uçuşların yüzde 47’si İstanbul, yüzde 24’ü Antalya, yüzde 15’i Sabiha Gökçen, yüzde 3’ü Dalaman, yüzde 1’i Bodrum’a yapılıyor. Marmaris, Datça, Fethiye, Kaş için de Dalaman Havalimanı kullanılıyor. Dünyadaki en büyük charter uçuşu yapan firmalardan Easy Jet, Dalaman’a Bodrum’un üç katı uçuyor. Ayrıca yat turizmi de etkiliyor. Dalaman’daki yaklaşık 23 havayolu şirketinin 11-12’siyle çalışıyoruz. Buradaki en büyük müşterimiz, İngiliz charter şirketi Jet2. 
Dalaman’da toplam 160 bin ton yakıt hacmi var ve hızlı büyüyen bir meydan. Dalaman’da aracı olarak 50 bin ton yakıt satıyoruz. Bunu iki katına çıkarabileceğimizi tahmin ediyoruz. Çünkü Dalaman’ın beş yıl üst üste yüzde 15 büyüyeceğini öngörüyoruz. Biz de yakıt hacminin yarısını almayı hedefliyoruz. Bu da yaklaşık 100 bin ton ediyor. Şu anda Dalaman’da aracı olarak 50 bin ton yakıt satıyoruz. Bunu iki katına çıkarabileceğimizi tahmin ediyoruz.” 

BALKAN ÜLKELERİNE GİRMEYİ PLANLIYOR

Bu yıl 1.1 milyar dolar ciro öngördüklerine de değinen Hüseyin Latifoğlu, bunda jet yakıtı fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğunu vurguladı. Latifoğlu, şöyle devam etti: 

“Jet yakıt fiyatının 2022 ortalaması 1.095, 2023 ortalaması 883 dolar civarında. Bu yıl için şu anda 760 dolar. 2024 yıl ortalaması ise tahminen 800 dolar seviyesinde kapanır. Yani geçen yılın 80 dolar altında bir ortalama fiyat söz konusu. Bu da sektör açısından işletme sermayesini düşürüyor. Bizim kârımız sabit bir kâr, oransal bir kâr değil. Bizim cironun yüzde 75’i Türkiye’den yüzde 25’i yurtdışından. Portföyümüzü yüzde 50 yurtiçi, yüzde 50 de yurtdışı satışı haline getirmeyi hedefliyoruz.” 

Hüseyin Latifoğlu, yakın coğrafyalarda yatırım yapmayı planladıklarını da söyledi. Latifoğlu, “Kosova gibi Balkan ülkelerine fiziki olarak girmeyi planlıyoruz. Bu ülkelerde satın alma yapmak istiyoruz” dedi.  

TÜRKİYE PANDEMİ ÖNCESİNİ YAKALADI, AVRUPA YÜZDE 10-15 GERİDE

2019’un havacılık sektörü için altın yıl olduğa dikkat çeken Latifoğlu, pandemiden sonra Türkiye’nin hızlı toparlandığını anlattı. Latifoğlu, “Türk havacılığında jet yakıtı tüketimi şu an toplamda 6 milyon tonlara geldi. Ama bunu küresel havacılık sektörü açısından söylemek mümkün değil. Avrupa hala çok geride. Çünkü Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle kullanılmayan hava sahaları var. Dolayısıyla Avrupa yüzde 10-15 oranında aşağıda bulunuyor” dedi.
Sektördeki yeniliklere de değinen Hüseyin Latifoğlu, 2025’ten itibaren Avrupa’da kullanılan yakıtın yüzde 3’ünün Sustainable Aviation Fuel (SAF) olacağını hatırlattı. Dubai’de bu yakıta ciddi yatırım olduğunu belirten Latifoğlu, bu yakıtın yüzde 30 daha pahalı olduğunu vurguladı. 

BAŞKAN DA GENEL MÜDÜR DE FANATİK FENERBAHÇELİ 

İstanbul Jet Yönetim Kurulu Başkanı Şanser Özyıldırım da Hüseyin Latifoğlu da 'fanatik' Fenerbahçeli. 2018’de şirket kuruldu, 2019’da Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu’ndan loca alınmış. Şimdi de Fenerbahçe Tekerlekli Sandalye Basketbol takımının ana sponsoru olmuş. Latifoğlu, “Fenerbahçe Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’na sponsorluğumuzun sosyal sorumluluk tarafı var. Takım son iki yıldır Türkiye ve Avrupa şampiyonu. Bir tek Avrupa Şampiyonlar Ligi’ni alamamış. Biz de bu sene alabiliriz diye ümit ediyoruz. İki yıllık anlaşma yaptık. Bu yıl ilk senesi” dedi.

patronlardunyasi.com

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde